Horvátország: külföldi bírók vezetik a bajnokesélyesek meccseit

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.29. 09:04
A német Daniel Siebert vezeti a hétvégi Hajduk Split–Dinamo Zagreb rangadót a horvát élvonalban (Fotó: Getty Images)
Már egy ideje áll a bál a horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, ugyanis egy szivárogtató számos horvát bajnoki mérkőzés videobíró-szobás felvételeit hozta nyilvánosságra, ezért a Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS) bejelentette, hogy a bajnokságból hátralévő időszakban a bajnokesélyes csapatok mérkőzéseit külföldi játékvezetők vezetik.

Az „Egy születése óta Hajduk-szurkoló naplója” nevű Facebook-profil még március 1-jén hozott nyilvánosságra három, összesen 18 horvát bajnokit érintő fájlt, melyeken a vitatott helyzetek láthatók, s hallható, mi hangzott el a videobíró-szobában helyet foglalók, illetve a játékvezető között, s több olyan eset is van, amikor a VAR-visszanézés ellenére téves döntés született.

A Sportske Jutarnji korábban részletesen elemezte az egyik kiszivárgott felvételt, amely a Hajduk Split és a Varazdin (Varasd) (1–1) meccsén történt, ugyanis a varasdiak gólját a Marko Livaja elleni szabálytalanság előzte meg, a Hajdukot megfosztották egy kezezés miatti büntetőtől, a mérkőzés végén pedig Livaja gólját indoklás nélkül érvénytelenítették.

Az eset akkora visszhangot kapott Horvátországban, hogy lemondott a HNS Játékvezetői Bizottságának elnöke, Bruno Maric, ugyanakkor az ügy nem zárult le ezzel, a horvát szövetség ugyanis úgy döntött, hogy az első osztályban a bajnoki címre esélyes csapatok – a Rijeka, a Hajduk Split és a Dinamo Zagreb – mérkőzéseit külföldi játékvezetők vezetik, így már a hétvégén rendezendő 28. fordulóban is német bírók működnek közre, a splitiek és a zágrábiak hétvégi rangadóját például Daniel Siebert vezeti és a VAR-kocsiban is honfitársai ülnek.

A Horvát Labdarúgó-szövetség azt még nem közölte, hogy ki vezeti a jövő hét szerdán, április 3-án esedékes Hajduk Split–Dinamo Zagreb Horvát Kupa-elődöntőt – írta meg a Sportske Jutarnji.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik