HIRDETÉS
HIRDETÉS
MURÁNYI DOMONKOS
MURÁNYI DOMONKOS
2017.04.14 13:13 Frissítve: 2017.04.14 13:34

CR-nél és Messinél is jobbak a mutatói – róla szólhat a futball a következő 15 évben!

A Monaco történetének legfiatalabb játékosa és gólszerzője a francia bajnokságban, akiért már 18 éves korában sorban áll teljes Európa. A futballista, aki a Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásában a csoportkörben mindössze 25 percet töltött a pályán, majd az egyenes kieséses szakasz eddigi három mérkőzésén összesen négy gólt szerzett a Manchester City és a Borussia Dortmund ellen. A szupertehetség, akit Thierry Henryhoz hasonlítanak, és akinek a statisztikái jobbak, mint Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak hasonló korukban. Bemutatjuk napjaink labdarúgásának egyik legnagyobb ígéretét, Kylian Mbappét!

HIRDETÉS
Kylian Mbappé most még „csak” óriási tehetség, de hamarosan világklasszis válhat belőle (Fotók: AFP)

 

Kylian Sanmi Mbappé Lottin 1998. december 20-án született a Párizstól alig több mint tíz kilométerre fekvő Bondyban. Ott, ahol annak idején a Milan korábbi játékosa, Bakaye Traoré és a jelenleg is a Serie A-ban szereplő, precízebben a Genoa által a Chievónak kölcsönadott Serge Gakpé is meglátta a napvilágot. Mbappé szülővárosának csapatánál kezdett el futballozni, amelynél édesapja, Wilfried volt az edzője. Ezt követően megmutatta magát a francia válogatott főhadiszállásául szolgáló Clairefontaine-ben, ahol lenyűgöző teljesítménnyel vétette észre magát, és a francia klubok mellett a Valencia, valamint a Real Madrid is bejelentkezett érte. A királyiak 14 éves korában egy hét tesztelésre invitálták Mbappét, aki gyerekkora óta nagy rajongója a klubnak, de nemet mondott a blancók ajánlatára, mert pályafutása korai szakaszában nem akarta elhagyni Franciaországot. Inkább a Monacót választotta, így ugyanarra az ösvényre lépett, mint annak idején Thierry Henry.

Mbappé édesapjáról, Wilfriedről már esett szó, aki kameruni származású, edzői képesítéssel rendelkezik, de a legfontosabb feladata a jövőben valószínűleg az lesz, hogy fia pályafutását egyengesse – már csak azért is, mert ő a menedzsere. Az édesanya, az algériai Fajza korábban kézilabdázott. Féltestvére, Jires Kembo Ekoko 2006 és 2012 között a Rennes-ben játszott, jelenleg az arab emírségekbeli al-Naszr labdarúgója.

A VÁLOGATOTTBAN NEM LETT REKORDER, DE MÁR BEMUTATKOZOTT

Mbappé 2017 márciusában meghívót kapott a francia válogatottba, amelyben a Luxemburg elleni világbajnoki selejtezőn, valamint kezdőként a Spanyolországi elleni felkészülési meccsen is pályára lépett. Az 1958-ban világbajnoki bronzérmet szerző Maryan Wisnieski után 18 évesen, három hónaposan és öt naposan ő lett a francia nemzeti csapat történetének második legfiatalabb játékosa.

De mielőtt bemutatkozott volna a felnőttek között, tavaly nyáron U19-es Európa-bajnokságot nyert a korosztályos együttessel. Mbappé öt mérkőzésen öt gólt szerzett, és bekerült a torna álomkeretébe – akárcsak a PSG alkalmazásában álló Jean-Kévin Augustin, aki hat találattal az Eb gólkirálya lett. A francia válogatott a három csoportmeccsen, az elődöntőben és a döntőben összesen 15 gólt ért el, ebből Mbappé és Augustin 11-et vállalt közösen.

Mbappé 2015. december 2-án 16 évesen és 347 naposan debütált a francia élvonalban – Fábio Coentraót váltotta a Caen elleni találkozón –, ezzel a Monaco valaha volt legfiatalabb játékosa lett a Ligue 1-ben, megdöntve Henry huszonegy éven át fennálló rekordját. Kevesebb mint három hónappal később, 2016. február 20-án a Troyes elleni mérkőzésen 17 évesen és 62 naposan elkönyvelte élete első gólját a francia bajnokságban, ezzel pedig – szintén Henry csúcsát átadva a múltnak – a hercegségbeli klub történetének legifjabb gólszerzőjévé avanzsált. A Monacónál már ekkor (sőt vélhetően már sokkal korábban) sejtették, hogy Mbappéval érdemes hosszú távon számolni, ezért március 6-án hároméves profi szerződést kötöttek vele, amely 2019 júniusában jár le.

Dönthetett volna úgy is, hogy tavaly nyáron távozik, és az érte élénken érdeklődő európai sztárcsapatok egyikében (Arsenal, Borussia Dortmund, Chelsea, Liverpool, Juventus, Paris Saint-Germain, Manchester United, Manchester City, Real Madrid) folytatja a pályafutását, de inkább a maradás mellett döntött, amit így indokolt: „Ez a klub segít nekem fejlődni. Jól érzem magam, lépésről lépésre haladhatok előre.”

A következő lépést 2017. február 11-én tette meg, amikor a Metz ellen elkönyvelte első mesterhármasát bajnoki meccsen. Mindezt 18 évesen és két hónaposan. A huszadik életéve betöltése előtt erre korábban csak Ousmane Dembélé, Karim Benzema és Jérémy Ménez volt képes a francia élvonalban. Március 5-én duplázott a Nantes ellen, így az elmúlt 30 év legfiatalabb játékosa lett, aki eljutott tíz gólig a Ligue 1-ben.

AZ ELSŐ GÓL A FRANCIA BAJNOKSÁGBAN

 

VALÓBAN Ő LEHET AZ ÚJ HENRY? WENGER SZERINT IGEN!

Mbappét a szakértők a játékstílusa, a gyorsasága és a cselezőkészsége miatt az új Thierry Henryként emlegetik. De vajon a Monaco csillaga valóban képes lehet az Arsenal legendájának örökébe lépni? Létezhet, hogy Mbappé jobb játékos, mint amilyen a 18 éves Henry volt?

Ezt nagyon nehéz megállapítani, hisz az elmúlt húsz évben sokat változott a labdarúgás, de az biztos, hogy Mbappé több időt tölt a pályán, mint amennyit Henry játszott hasonló korában, ráadásul 18 esztendősen már a Monaco vezéregyéniségévé, kulcsemberévé nőtte ki magát. Henry a pályafutása elején ritkábban jutott szóhoz, és sokszor a rotáció áldozatává vált, igaz, manapság már sokkal több fiatal játékos kap lehetőséget a Ligue 1-ben, mint az 1990-es években.

WENGER: Ő LEHET AZ ÚJ HENRY

„Nem pont olyan, mint Thierry Henry, de hasonló képességei vannak, és a jövőképe, valamint a tehetsége is Henryéhoz mérhető. A benne rejlő potenciál is hasonló, és ha ugyanolyan motivált, nagyra törő és intelligens játékos válik belőle, akkor nagyon ígéretes pályafutás előtt áll. A következő két-három évben kiderül” – mondta Mbappéról az Arsenal francia menedzsere.

„A hatalmas tehetségnek kikiáltott futballisták tizennyolc éves korukban már felnőttcsapatokban szerepelnek. Akik nem, azok nem kivételes tehetségek, ám Mbappé már most is a legmagasabb szinten játszik. Nagyszerűen cselez, kiválóan passzol, és olyan hatékony, mint Henry. Nyomon követjük a karrierjét, nagyon jól ismerjük, remek ütemben fejlődik. Ő lehet az új Thierry Henry” – vélekedett Wenger, aki nyilatkozatával megerősítette, hogy a Monaco ifjú sztárja az Arsenal célkeresztjébe is bekerült.

A szakemberek szerint Mbappé az egy az egy elleni szituációkban jobb Henrynál, a kapu előtt viszont kevésbé könyörtelen, amin persze az idő múlásával még javíthat – ezt egyébként a „legjobbkor” írjuk, Mbappé szerdán kétszer is eredményes volt a Dortmund ellen, a második találatánál ráadásul mestermunkát végezve értékesítette a helyzetét.

Tehetségéből fakadóan mindig az idősebbek között játszott, nem véletlen, hogy a játékosmegfigyelők már 11-12 éves korától figyelemmel kísérik a fejlődését. Mindkét lábát remekül használja, és annyira mozgékony, hogy még a Ligue 1 legjobb, legtapasztaltabb védőit is képes zavarba hozni. (De ahogy azt a BL-ben már láthattuk, más bajnokságok hátvédjeit is.) A nyilatkozatai, a beszéde korát meghazudtoló érettségről tesznek tanúbizonyságot, és ahogy az az édesapja által elmondottakból kiderül, mindene a labdarúgás.

„Több mint szenvedélyes a futball iránt. Jó értelemben véve őrült. A labdarúgásban dolgozom, de majdhogynem elvette a kedvemet a sportágtól, mert a hét minden napjának minden órájában a futballon jár az esze. Mindent képes megnézni, akár egymás után négy-öt meccset is” – nyilatkozta róla édesapja.

Mbappéról és édesapjáról, Wilfriedről tudni érdemes, hogy nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással, így a családfő segít fiának feldolgozni a rá nehezedő nyomást, a vele szemben támasztott elvárásokat, és megakadályozza, hogy gyermeke akárcsak egy lábbal is elemelkedjen a földtől.

Mbappé a spanyolok ellen először kezdett a francia válogatottban

MÉG NEM KÉSZ JÁTÉKOS – MIBEN KELL FEJLŐDNIE?

Eddig csak Mbappé erősségeiről szóltunk, a képességeiről szuperlatívuszokban beszéltünk, ám arról természetesen egyelőre nincs szó, hogy 18 évesen már kész játékos lenne. A támadósorban több poszton is bevethető, több felállási formációban is használható, de a védekezés nem az erőssége, ebben saját bevallása szerint is sokat kell még javulnia.

Tény és való, hogy megtestesíti azt, amiért a szurkolók meccsre járnak – nagyon látványos a játéka –, ám néha túl sok egy az egy elleni szituációt vállal, és hajlamos „rátekeredni” a labdára. Ez persze a fiatalság számlájára is írható. A testfelépítése nagyon jó, de fizikailag még fejlődnie kell, az idő múlásával pedig vélhetően kialakul benne az az ösztön, hogy a pályán a lehető legtöbb jó döntést hozza meg.

HOGYAN TOVÁBB? MI VÁR EZEK UTÁN MBAPPÉRA?

HENRY MONDTA RÓLA

„Találkoztam már vele személyesen is, azt a benyomást tette rám, hogy nagyon jó feje van ehhez a játékhoz – mondta a korábbi 124-szeres francia válogatott csatár. – Amikor a játékosokról beszélünk, akkor általában csak az atletikusságukat emeljük ki, de alig kerülnek szóba a szellemi képességeik. Igen, ő is nagyon gyors, de gondolkodik, miközben vezeti a labdát, és számomra ez a legfontosabb egy játékosban. Ez az, ami nagyon sikeressé teheti.”

„Ha az edzője lennék, azt javasolnám neki, hogy fejlessze tovább az intelligenciáját – folytatta Henry. – A meccseken jöjjön rá gyorsan, hogy hol van az ellenfél gyenge pontja, melyik az a játékos, akit támadni kell, és melyik az, akit nem érdemes.”

A profi pályafutását a Monacóban kezdő Henry azt is hozzátette a beszélgetéshez, hogy nem szereti, amikor az emberek játékosokat hasonlítanak össze, azt tanácsolná Mbappénak, hogy legyen önmaga, ne akarjon más lenni.

Fölösleges kételkedni abban, hogy az előttünk álló nyári átigazolási időszak róla szól majd. A Monacóhoz várhatóan több csillagászati ajánlat is befut majd, amelyek nyilvánvalóan a játékos számára is kedvezőek lesznek, de az biztosnak tűnik, hogy Mbappé nem sürgeti majd a távozását. Annak idején éppen azért választotta a hercegségbeli klubot, hogy rendszeres játéklehetőséget kapjon, és pályafutásának talán legfontosabb szakaszában ne a kispadot koptassa.

Az érdeklődő sztárcsapatoknak természetesen nehéz lesz nemet mondani, ám Mbappé lehet, hogy jobban járna, ha még legalább egy szezon erejéig maradna a Monacónál – pláne akkor, ha az együttes a következő idényben is szerepelhet a Bajnokok Ligájában –, és csak akkor váltana klubot, ha már a Manchester United, Barcelona, Real Madrid-kaliberű csapatokban is stabil kezdőjátékosnak számítana.

Mindent felülírhat, ha a Monaco ismét kap egy olyan ajánlatot, mint 2015-ben Anthony Martialért a Manchester Unitedtől: a francia válogatott támadót 50 millió euróért (plusz további bónuszokért) szó nélkül elengedték a franciák, akik egyébként nem küzdenek anyagi problémákkal, de ekkora pénzösszeget luxus lett volna elutasítaniuk.

EBBEN A KORBAN CR ÉS MESSI SEM VOLT ENNYIRE HATÉKONY

Mbappé statisztikái akkor értékelődnek fel igazán, amikor összevetjük Cristiano Ronaldo és Lionel Messi hasonló korban felmutatott teljesítményével. A francia tehetségnek a jelenlegi az első teljes szezonja, melynek során 34 tétmérkőzésen 21 gólt és 11 gólpasszt jegyzett eddig. A bajnokságban 22 meccsen 12 gól, a Bajnokok Ligájában hat mérkőzésen négy találat a mérlege.

Itt álljunk meg egy szóra! Mbappé az ősszel mindössze 25 percet töltött a pályán a BL csoportkörében, az egyenes kieséses szakaszban azonban megkapta a bizalmat Leonardo Jardim vezetőedzőtől, főszereplővé lépett elő, három meccsen négy gólig jutott: a Manchester City elleni párharc során idegenben és hazai pályán is betalált, míg a Borussia Dortmund otthonában szerdán két góllal járult hozzá ahhoz, hogy csapata 3–2-es előnyből várhassa a visszavágót.

A MANCHESTER CITY OTTHONÁBAN SZERZETT TALÁLAT

 

A DORTMUND ELLENI MÁSODIK GÓL

 

És akkor térjünk vissza Messire és CR-re, lássuk, ők 18 éves korukban milyen mutatókkal büszkélkedtek. Cristiano Ronaldo a 2003–2004-es idényben a Manchester United játékosaként 39 tétmérkőzésen hat gólig és hét asszisztig jutott. A BL-ben nem talált be, de az FA-kupa döntőjében gólt szerzett a Millwall ellen (3–0). Az argentin a Barcelona soraiban a 2005–2006-os idényben 26 meccsen kilenc góllal és nyolc gólpasszal zárt. Ennél jobb mutatókkal is befejezhette volna az évadot, ha márciusban nem dől ki a sorból combsérülés miatt.

CR tehát 13, míg Messi 17 gólban játszott szerepet abban a szezonban, amikor a 19. életévét taposta. Mbappé most jár 32-nél.

Thierry Henry ebben a korban három, Karim Benzema öt gólt jegyzett egy idény leforgása alatt, Olivier Giroud-nak pedig még nem volt profi szerződése.

A számok nem hazudnak: minden amellett szól, hogy Kylian Mbappé a következő 10-15 év egyik legjobb labdarúgója, az Aranylabda potenciális várományosa legyen. Azon kevés fiatal futballisták közé tartozik, aki előbb bizonyított, és csak azután kezdte el sztárként kezelni a nemzetközi sportsajtó.

Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő első felvonása előtt azt mondta, hogy CR és Messi után Paulo Dybala és Neymar lehet a korszak két meghatározó játékosa.

Írjuk fel azért Mbappé nevét is!

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.19 07:53:53

Minden más foci nemzetisport.hu

A határon túli, magyar érdekeltségű klubok, akadémiák egyre többfelé az élvonalban szerepelnek, sőt!

2018.05.18 08:49:33

Minden más foci CSILLAG PÉTER (CSÍKSZEREDA)

A Román Labdarúgó-szövetség elnöke exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak.

2018.05.15 23:43:32

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az immár nyilvánosan »leleplezett« kisfiú maga a megtestesült példa.

2018.03.21 14:33:48

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

RETRÓ CSERÉK. Hatalmas üzlet négy szenvedő féllel, de Angliában jártak már sokkal rosszabbul is.

2018.05.13 23:20:35

Minden más foci NAGY ZSOLT

ALAPVONAL. A futballisták ugyanis hajlamosak az edzettség és a technikai képzettség hiányát ügyeskedéssel pótolni, és minél nagyobb az erőtlenség, az ügyetlenség, annál több a sumákolás.

HIRDETÉS
HIRDETÉS