Világfutball: mi a közös Maradona, Guardiola és Pogba karrierjében?

Vágólapra másolva!
2023.09.15. 19:23
null
Pogba bajban (Fotó: Getty Images)
A Nemzeti Sport Online is beszámolt a hírről, miszerint Paul Pogba, a franciák világbajnok labdarúgója doppinggyanúba keveredett. Az eset nyomán a Mandiner megnézte, milyen hasonló, nagy port kavart esetek történtek a sportágban, és hogy mi vezethet addig, hogy egy játékos tiltott szerekhez nyúl.


Olasz és francia sportoldalak vezető hírben számoltak be hétfő délután arról, hogy Paul Pogba, a Juventus francia labdarúgója állítólag pozitív doppingtesztet produkált augusztusban. Pogba pozitív tesztjét hétfő este az olasz doppingellenes szervezet is megerősítette.

Az eset kapcsán a Mandiner megszólaltatta dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét.

„Biztosra veszem, hogy kérni fogja a B-próbát, vagyis a második vizsgálatát a levett mintának, mert ha nem kérné, az azonnali beismerés lenne. Sajnos nagyon tipikus esetről beszélhetünk, egy sérülésből visszatérő játékos, aki bizonyítani akar, gyakorta nyúl olyan eszközökhöz, amelyekkel a régi önmagát és az egykori csúcsformáját keresi. Exogén tesztoszteront, anabolikus androgén szteroidot találtak az első mintában, ami ráadásul a legsúlyosabb kategóriába tartozó teljesítményfokozónak számít; ha beigazolódik a szer jelenléte, négyéves eltiltás is várhat akár rá.”

A cikk megemlít néhány hasonló esetet a sportág múltjából. Pep Guardioláról a következőket írja a szerző:

„Az egykori spanyol középpályásnak 2001 novemberében, akkor az olasz Brescia játékosaként kétszer is pozitív lett a doppingtesztje, akkor az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolonra, egy Piacenza elleni győzelmet és egy Lazio elleni vereséget követően. Guardiola biztos volt az ártatlanságában, de 2002 januárjában négy hónapos eltiltást kapott. Enyhítő körülmény volt az ítéletében, hogy állítólag nem tudta, tiltott szereket szed. Évekkel később az egykori középpályást minden vád alól felmentették eljárásjogi hibákra hivatkozva, amivel az olasz doppingellenes szervezet, a NADO messze nem értett egyet.”

„A nagy nevek közül a Liverpoolnál, az Evertonnál és Middlesbrough-nál is nagy karriert befutó, portugál válogatott Abel Xavier például 18 hónapos eltiltást kapott, miután a dianabol nevű anabolikus szteroidra pozitív mintát adott 2005-ben. A 74-szeres válogatott, híres holland középpályás, Edgar Davids nandrolonnal bukott meg, négy hónapos eltiltást kapott 2001-ben, érdekességképpen éppen akkor, amikor a Juventus játékosa volt. Tiltott teljesítményfokozó használatát mutatták ki Davids honfitársának, Frank de Boernak, az FC Barcelona egykori holland válogatott labdarúgójának szervezetében is a doppingkontroll során ugyanebben az évben. A szer itt is nandrolon volt. A francia válogatott Samir Nasri 18 hónapos eltiltást kapott, amikor kiderült, hogy a leadott mintájában egy 2016-os teszteléskor tízszer akkora „mikrotápanyagokkal megtolt” étrendkiegészítő-mennyiséget találtak, mint amit a WADA-kódex lehetővé tesz.”

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik