MTI 2019.10.16 12:09 Frissítve: 2019.10.16 12:20

Eb 2020: négy bolgár szurkolót is előállított a rendőrség

A bolgár rendőrség egyelőre négy személyt állított elő, akik a gyanú szerint rasszista magatartást tanúsítottak a hétfői, Anglia elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

A bolgár szurkolók viselkedése miatt egyre nagyobb a botrány az országban és az UEFA-nál is (Fotó: AFP)


A bolgár belügyminisztérium szerdán a honlapján közölte: a nagy visszhangot kiváltó ügyben további előállítások várhatók. Hozzátették: eddig ezt a négy személyt tudták azonosítani az elkövetők közül, a többi érintett azonosítása még folyamatban van.

A hétfői, szófiai találkozót először a vendégek 2–0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító „respect" (tisztelet) helyett „no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6–0-ra nyertek meg.

Az eset kapcsán a kormány nyomására kedden lemondott posztjáról Boriszlav Mihajlov, a bolgár szövetség (BFS) elnöke.

Kraszimir Balakov szövetségi kapitány – több játékosához hasonlóan – a mérkőzés után közvetlenül még úgy nyilatkozott, hogy ők mindebből a meccs közben nem hallottak semmit. A szakember kedd este újságíróknak elektronikus úton küldött nyílt levelében viszont már bocsánatot kért az angoloktól a bolgár szurkolók egy részének viselkedése miatt. Hozzátette: határozottan elutasítja a rasszizmus bármilyen megnyilvánulását, a múltból származó előítéleteket pedig meg kell szüntetni.

Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított a bolgárokkal szemben
. Aleksander Ceferin UEFA-elnök pedig a történtek után bejelentette, harcot hirdet a rasszizmus ellen

2020.04.07 12:06:56

Minden más foci L. PAP ISTVÁN

Nem volt könnyű megemésztenie, hogy csak harmincévesen szerződhetett nyugat-európai bajnokságba.

2020.04.07 23:17:53

Minden más foci VOLESZÁK GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Persze hogy tudtam – csak nem sejtettem!

2020.04.05 11:00:09

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Hosszú építkezés csúcsa lett volna a BL-győzelem, de a hazai uralom is örökké emlékezetes marad.