Daccal – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.06.05. 23:58

Dunaszerdahelyen világos a cél: a 2019-ben ezüstérmes, a bajnokságban jelenleg harmadik, a Szlovák Kupában menetelő DAC labdarúgói­nak ki kell jutniuk a nemzetközi porondra. A hazai kupasorozat megnyerése kiemelt fontosságú – nyilatkozta Világi Oszkár, a klub tulajdonosa a Nemzeti Sportnak adott interjújában. Ahhoz, hogy az Európa-liga csoportkörébe jusson a klub, négy fordulón kell átverekednie magát.

Nyilván ez a fő csapásirány Dunaszerdahelyen, hozzátéve, hogy a koronavírus-járvány utáni helyzetben a csapat nem számíthat szurkolóira, legalábbis a helyszínen, a Mol Arénában – márpedig a drukkerek ereje roppant sokat tesz hozzá az együttes teljesítményéhez: „Amíg nincs telt házas mérkőzés, a futball sem az igazi.”

A tulajdonos beszélt a 40 százalékos fizetéscsökkentésről, amelyet a bajnokság beindulását követően újratárgyalnak a labdarúgókkal. Ugyanakkor elismerte, hogy a kiadások jórészt változatlanok maradtak. Világi korábbi interjúiban sem rejtette véka alá, hogy a szlovák államtól nagyobb szerepvállalást vár el, amelyre, úgy látszik, egyelőre nincs meg a politikai akarat. A televíziós jogdíjakból is szerény összeg folyik be a klubok költségvetésébe. Tegyük hozzá, a DAC-nál meglévő infrastruktúra, továbbá az akadémiai rendszer kialakítása jórészt a magyar kormány hathatós támogatásának is köszönhető. Ennek is betudható, hogy a klub népszerű a régióban.

Világi ugyancsak egy korábbi nyilatkozatában kijelentette, ma már nem úgy van, hogy egy edzőválasztás kapcsán neki kell mesélnie arról, hogy mi a DAC, hanem a csapat az európai futballban erősödött annyit, hogy ismerik. Nem véletlen, hogy május végi beiktatásakor és június elején a Nemzeti Sportnak adott interjújában az új edző, Bernd Storck kiemelte: a körülmények kiválóak Dunaszerdahelyen, igyekszik a helyi kultúrát és identitást is megismerni, s tudja, a városban – ahogyan ő fogalmazott – tüzes magyar emberek laknak.

Világi beszélt régi álmáról, a közép-európai liga megvalósításáról, amihez talán már adva vannak az infrastrukturális feltételek. A régió motorja lehetne ez a bajnoki rendszer. Ismerve a DAC tulajdonosának elhivatottságát, kitartását, elképzelhető, hogy közös bajnokságban rendeznek Slovan– vagy Sparta–Ferencváros meccseket, nem is beszélve a DAC–FTC találkozókról.

A DAC megvan hozzá.

Már csak dacos akarat kell, hogy végigvigye az elképzelését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik