Golden Boy: Jude Bellingham átvette a legjobb fiatalnak járó trófeát

Vágólapra másolva!
2023.12.04. 23:28
null
Bellingham és a díjai (Fotó: Imago-Images)
A Real Madrid angol ásza klubváltása óta még csodálatosabban futballozik, toronymagas esélyesként meg is kapta a Tuttosport díját, amelynek Kerkez Milos is jelöltje volt.

Mint azt november 17-e óta tudni lehet, Jude Bellingham, a Real Madrid támadó középpályása kapta meg a legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó Golden Boy („Aranyifjú”)-díjat – amit a hétfőn este a Torinóban rendezett Tuttosport-gálán át is vett a fiatal labdarúgó.

A legjobb 21 éves (vagy fiatalabb) futballistát immár huszonegyedik esztendeje, 2003 óta tünteti ki évről évre az olasz Tuttosport, a torinói sportnapilap. A díjról ötven futballszakíró dönt, köztük a Bild (Németország), a Blick (Svájc), az A Bola (Portugália), a L'Équipe (Franciaország), a France Football (Franciaország), a Marca (Spanyolország), a Mundo Deportivo (Spanyolország), a Ta Nea (Görögország), a Szport Ekszpressz (Oroszország), a De Telegraaf (Hollandia) vagy a The Times (Egyesült Királyság) főszerkesztője. Magyarországról Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke szavazott, aki a szervezők meghívására a helyszínen követte az eseményeket. Sorrendje a következő volt: 1. Jude Bellingham, 2. Jamal Musiala, 3. Xavi Simons, 4. Rasmus Höjlund, 5. Kerkez Milos. Minden szavazólapon az első helyre tett játékos tíz pontot kapott, a második hetet, a harmadik ötöt, a negyedik és ötödik hármat, illetve egyet. A jelöltek közül húszat a Football Benchmark adatai alapján összeállított ranglista alapján választottak ki, míg további ötöt a Tutto­sport szerkesztősége választott.

A végső sorrend: Kerkez Milos a 19. lett
A végső sorrend: Kerkez Milos a 19. lett

Jude Bellingham megünneplése előtt a hétfői gálán díjazták például a női Golden Boy-győztest (Aitana Bonmati – Barcelona), a Golden Girlt (Linda Caicedo – Real Madrid), a legjobb játékosügynököt (Ali Barat), a legjobb európai klubelnököt (Tony Bloom – Brighton), a legjobb menedzsert (Edu Gaspar – Arsenal), a legjobb edzőt (Roberto De Zerbi – Brighton), a legjobb olasz fiatalt (Giorgio Scalvini – Atalanta), és még számos más kategóriában adtak át elismeréseket. A fair play díjas Federico Gatti, a Juventus védője lett, a Golden Boy Év embere-díjat Erling Haaland, a Manchester City 2023-ban Bajnokok Ligája-győztes norvég csatára kapta, az életműdíjat pedig Cesc Fabregas.

A névadó díj szavazásában tehát meglepetés nem történt az idén: a toronymagas esélyes Jude Bellingham kapta meg a Golden Boy-díjat. A Real Madrid angol támadó középpályása már 2021-ben és 2022-ben Dortmund-játékosként is ott volt a jelöltek között, sőt mindkétszer második lett, előbb Pedri, majd az ugyancsak Barcelona-középpályás Gavi mögött. A díj tehát Spanyolországban marad, a két katalán tehetség után most egy Real Madrid-játékosnál, aki az év első felét még a Dortmundban töltötte. Bellingham nyári csapatváltása jobban aligha sikerülhetett volna. Amíg Dortmundban többnyire középső középpályásként szerepelt, Carlo Ancelotti kicsit előrébb játszatja – és a kezdetektől ontja a gólokat. Rögtön az első bajnokiján betalált a Bilbao otthonában, és eddigi 13 La Liga-meccsén 11 találatnál jár, duplázott az Almería és az Osasuna ellen, no meg az ő két góljával fordították és nyerték meg a királyiak idegenben a Barcelona elleni szuperrangadót. A Bajnokok Ligájában is már négy gólnál jár négy találkozón.

„Nagyon hálás vagyok az elismerésért, de őszintén szólva nincs nehéz dolgom, mert a világ legjobb csapatában játszom. Imádom Madridot, gyönyörű város csodás emberekkel, nagyszerű ételekkel, és a csapattársaim mindenben segítenek engem. Lenyűgözőek a körülmények, nekem csak a játékra kell koncentrálnom” – fogalmazott szerényen a színpadon Jude Bellingham.

A Tuttosport listájáról a szurkolók is kiválaszthatták a kedvencüket a szaklap honlapján. A drukkerek szavazásán több mint hárommillióan voksoltak, és ott is Bellingham nyert, így két aranyszínű labdát mintázó trófeát vett át és emelhetett egyszerre a magasba a torinói gálán.

A GOLDEN BOY EDDIGI GYŐZTESEI
2003Rafael van der Vaart (holland)
Ajax (holland)
2004Wayne Rooney (angol)Everton, Manchester United (angolok)
2005Lionel Messi (argentin)FC Barcelona (spanyol)
2006Cesc Fabregas (spanyol)Arsenal (angol)
2007Sergio Agüero (argentin)Atlético Madrid (spanyol)
2008Anderson (brazil)Manchester United (angol)
2009Alexandre Pato (brazil)Milan (olasz)
2010Mario Balotelli (olasz)Inter (olasz), Manchester City (angol)
2011Mario Götze (német)Borussia Dortmund (német)
2012Isco (spanyol)Málaga (spanyol)
2013Paul Pogba (francia)Juventus (olasz)
2014Raheem Sterling (angol)Liverpool (angol)
2015Anthony Martial (francia)Monaco (francia), Manchester United (angol)
2016Renato Sanches (portugál)Benfica (portugál), Bayern München (német)
2017Kylian Mbappé (francia)
Monaco (francia), Paris Saint-Germain (francia)
2018Matthijs de Ligt (holland)Ajax (holland)
2019Joao Félix (portugál)
Benfica (portugál), Atlético Madrid (spanyol)
2020
Erling Haaland (norvég)
FC Salzburg (osztrák), Borussia Dortmund (német)
2021
Pedri (spanyol)
FC Barcelona (spanyol)
2022
Gavi (spanyol)
FC Barcelona (spanyol)
2023
Jude Bellingham (angol)
Borussia Dortmund (német), Real Madrid (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik