Kikapott a DAC, az ötödik helyre csúszott

Vágólapra másolva!
2023.09.02. 18:00
A szlovák labdarúgó-élvonal (Niké Liga) 6. fordulójában a DAC 1–0-ra kikapott Trencsénben.
Nem ment a DAC-nak (Fotó: DAC, archív)
Nem ment a DAC-nak (Fotó: DAC, archív)
Nem ment a DAC-nak (Fotó: DAC, archív)


NIKÉ LIGA
6. forduló
Trencín–DAC 1–0 (0–0)
Trencsén,
Stadion na Sihoti, 2427 néző. V: Marhefka
Trencín:
Vozinha – Kmet, Bondarenko, Sztojszavljevics, Kozlovsky – Gajdos (Holly, 75.), Baris, R. Ibrahim – Gong (Sunday, 90+1.), Kupuszovics (Akila, 85.), E. Soares. Vezetőedző:
DAC 1904:
Popovics – Andzouana, Riszvanisz, Csinger, Alex Méndez – Kácer (Vitális, 80.), Dimun, Ramadan (Herc, 66.) – Trusa (Cermák, 66.), Niarhosz (Kasa, 25.), Gavrics (Gruszkowski, 80.). Vezetőedző: Adrian Gula
Gólszerző:
Kmet (69.)
Kiállítva:
R. Ibrahim (80.), ill. Riszvanisz (23.)

Nem sikerült a javítás, a múlt heti hazai vereséget újabb követte. A DAC a Niké Liga 6. fordulójában 1–0-ra kikapott Trencsénben, és lecsúszott az ötödik helyre. A találkozó nagy részét Szpiridon Riszvanisz kiállítása miatt emberhátrányban játszotta a Dunaszerdahely.

Adrián Gula, a vendégek mestere, aki most ült az 50. tétmeccsén a DAC kispadján, a múlt heti hazai vereség után belenyúlt a kezdőcsapatba. Csinger Márk, aki nagyon jó formában játszik, ismét ott volt a védelem tengelyében. Új csapatkapitánya is volt a sárga-kékeknek. Mintha a vendégek mestere érezte volna, hogy a múltkori „cséká”, Riszvanisz nem lesz sokáig a pályán... A volt ferencvárosi Zseljko Gavrics húzta fel egyébként a karjára a csapatkapitányi karszalagot.

Ugyan a tavalyi trencséni találkozóhoz képest sokkal kevesebb vendégszurkoló érkezett Csák Máté vára alá, ennek ellenére a közel százötven sárga-kék drukker hazai környezetet biztosított a csallóközi csapatnak.

Egész héten a DAC műfüvön edzett, de sokat nem értek el ezzel Gula mester tanítványai. A trencséni szintetikus felület ugyanis nagyon rossz állapotban volt, szinte a fekete granulátumon játszottak.

Kiegyenlített kezdés után az első lehetőség Gavrics előtt adódott, ám tizenhárom méterről nem találta el a kaput. A vendégek részéről az első félidőben ez volt az egyetlen veszélyes akció.

Negyedóra játék után már a vendégek kapusa is verve volt, de Csinger Márk a gólvonalról mentett. A 22. percben megfogyatkozott a DAC. Riszvanisz hibázott, majd utolsó emberként elkaszálta Eynal Soarest és piros lapot kapott. Ettől a pillanattól kezdve csak a szerdahelyiek kapuja előtt folytak az események. A hazaiak a gólhoz legközelebb a 42. percben jártak, amikor Tarasz Bondarenko fejesét bravúrral hárította Alekszandar Popovics.

A szünet után jó tíz perc erejéig ügyesen játszottak vendégek, azonban egy óra játék után állandósult a hazai fölény. Sokáig csak távoli lövésekkel próbálkoztak a trencséniek, ezeket Popovics biztosan fogta. A 69. percben viszont már a szerb kapus is verve volt;Matús Kmet 18 méterről leadott lövésénél nagyon sokan voltak előtte, nem látta a labdát.

Ezután az idegesség lett az úr a pályán, megfogyatkoztak a hazaiak is. Ugyan az utolsó tíz percben egyenlő számban voltak játékosok mindkét oldalon, a dunaszerdahelyiek helyzetbe sem kerültek, s így esélyük sem volt az egyenlítésre.

A kassai csapat ismét győzött. Az Aranyosmarót ellen a három pont megszerzéséhez a 2154 néző előtt elég volt Lukas Gressák pontos lövése a 27. percben. A kelet-szlovákiai csapat ezzel feljött a hetedik helyre.

 

PERCRŐL PERCRE

90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Andzouana a 16-oson belül már, de nem jut lövéshez.

90+5. perc LÉC! Baris nagy lövését nem éri el a nyújtózkodó Popovics, de megmenti a léc.

90+1. perc Szombat esti láz. Sunday be, Gong le.

89. perc Damián Barisnak is villan a sárga lap. Belemenésért.

85. perc Jesse Akila be, Kupuszovics le, csatárcsere.

82. perc RAHIM IBRAHIM összefejel durván Herccel, megkapja a második sárgát lapját... PIROS! Lefelé menet dühöng, a DAC-kispadra rúg egy vizes flakont. Ez nem mindenkinek tetszik...

80. perc Vitális Milán és Konrad Gruszkowski jön be Kácer és Gavrics helyett.

80. perc Rahim Ibrahim kap sárga lapot.

78. perc Kupuszovics helyzetben ismét, a lövése elmegy a kapus mellett is... de nincs érkező mellette.

76. perc Ales Cermák nekimegy a kapusnak, sárga lap.

73. perc Kupuszovics betör a 16-osra, de a lövése a kapusé.

71. perc Gavrics jobb oldali beadása kapuscsemege.

Kmet 23 éves, sokszoros szlovák U20-as válogatott, jobb oldali mindenes.

Nagyon sokan voltak előtte, nem látta a kapus a labdát, amely a jobb alsó sarokban kötött ki végül.

69. PERC MEGTÖRT A JÉG, BETALÁLT AZ AS. A jobbhátvéd MATÚS KMET lő a kapuba Gong jobb oldali beadása után, 18 méterről. Nem volt erős lövés, de Popovicsot megzavarta az előtte elfutó Kozlovsky. 1–0!

66. perc Ramadan és Trusa le, Christián Herc és Ales Cermák be.

65. perc Kmet a 16-os előteréből kapura lő, de Popovics fogja ezt is.

60. perc Miroslav Kácer megrúgja futtában Gongot, sárga lap.

60. perc Jobb híján beadásokkal operál az AS, de áll a lábán a DAC-védelem.

54. perc Gajdos gondol egyet, jobbal célba veszi 30-ról a jobb alsó sarkot, de Popovics nagy vetődéssel eléri a labdát.

49. perc Gong passzát Soares a 16-osról jobbal a léc fölé tekeri.

46. PERC FOLYTATJUK!

A hazaiak nagy hiányzója a 22 éves nigériai ék, Chinonso Emeka.

E párharc legjobb góllövői a közelmúltból
Gino van Kessel 5
Kalmár Zsolt 5
Vida Kristopher 5
Hamza Catakovic 4
Fanendo Adi 3


Egy kis örökmérleg:
32 mérkőzés, 13 trencséni és 14 szerdahelyi sikerrel, 50, ill. 46 rúgott góllal.

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás.

44. perc
Gong újabb beadását Bondarenko ezúttal a kapu mellé fejeli.

42. perc Bondarenko a jobb alsó sarokba fejelné a labdát egy szöglet után, Popovics villámgyors mentéssel hatalmasat véd!

41. perc Kasa szereli Gongot a 16-oson belül, nagyon fontos mentés volt.

38. perc Matej Trusa kap sárga lapot Kozlovsky lekönyökléséért.

Jó 2500 néző a stadionban, 150-180 fős a vendégtábor.

37. perc Csinger itt, ott mindenütt: beadást blokkol, majd Gong gólba tartó lövésébe dobja bele magát elszántan.

31. perc Gong majdnem nagy gólt lő, de elvéti picit a kapu jobb felső sarkát. Nem kapufa, hanem hálótartó vas.

31. perc Andzouana szépen szorítja ki a 16-oson belülről Soarest.

29. perc Gong villámgyors, de szereli őt nagy nehezen a spanyol Méndez. Ő sem lassú éppen.

25. perc Filip Kasa be, Niarhosz le, védő be, csatár le.

24. perc Gajdos szabadrúgása a sorfalról Popovics elé pattan, akit ellöknek... szabadrúgás kifelé.

23. perc PIROS LAP! Szpirosz Riszvanisz buktatja utolsó védőként a 16-os előtt Soarest. Ez csúnya volt, valljuk be – írja őszintén a DAC honlapja is sportszerűen.

18. perc Soares passzát Gong 17-ről jócskán a léc fölé vágja. Előbbi Zöld-foki szigeteki, és volt U20-as válogatott, utóbbi, a 169 centiméteres jobbszélső szintlén légiós: ő nigériai.

17. perc Ramadan kornere után Gavrics ad be balról éles szögből, kicsit magasan Dimunnak, aki így pontatlanul fejel... a kapu mellé.

13. perc Remek Kozlovsky, Kupuszovics akció után utóbbi 12 méteres lövését a gólvonalról menti Csinger.

Gajdos adott majdnem gólpasszt.

12. perc Egy kósza beadást a hazai védők Gavrics elé tolnak, de a szerb szélső közelről rosszul céloz.
Kis híján olyan gólt lőhetett volna, mint az előző fordulóban a Besztercebánya ellen, csak most pontatlan volt – jegyzi meg a Parameter.

9. perc Kupuszovics és Gong összefut, ápolás.

7. perc Gajdos a 16-os elől jobbal a jobb sarok mellé lő.

5. perc Soares megindul a jobb szélen, szereli Csinger.

Kellemes idő, 26 Celsius-fok, és nem a legjobb minőségű műfű.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek zöldben.

Fotó: Duducz T.
Fotó: Duducz T.


Fotó: Duducz T.
Fotó: Duducz T.



Kalmár Zsolt hat éve érkezett aLipcséből aDAC-ba. Akkor nem számolt azzal, hogy ilyen sokáig asárga-kék csapatban marad.


„Úgy jöttem ide kölcsönbe, hogy felépítem magam, saztán továbblépek. Sokszor elmondtam, hogy ez ahangulat, szeretet, ami itt van afoci körül, az nagyon vonzott, spersze aklub filozófiája is, melyet velem akartak felépíteni. Ezért is alakult úgy, hogy itt maradtam, és elértem azt aszintet, hogy csapatkapitány is lettem aDAC-ban. Ez elismerés volt számomra. Tényleg köszönöm szépen mindenkinek. Atulajdonosnak, aklubnak, hiszen mindig mögöttem álltak. Afoci néha ilyen, gyorsan jönnek aváltozások. Az emlék azonban mindig örök. Nagyon sok remek emlék marad aklubbal kapcsolatban. Például az, amikor aklub történelmében először lettünk harmadikok, és rendszeresen az európai kupában szerepeltünk. Emlékezetes marad a sok gól, gólpassz, amellyel örömet szereztem a drukkereknek. Sajnálom, hogy kupát nem tudtunk, tudtam felemelni aklubnak és aközönségnek. Remélem, ezt akupát aDAC meg tudja szerezni, hiszen ezt aklub, aközönség már megérdemelné.“

Kalmár a DAC-ban 2017 óta 148 tétmeccsen 47 gólt és 29 gólpasszt ért el.

„Hosszú idő után távoztam. Amit aszurkolóktól kaptam, anagyon sok meglepetést, az tényleg minden felszakított bennem, tényleg jólesett aszívemnek. Úgy érzem, méltó búcsút vettem.“

„Fantasztikus érzés volt. Kicsordult a könnyem is, hisz hat év után távozom amásodik családomtól. Nagyon sok élményt szereztem itt, hosszú ideig játszottam. Fantasztikus volt amolinó, amelyet aB-közép tett ki a13. percben. Egyszer minden véget ért. Örömmel tekintek vissza erre az időszakra, és ha tehetem, akkor mindig ki fogok jönni meccsre, hisz ez ahangulat, ez aszeretet, ami itt van afoci közül, az mindig vonzza aközönséget“ – mondta aNemzeti Sportnak Kalmár Zsolt, aki mint bevallotta, nem vendégként érkezett, hanem hazajött a MOL Arénába.

A Fehérvárra szerződött Kalmár Zsoltot, épp a Besztercebánya elleni találkozón búcsúztatta el a DAC-család. A találkozó előtt a klubvezetés, a meccs alatt, majd az összecsapás végén a szurkolók.



A DAC mellett szombaton lép pályára az újonc FC Kosice is. A kassaiak az első három fordulóban csak egy pontot szereztek, de a múlt heti kelet-szlovákiai rangadón a Nagymihály ellen megszületett az első győzelem. A csapat ráadásul a hét közben újabb sikert könyvelhetett el, továbbjutott a Szlovák Kupában, miután 3-0-ra győzött Késmárkon. Amint azt lapunknak Geri Ádám sportigazgató elárulta, szombaton az Aranyosmarót ellen szeretnék elérni az első hazai sikert, miközben azon dolgoznak, hogy az átigazolási időszak végéig, szeptember 6-ig még megerősítsék a keretet.

„Mindenkiben maradt tüske a mérkőzés után, meg kellett volna nyernünk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Csinger Márk, aki csapattársával, Vitális Milánnal együtt meghívót kapott az U21-es magyar válogatott keretébe. – Várom a válogatott összetartást, de előtte még nagyon fontos összecsapás vár ránk a bajnokságban, és most csak a trencséni találkozóval foglalkozom. Erős ellenfél otthonában lépünk pályára, külön nehézséget jelent, hogy műfüvön, ami nem a kedvencem. A héten végig ilyen pályán készültünk, az edzések előtt külön kezeltettem a térdemet, nehogy megsérüljek. Gyors, pörgős meccset várok szombat este, bízom a jó eredményben.”

A megszerezhető 15 pontból csak nyolcat gyűjtött be a csapat, s egyelőre a távozó meghatározó játékosok helyett senki sem érkezett. Látni lehetett a legutóbbi, a Besztercebánya ellen 2–1-es hazai vereséggel végződő találkozón, mennyire hiányzott a vezéregyéniség a kék-sárgáknál.

HOL VAN MÁR A TAVALYI HÓ... Csaknem tíz hónapja a DAC 4–0-ra lelépte idegenben a Trencínt, az akkori gólszerzők (Kalmár 2, Blackman, Kruzliak) közül azonban ma már egyik játékos sem tagja a dunaszerdahelyi klubnak. Tavaly jó sorozattal a háta mögött érkezett Trencsénbe a csallóközi gárda, jelenleg épp ellenkező a helyzet.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A TRENCSÉN–DAC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik