„Emberi tévedés” okozta Salvador kiesését

Vágólapra másolva!
2011.06.20. 07:57
null
Montes kapus balszerencséje: hiába fogta meg a labdát, mielőtt az áthaladt volna a vonalon, <br />az asszisztens bent látta (fotó: Action Images)
Címkék
A Salvadort tizenegyesek után legyőző Panama lesz az Arany-kupa negyedik elődöntőse, miután a rendes játékidő 89. percében betalálva egyenlített. Panama a négy között a korábban Jamaicát 2–0-ra felülmúló Egyesült Államokkal mérkőzik.

 

Kék-fehér mezes szurkolók tízezrei őrjöngtek a washingtoni RFK Stadionban, amikor Rodolfo Zelaya a Panama elleni mérkőzés 78. percében bevágta a Walter Quesada játékvezető által megítélt tizenegyest: Salvador gyakorlatilag tíz percre került attól, hogy bejusson az Arany-kupa elődöntőjébe. És csak nagyon kicsi hiányzott ahhoz, hogy mindez valóra is váljon.

EGYESÜLT ÁLLAMOK: TOVÁBB
A hazai Egyesült Államok 2–0-s győzelmet aratott Jamaica ellen a Washingtonban.
Az amerikai válogatott az első félidőben is irányítani tudta már a játékot, bár az első ziccer a jamaicaiak előtt adódott a 4. percben: Ryan Johnson lövését Tim Howard védte, majd Luton Shelton fölé rúgta a kipattanót, pedig Howard már tehetetlen volt.
A helyzet után az amerikai mezőnyfölény meddő volt, ráadásul Bob Bradley elvesztette a sérülést szenvedő éket, Jozy Altidore-t is.
Az áttörést a 49. percben Jermaine Jones lövése hozta meg: a korábban a német válogatottban is szereplő középpályás távolról lőtt, kísérlete egy védőn megpattanva jutott a hálóba.
Innen már egyértelmű volt az amerikai fölény: Clint Dempsey fejesét Rickettsnek kellett kitolnia, majd a 67. percben az egyedül kiugró Jonest Jermaine Taylor egy hátulról indított becsúszással állította meg – piros lapért cserébe. A 80. percben aztán egy Agudelo-Donovan akció végén Dempsey beállította a végeredményt.

Ugyancsak nagyon kicsi hiányzott a panamai Luis Tejadának ahhoz, hogy a 89. percben átpasszírozza a gólvonalon a labdát. Hogy ez mégsem sikerült neki, annyira nem keserítette el, ugyanis a Costa Rica-i bíró asszisztense jelzésére gólt ítélt, hiába fogta meg a labdát az esetnél amúgy hibázó Miguel Montes kapus még a vonal előtt.

S ahogy az már ilyenkor csak lenni szokott, a játékvezető tévedése kiteljesedett azáltal, hogy tizenegyesrúgások után Panama jutott tovább, hiszen Zelaya ugyan a ráadást követően sem hibázott, Dennis Alas viszont igen, miközben a rivális mind az öt rúgója pontosan célzott.

„Salvador kiesését a játékvezetők emberi tévedése határozta meg. Ez sajnos benne van a játékban, mert ők is emberek és hibázhatnak” – nyilatkozta meglepően sportszerűen a találkozó után a Rubén Israel, a vesztes fél szövetségi kapitánya.

A mérkőzés alatt persze neki is nehéz volt feldolgozni a szabad szemmel sejthető választ: a labda nem ment át a gólvonalon. S ahogy minden ilyen esetnél lenni szokott, ismét felmerül a kérdés: vajon a videófelvételt látva is ugyanilyen döntést hozott volna-e a Costa Rica-i bíró? Mert tévedni könnyű, de a lehetőséggel nem élni, hogy elkerüljük – sokkal több annál.

Persze emiatt aligha a Costa Rica-i bírót kellene elővenni, sokkal inkább Svájcban székelő sportdiplomatákat.

Az elődöntőben szerdán Panama az Egyesült Államokkal mérkőzik, míg a másik ágon Honduras–Mexikó összecsapás lesz. Mindkét találkozót a houstoni Reliant Stadionban rendezik.

PANAMA–SALVADOR 1–1

 

 

 

 

 

ARANY-KUPA, 2011
NEGYEDDÖNTŐ
Panama–El Salvador 1–1 (Tejada 89., ill. Zelaya 78. – 11-esből) – tizenegyesekkel: 5–3
Jamaica–Egyesült Államok 0–2 (J. Jones 49., Dempsey 80.)
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Honduras–Mexikó július 22., Houston
Panama–Egyesült Államok július 22., Houston

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik