DAC: „Nem lenne mentség arra, ha nem jutnánk be a felsőházba”

DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)
Vágólapra másolva!
2024.02.08. 16:35
Jan Van Daele (Fotó: DAC)
A gyengébben sikerült őszi idény után Dunaszerdahelyen fogadkoznak, hogy a tavasz derűsebb lesz. Elfogadhatatlan lenne, ha az alapszakasz végén a DAC nem kerülne be a legjobb hat közé, azaz a szlovák labdarúgó-bajnokság felsőházába – Jan Van Daele ügyvezető igazgató erről is beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az őszi idény után az 5. helyen áll a DAC a Nike Ligában, ugyanúgy 29 pontja van, mint további három csapatnak, márpedig a felsőházba csak az első hat helyezett jut be. Az alapszakaszban még négy találkozó vár az együttesekre, azok után alakul ki a két csoport – az első hat a bajnoki címért küzd majd a rájátszásban, az alsó hat a bennmaradásért.

„Tudatában vagyunk annak, milyen a helyzetünk. Négy kemény meccs vár ránk, ezek döntik el, hol folytatjuk a rájátszásban. A Nike Ligában a második legmagasabb költségvetéssel dolgozunk. Nem tudom elképzelni, s nem is lenne mentség arra, ha nem jutnánk be a felsőházba” – szögezte le Jan Van Daele, a DAC ügyvezető igazgatója.

„Nagyon sokat fektettünk be a csapatba, de nem elég, ha valaki tehetséges, a képességeit meg is kell mutatnia a pályán. Azon voltunk, hogy a téli igazolásokkal felfrissítsük a csapatot. Erősek vagyunk, csak fel kell rázni a társaságot. Tudjuk, hogy képletesen szólva öt perccel vagyunk éjfél előtt, éppen ezért szombattól teljes gáz” – folytatta az igazgató.

Szokás szerint nagyon sok változás történt a dunaszerdahelyi keretben az átigazolási időszak során: öten érkeztek – közülük a legnagyobb név a Slavia Prahától igazolt Tarasz Kacsaraba –, a másik oldalon a helyi szurkolók bánatára távozott a klub neveltje, Szolgai Máté (Mezőkövesd), illetve Győrbe és a Fehérvár FC-hez igazolt további három magyar focista, Gyurákovics Erik, Urblík Norbert és Veszelinov Dániel.

Az említett játékosokon kívül még négy ment el, sőt a hét elején átirányították a tartalékcsapatba a Samuel Petrás, Miroslav Kácer, Alex Cermák hármast is.

„Több oka van annak, hogy ők egyelőre nem tagjai a keretnek. Nem volt megfelelő a teljesítményük, s annak ellenére, hogy tapasztalt futballistákról van szó, nem voltak vezéregyéniségek. Ezen kívül Cermák menedzsere jelezte, hogy a játékosnak van ajánlata máshonnan. Elismerem, nem a legjobbkor határoztuk el magunkat erre a lépésre, de az öltöző megfelelő működése miatt kénytelenek voltunk így cselekedni. Csak rajtuk múlik, mikor nyílik meg előttük ismét a DAC ajtaja” – mondta Jan Van Daele.

A felkészülési időszakban megjelent Dunaszerdahelyen a több mint 200 spanyol első és másodosztályú bajnokin pályára lépő Rubén Rochina, jól is mutatkozott be a meccseken, de: „a klub és az ő anyagi elképzelései nagyon messze voltak egymástól, így elköszöntünk tőle”.

Januártól a Dunaszerdahellyel készül a győri Keresztes Krisztián; róla a következőt mondta az ügyvezető a Nemzeti Sport kérdésére:

„Jelenleg négy belső védőnk van, Csinger, Brunetti, Kasa es Kacsaraba. Ez a szám elégséges. Krisztián játéka tetszett a mesternek és nekünk is, meglátjuk, mit hoznak a következő napok, február huszonegyedikéig tart az átigazolási időszak.”

Lapunk úgy tudja, ha az említett négyesből valaki távozik (Kasának van erre jó esélye), akkor Keresztes marad a DAC-ban; ha nem, akkor a fiatal védő valószínűleg a Paksi FC játékosa lesz.

A felkészülés alatt, ha nem számítjuk a másodosztályú Somorja elleni összecsapást, a DAC három találkozón (Hartberg 1–0, Austria Wien 0–3, Zlín 0–1) csupán egy gólt szerzett. „Tudjuk, hogy szükségünk van egy befejező csatárra, aki rögtön tud segíteni” – reagált erre Van Daele.

Szombaton hazai pályán a Szakolca ellen kezdi meg a tavaszi szereplését a DAC.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik