Cuadrado, Gabriel, Bony - a januári piac tíz legnagyobb fogása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.03. 18:49
Véget ért a januári átigazolási időszak, a Guardian összegezte az elmúlt hónap játékosmozgásainak krémjét. Íme, a tél tíz legnagyobb fogása!

1. Wilfried Bony (a Swansea Citytől a Manchester Cityhez)1. Wilfried Bony (a Swansea Citytől a Manchester Cityhez)

Wilfried Bony a Manchester City új drágasága, 2014-ben a PL legtermékenyebb csatára volt (Fotó: Action Images)
Wilfried Bony a Manchester City új drágasága, 2014-ben a PL legtermékenyebb csatára volt (Fotó: Action Images)

Rengeteg sérüléssel bajlódtak a Manchester City csatárai az őszi szezonban. Decemberben egy ideig James Milnernek és David Silvának kellett vezetnie a rohamokat a Premier League címvédőjénél, így Manuel Pellegrininek mindenképpen csatárt kellett igazolnia januárban.

Wilfried Bonyt, a Swansea City elefántcsontparti légiósát jelölte ki célpontnak, a 28 millió fontos ajánlatot pedig nem tudta visszautasítani a walesi klub. Bony érkezése jelentős versenyhelyzetet teremt a klubnál, ami minden bizonnyal jó hatással lehet a bosnyák Edin Dzekóra és a montenegrói Sztevan Joveticsre.

A 37-szeres elefántcsontparti válogatott Bony már otthonosan mozog a Premier League-ben, az erejéről és gyorsaságáról híres támadó 54 bajnoki mérkőzésen 25 gólt szerzett a Swansea mezében.

2. Enzo Pérez (a Benficától a Valenciához)

Az argentin válogatott Enzo Pérez a Valencia hívására hagyta ott a Benficát. A kemény védekező középpályásért 25 millió eurót fizetett a spanyol alakulat, egyelőre az utolsó centig megérte: a 28 éves légiós a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid elleni 2–1-es siker alkalmával kiváló teljesítménnyel mutatkozott be a Turia-parti együttesben.

3. Gabriel Paulista (a Villarrealtól az Arsenalhoz)

Paulista az Arsenal kispadján (Fotó: Action Images)
Paulista az Arsenal kispadján (Fotó: Action Images)

Két „felnőtt” középhátvéddel kezdte a 2014–2015-ös szezont az Arsenal, így várható volt, hogy Arsene Wenger aktív lesz a januári átigazolási piacon. A Villarreal brazil légiósát, Gabriel Paulistát szemelte ki a francia menedzser, és a munkavállalási engedély megszerzése után a 24 éves hátvéd 11.2 millió fontért Londonba igazolt.

Gabriel Paulista a spanyol bajnokság egyik legjobb labdaszerzője volt, a Guardian szerint ez volt a legfontosabb érv szerződtetése mögött. A jobblábas védő jó a levegőben és nagy hatékonysággal szerel, ezen kívül a védelem mindkét szélén bevethető, amire Mathieu Debuchy sérülése után nagy szüksége lehet az FA-kupa-győztes csapatnak.

4. Seydou Doumbia (a CSZKA Moszkvától az AS Romához)

Miután Mattia Destro az AC Milanhoz igazolt, a bajnoki tabella második helyén álló AS Romának kellett egy támadó, aki azonnal szállítja a gólokat. Az elefántcsontparti Seydou Doumbia megfelel a kitételnek, a 25 éves támadó már három országban is elnyerte a gólkirályi címet.

Doumbia illik a Roma játékába. Villámgyors, hatékony befejező, aki különösen kontráknál veszélyes, ráadásul a szintén a fővárosi csapatot erősítő Gervinhóval már jól ismerik egymást a válogatottból.

Francesco Totti oldalán, Miralem Pjaniccsal a háta mögött Doumbia igazi fegyver lehet az olasz fővárosban.

5. Juan Cuadrado (a Fiorentinától a Chelsea-hez)

Juan Cuadrado megsokszorozhatja a Chelsea opcióit támadásban (Fotó: Action Images)
Juan Cuadrado megsokszorozhatja a Chelsea opcióit támadásban (Fotó: Action Images)

José Mourinho a nyári világbajnokságon szemelte ki a kolumbiai válogatott sztárját, januárban pedig át is igazolta a Fiorentinától 26 millió fontért Juan Cuadradót.

Cuadrado univerzális labdarúgó, nemcsak szélsőként, de a csatárok mögött és a védelem szélén is bevethető. Nagy munkabírású és villámgyors labdarúgó, aki kiemelkedő biztonsággal passzol, remekül cselez és távolról is életveszélyes.

Szerelőkészsége és labdaszerzései miatt egyensúlyt hozhat a Chelsea-be, amelynél az utóbbi időben többször is gondok voltak a középpályás védekezéssel. Eden Hazard, Cesc Fabregas, Willian és Oscar mellett csak Nemanja Maticsra számíthat Mourinho, mikor az ellenfélnél van a labda. Cuadrado érkezésével átvállalhatja a szerb terheinek jelentős részét, és jóval veszélyesebbé teheti a londoniak kontráit.

6. Kevin Kampl (a Red Bull Salzburgtól a Borussia Dortmundhoz)

Amikor 2013-ban Bajnokok Ligája-döntőt játszott a Borussia Dortmund, senki sem gondolta, hogy másfél évvel később a kiesés ellen kell küzdenie. Jürgen Klopp csapata az utolsó helyen áll a Bundesligában, és kétségbeesetten keresi az utat, amelyen végre jó irányba mehet a Ruhr-vidéki együttes. A Dortmundnál Kevin Kamplben, a Red Bull Salzburg szlovén középpályásában látják a megoldást.

Kampl univerzális játékos, aki a középpályán bárhol bevethető. Fáradhatatlanul hajt, passzjátéka biztos, jó labdaszerző, keményen szerel, a csatárokat is kiváló érzékkel hozza helyzetbe.

A Leverkusen elleni 0–0-val végződő tavaszi rajton jobbszélsőként már be is mutatkozhatott a szlovén légiós, és csapata egyik legjobbja volt Nuri Sahin és Mats Hummels mellett.

7. Matija Nasztaszics (a Manchester Citytől a Schalkéhoz kölcsönbe)

Egykor a kontinens egyik legígéretesebb középhátvédjének kikiáltott Matija Nasztaszics kegyvesztett lett az utóbbi időben Manuel Pellegrini Manchester Cityjében. A higgadt, intelligens és letisztult játékáról ismert Nasztaszics több lehetőségre vágyott, a Schalke pedig boldogan vette kölcsönbe a szerb válogatott hátvédet, aki a Hannover ellen győztes meccsen biztató játékkal mutatkozott be a Bundesligában.

8. Victor Valdés
(Manchester United)

Két spanyol kapus a holland Van Gaal angol csapatában (Fotó: Action Images)
Két spanyol kapus a holland Van Gaal angol csapatában (Fotó: Action Images)

Victor Valdés 2014 nyarán búcsúzott el a Barcelonától, és sokáig úgy volt, hogy a Ligue 1 és az AS Monaco lehet a következő állomás az életében, de a spanyol kapus megbukott a hercegségi klub orvosi vizsgálatán, így a szabadügynökök között találta magát.

Valdés a Manchester United csapatánál edzhetett október óta, januárban pedig másfél éves szerződést kínáltak a spanyol válogatott játékosának.

A tapasztalt Valdés jelentős előrelépés Lindegaardhoz képest, emellett nagyszerű biztosíték lehet, ha a United sztárja, David de Gea a jövőben enged a Real Madrid csábításának.

9. Manolo Gabbiadini (a Sampdoriától a Napolihoz)

Rafa Benítez, a Napoli vezetőedzője régóta azon dolgozik, hogy megerősítse a támadószekciót és versenytársat találjon José Callejónnak, Lorenzo Insignének és Dries Mertensnek. A nyáron kölcsönvette Michut a Swansea Citytől, de a csatár még nem talált be az idei szezonban, így januárban újra vadászatra indult a Liverpool egykori menedzsere.

Manolo Gabbiadini, a Sampdoria és az olasz válogatott támadója klubrekordot jelentő 13 millió euróért igazolt Nápolyba. Gabbiadini távoli lövéseivel, cselezőképességével és veszélyes betöréseivel jelentősen javíthat a Napoli támadójátékán. Ennek első jele a Chievo ellen lőtt győztes gólja.

10. André Schürrle (a Chelsea-től a Wolfsburghoz)

Schürrle helyét nem igazán találták meg a Chelsea-ben. A német válogatott világbajnok támadója a bal oldalon érzi magát otthon, a Bundesligában rettegtek tőle az ellenfelek, amikor a szélről betörve jobb lábbal bombázott a kapu felé. Schürrle balszerencséjére azonban ugyanezen a poszton futballozik Eden Hazard is.

Kevés játéklehetősége mellett kapóra jött Schürrlének a Wolfsburg 32 millió eurós ajánlata, így az átigazolási időszak utolsó napján visszatérhetett a Bundesligába a 2014–2015-ös szezonban öt gólt szerző szélső.

A német bajnokság tavaszi rajtjának első meccsén a címvédő Bayern Münchent 4–1-re megverő Wolfsburgban újra formába lendülhet Kevin de Bruyne, Ivan Perisic és Bas Dost oldalán.

11. Bár nem kerültek fel a Guardian listájára, mindenképpen említést érdemel a Bayern Münchenből az Internazionaléhez igazoló Xherdan Shaqiri, valamint Martin Ödegaard és Lucas Silva, a Real Madrid új középpályásai. Ne feledkezzünk meg Mattia Destróról, az AC Milan új középcsatáráról és Fernando Torresről sem, aki először végleg aláírt a milánóiakhoz, majd hét év légióskodás után 18 hónapra hazatért kölcsönbe az Atlético Madridhoz, amelyben a Real Madrid és a Barcelona ellen is betalált.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik