Football Leaks: felfüggesztett börtönt kapott a Budapesten elkapott szivárogtató

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.09.13. 16:44
null
Elítélték, de nem kerül rács mögé Rui Pinto (Fotó: Getty Images)
Egy lisszaboni bíróság csaknem 90 vádpontban ítélte el Rui Pintót, a portugál aktivistát, aki futball, mint üzletág  sötét oldaláról tett leleplező bejelentéseket – vette észre a Le Monde.

A 34 éves férfinak többek között hackelés, zsarolási kísérlet, levelezések megsértése és adatlopás miatt is felelnie kellett.

A tárgyalásokon vádlottként és tanúként is résztvevő Pinto saját elmondása szerint csak bejelentéseket tett, de a bíróság előtt elismerte, hogy számítógépek illegális feltöréséhez jutott hozzá több millió olyan dokumentumhoz, melyeknek tartalmát 2015 végén kezdte el közzétenni.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) eljuttatott dokumentumokban többek között fény derült Lionel Messi és Neymar fizetésére, Cristiano Ronaldo azóta ejtett nemi erőszakkal kapcsolatos ügyére,de a Manchester City pénzügyi fair play megkerülésére irányuló stratégiáiról és a Paris Saint-Germain etnikai profilalkotásáról is kiderültek kínos részletek, melyek több országban is vizsgálatokat vontak maguk után.

A Budapesten még 2019-ben őrizetbe vett Rui Pintót négy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de bírósági kálváriája korántsem ért véget: a portugál ügyészség új vádiratában 377 új számítógépes bűncselekménnyel vádolja, melyeket a vád szerint 2016 és 2019 között követett el mintegy 70 személy, vállalat és intézmény rovására.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik