Brazília: váltás a kispadon; Dunga új feladatot kapott

Vágólapra másolva!
2015.05.09. 07:33
null
Dunga az A-válogatott mellé az olimpiai csapatot is megkapta (Fotó: Reuters)
A Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) azonnali hatállyal leváltotta az olimpiai válogatott és a világbajnokságra készülő U20-as nemzeti csapat éléről Alexandre Gallót. A riói ötkarikás játékokra az A-válogatott szakvezetője, Dunga készítheti fel Brazíliát, míg az U20-asokat az új-zélandi vb-n – többek között a magyar csapat ellen – Mário Rogério Reis Micale irányítja.

A némileg váratlan változtatásokról a CBF technikai bizottsága döntött. Dunga a 2008-as ötkarikás játékokon már irányította a brazil csapatot, mellyel bronzérmet szerzett. Az elődöntőben az ősi rivális – későbbi tornagyőztes – Argentína ütötte ki a brazilokat. Brazília háromszor szerzett ezüst- és kétszer bronzérmet az olimpiai labdarúgótornákon, de győzni még sosem tudott – most ismét Dunga kapta meg a feladatot, hogy 2016-ban hazai pályán végre megszerezze az első aranyat országának. Nagy nyomás lesz az A-válogatott szövetségi kapitányán, hiszen az elsőségen kívül minden más eredmény kudarcnak számítana. Az olimpia az egyetlen nagy viadal, melyet a brazil válogatottnak még sosem sikerült megnyernie.

Az U20-as válogatott élén már csak azért is meglepő volt a váltás, mert a brazilok június elsején a Nigéria elleni mérkőzéssel megkezdik szereplésüket a korosztályos világbajnokságon – azaz kerethirdetés után és kevesebb mint egy hónappal a kezdés előtt cserélték le az edzőt. Brazília június 4-én Magyarországgal, 7-én pedig Észak-Koreával mérkőzik meg az E-csoportban. A brazil szövetség jelezte: az Alexandre Gallo által összehívott keret változatlan marad a vb-re, mivel a névsort már elküldték a FIFA-nak.

Az O Globo szerint Gallo alól az U20-as válogatott gyenge játéka „húzta ki a kispadot”, mivel a CBF elnöke, José Maria Marin elégedetlen volt a csapat teljesítményével a vb-selejtezőnek is számító kontinenstornán. Ha ez nem lett volna önmagában is elég, Gallo és Dunga munkakapcsolata is nagyon rossz volt: az O Globo úgy tudja, a két szakvezető alig beszélt egymással, a szövetség pedig végül a két korosztályos válogatottat is irányító edző menesztéséről döntött.

A BRAZIL U20-AS VÁLOGATOTT BŐ KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: David (Criciúma), Georgemy (Cruzeiro), Jean (Bahia), Marcos (Fluminense)
Védők: Caju (Santos), Iago (Criciúma), Joao Pedro (Palmeiras), Jorge (Flamengo), Léo Pereira (Atlético PR), Lucao (Sao Paulo), Marlon (Fluminense), Rodrigo (Coritiba)
Középpályások: Alef (Olympique Marseille), Andreas Pereira (Manchester United), Boschilla (Sao Paulo), Danilo (Braga), Jajá (Flamengo), Matheus Biteco (Gremio)
Támadók: Bruno Lopes (Criciúma), Caio Rangel (Cagliari), Gabriel Jesus (Palmeiras), Jean Carlo (Real Madrid), Judivan (Cruzeiro), Kenedy (Fluminense), Marcos Guilherme (Atlético PR), Yuri Mamute (Gremio)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik