Még mindig játszik a 17 évesen 42 évesnek vádolt kameruni középpályás

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 11:45
Joseph Minala úgy véli, jelentősen befolyásolta pályafutását a korával kapcsolatos ügy (Fotó: Getty Images)
Több mint tíz évvel ezelőtt a fél világ hüledezett, amikor kiderült, hogy az olasz élvonalbeli Lazio szerződtetett egy 17 éves, kameruni középpályást, ugyanis Joseph Minala sokkal inkább hasonlított egy érett felnőttre, mint egy tinédzserre. Több mint 10 évvel később a labdarúgó felidézte, hogyan alakult a pályafutása a szokatlan kezdet után.

Joseph Minalát csodagyereknek tartották. Tehetségét Rómában hamar kiszúrták, a Lazio pedig 2013-ban szerződtette a kameruni középpályást, akinek viszont nem indult túl fényesen a karrierje, annak elején ugyanis azzal vádolták meg, hogy nem 17, hanem 42 éves. Az első ránézésre kortársainál jóval idősebbnek, érettebbnek tűnő Minaláról az a hír járta, hogy megváltoztatta útlevelét, hogy így 25 évvel fiatalabbnak adja ki magát.

A labdarúgó a Daily Mailnek beszélt pályafutása alakulásáról, s elmondta, az ügy kirobbanása után nyomozást indítottak, de a hatóságok nem tudták bizonyítani Minala dokumentumainak meghamisítását, s elismerték, hogy a labdarúgó valóban 1996. augusztus 24-én született Yaoundéban.

„Nagyon fiatal voltam és nem tudhattam vagy jósolhattam meg, hogy ez milyen hatással lesz rám. Meg vagyok győződve róla, hogy a korommal kapcsolatos történet mindig is hátráltatta a karrieremet” – mondta a lapnak Minala.

Joseph Minala korábban

Miután Minalát 2014-ben felmentették, folytathatta pályafutását, de a Lazióban nem tudott maradandót alkotni, ezért a csapat több másodosztályú klubnak is kölcsönadta (Bari, Latina), majd három idényt töltött a Salernitanánál, amely ennek ellenére sem akarta véglegesíteni a játékost, ezért visszaküldték őt anyaegyesületéhez.

Minalára a Laziónál sem számítottak, ezért nemcsak Olaszországot, hanem Európát is elhagyta, s 2020-ban kölcsönbe Kínába került, ahonnan egy felejthetetlen évad után tért vissza Rómába, de a Lazio nem hosszabbított vele, így távoznia kellett.

Minala ezt követően az olasz harmadosztályú Lucchesénél töltött egy kis időt, de itt sem marasztalták, ezért 26 évesen megrekedni látszott a pályafutása. A kameruni középpályásnak Olaszországban még az Olbia is dobott egy mentőövet, de rövid idő után szerződést is bontottak a felek.

Minala három hónappal később találta meg új csapatát, a lett Liepaját, de itt mindössze két meccsen játszott, mielőtt nyáron távozott volna.

Minalának az újabb elutasítás sem szegte kedvét, 29 évesen is aktív, ugyanis nyáron megint váltott és a máltai élvonalban szereplő Sliema Wanderers játékosa lett, melynél 17 meccsen már két gólnál jár.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik