Hétgólos meccsen szerezte meg első győzelmét az idényben a DAC

Vágólapra másolva!
2023.08.05. 17:59
null
Már korán nagy volt az öröm a dunaszerdahelyi kispadon, a 9. percben előtt előnybe került a DAC (Fotó: Duducz Tibor)
Nagymihályi döntetlenje után hazai pályán is bemutatkozott a DAC a szlovák Niké Liga 2023–2024-es idényében. A dunaszerdahelyiek remek játékkal 5–2-re legyőzték az újonc Kassát.

 

SZLOVÁK NIKÉ LIGA
2. FORDULÓ
DAC 1904–FC Kosice (Kassa) 5–2 (3–0)
Dunaszerdahely,
MOL Aréna. 5987 néző. Vezette: Ruc
DAC:Popovics – Andzouana, Riszvanisz, Mateus Brunetti, Alex Pinto – Kácer, Dimun (Kalmár, 72.), Ramadan (Záhradník, 72.) – Trusa (Veselovsky, 65.), Krsztovics (Niarhosz, 65.), Gavrics (Herc, 29.).Vezetőedző:Adrian Gula
Kosice: Kira – Golivkov (Jakubko, a szünetben), Sindelár, Krivák, Mizerák – Gallovic (Sovic, 78.), Qose – Pacinda,Fasko (Fabis, a szünetben), Turcák (Sagna, a szünetben) – Medved (Vasil, 68.). Vezetőedző:Anton Soltis
Gólszerző: Krsztovics (9., 61.), Andzouana (26.), Ramadan (38.), Záhradník (82.), ill. Vasil (79.), Pacinda (83.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Először került ahazaiak kezdőcsapatába Alekszandar Popovics kapus, akit nemrég igazolt ahazai klub a belgrádi Partizantól. A23 éves játékos kevéssel több mint két év, pontosan 737 nap után szerepelt ismét aMOL Arénában, ugyanis 2021-ben abelgrádi kaput védte Ekl-meccsen adunaszerdahelyiek ellen. Hiányoztak amagyarok. Kalmár Zsolt, Vitális Milán és Csinger Márk is a kispadra került.

A hazai szurkolók üzenete a meccs előtt (Fotó: Duducz Tibor)
A hazai szurkolók üzenete a meccs előtt (Fotó: Duducz Tibor)

Ismét remek, ötletes koreóval nyitott adunaszerdahelyi B-közép, amely arra utalt, hogy Kassa magyar város. Mindezt piros-fehér-zöld füstbombával színezték.

Atörténelmi összecsapást – mindkét csapatnak magyar atulajdonosi háttere – nagy lendülettel kezdte aDAC, melynek nem sikerült jól az idénykezdete. Mint alavina, úgy követték egymást atámadások akassai kapura, és a 9. percben jobb oldali szöglet után agólzsák Nikola Krsztovics talált fél méterről akapuba. Ez volt amontenegrói csatár első találata ebben az idényben, megtörte a280 perces gólcsendjét.

Avezető gól után folytatódtak ahazai rohamok. Ugyan az újonc próbált alkotni, de adunaszerdahelyiek ellen nem járt sikerrel. ADAC az idény legjobb formáját hozta. Egy szép támadás után előbb Yhoan Andzouana talált közelről akapuba, majd közvetlenül aszünet előtt egy gyors akció végén avisszatérő Christián Herc átadása után Ammar Ramadan már háromgólosra növelte ahazai előnyt.

Aszünetben hármat is cserélt akassai edző, Anton Soltis. Ugyan kiegyenlítettebb lett atalálkozó, de veszélyesebbek voltak adunaszerdahelyiek. Egy óra játék után Nikola Krsztovics szabadrúgásból remekül tekerte 18 méterről akapuba alabdát. A23 éves támadónak ez volt amásodik gólja, s meglehet, hogy az utolsó is a DAC-ban, mivel állítólag aSerie A-ban szereplő Lecce nézte ki magának.

Miután Adrián Gula, ahazaiak mestere cserélt és nem küldte pályára Kalmár Zsoltot, az 5987 néző ütemesen amagyar válogatott labdarúgó nevét kezdte skandálni. Nemsokára a28 éves játékost apályán üdvözölhette üdvrivalgással adunaszerdahelyi tábor.

Ezután az egyik oldalon Veselovsky hagyott ki ordító helyzetet, majd amásik oldalon Popovics mutatta meg atudását, bravúrosan hárította Qose lövését. A79. percben egy szép támadás után Marcel Vasil gurított ahazai kapuba. Ez volt akassaiak első találata aNiké Ligában. Agólgyártás nem állt le. Előbb ahazaiak 17 éves játékosa, Zoran Záhradník talált közelről akapuba, majd szinte aközépkezdés után avolt dunaszerdahelyi játékos, jelenleg aKassa csapatkapitánya, Erik Pacinda volt eredményes.

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: Vége a mérkőzésnek, három ponttal gazdagodott a DAC!

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

83. perc: GÓÓÓL! Csak úgy záporoznak a találatok, a másodikat is megszerezte a Kassa, Pacinda, a korábbi dunaszerdahelyi talált a kapuba. 5–2

82. perc: GÓÓÓL! Ismét négy gól van közte, Záhradník szerezte az ötödik dunaszerdahelyi gólt, a gólpassz Niarchos adta. 5–1

79. perc: GÓÓÓL! Szépít a Kassa, Vasil vette be a kaput, Popovics mellett gurított a hosszú sarokba. 4–1

78. perc: Cserélnek a vendégek, Sovic érkezett Gallovic helyére.

72. perc: Érkezik Kalmár, Dimunt váltotta, valamint Ramadan is lejött, Záhradník a helyén.

Kalmár Zsolt a 72. percben szállt be (Fotó: Duducz Tibor)
Kalmár Zsolt a 72. percben szállt be (Fotó: Duducz Tibor)

68. perc: Medvedet Vasil váltotta a vendégeknél.

A hazai szurkolók jelzik, szeretnék, ha Kalmár Zsolt is pályára lépne.

65. perc: Kettőt cserélt a DAC, lement Trusa és Krsztovics, a pályán Veselovsky és Niarhosz.

63. perc: Andzouana is megrúghatta volna a maga második gólját, erőteljes lövését Kira bravúrral hárította.

61. perc: GÓÓÓL! Krsztovics duplázik! Ramadánt nagyjából húsz méterre a kaputól buktatták a vendégek, a megítélt szabadrúgást pedig a DAC csatára remekül értékesítette, a sorfal mellett csavarta el a kapu jobb oldalába. 4–0

55. perc: Pacinda is begyűjtött egy sárgát.

50. perc: Krsztovicsot ugratta ki Herc, a csatár lövése azonban elakadt Krivákban.

47. perc: Fabis majdnem egy sárgával indított, Ramadánt rúgta fel, a lap azonban elmaradt.

46. perc: Hármat is cserélt a Kassa a szünetben. Lement Fasko, Turcák és Golikov, bejött Fabis, Sagna és Jakubko.

46. perc: A második játékrésszel folytatódik a mérkőzés!

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

45. perc: Két perc a ráadás.

45. perc: Krsztovics fejelt Ramadan szöglete után, Kirának védenie kellett.

42. perc: Pacinda lőtte rá a labdát, amely a kapu felett szállt el, a hazaiak kapusa meg sem mozdult a próbálkozásnál.

Már elég intenzíven esik az eső, nem kíméli a pályán lévőket.

38. perc: GÓÓÓÓL! Ramadan is beveszi a Kassa kapuját, már 3–0! Herc kulcsszerepet vállalt a harmadik gólban, megiramodott a félpályáról, majd Ramadannak passzolt, aki nem hibázott.

36. perc: Ismét sárga, ezúttal azonban hazai játékos kapta, Riszvanisz.

Közben elkezdett esni az eső a MOL Arénában.

32. perc: Golikov már a harmadik kassai sárgát gyűjti be.

30. perc: Medved próbálkozott, gyenge lövését Popovics hárította.

29. perc: Cserél a DAC, Gavrics helyén Herc folytatja.

26. perc: GÓÓL! Már kettővel megy a Dunaszerdahely, Andzouana talált a kapuba! Kácer beadása után jól érkezett a hosszún a hazaiak védője, akiről mindenki lemaradt és magabiztosan lőtt a hálóba.

25. perc: Turcák is besárgult.

23. perc: Mizerák kapta a meccs első sárgáját. Közben Krsztovicsot ápolni kell, lehet, hogy lassan befejeződik számára a mérkőzés.

19. perc: Kácer ugratta volna ki Gavricsot, utóbbi viszont nem érte el a labdát.

16. perc: Kisebb tűzijáték a DAC kapuja előtt, gól azonban nincs, hiába próbálkoztak ketten is lövéssel.

14. perc: Pinto próbálkozott lövéssel, ez azonban mesze elkerülte a kaput.

9. perc: GÓÓÓL! Krsztovics góljával előnyben a DAC! A hazaiak támadójának egy szögletet követően sikerült közelről a kapuba juttatna a labdát, a lövése előtt még védő Kirának már esélye sem volt. 1–0

4. perc: Gavrics beívelt labdájába Krsztovics fejelt a kapunak háttal állva, a bólintása a kapu felett szállt el.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Fehérben játszik a vendégcsapat, míg a hazaiak sárga-kékben lépnek pályára.

A csapatok már a pályán (Fotó: Duducz Tibor)
A csapatok már a pályán (Fotó: Duducz Tibor)

ELŐZMÉNYEK

Dunaszerdahelyen másként képzelték el az idényrajtot. A csapat már az Ekl első selejtezőkörében elbukott a grúz Dila Gori ellen, s nem sikerült győzelemmel kezdeni a Niké Ligát sem. Ugyan a múlt szombaton Nagymihályban a DAC végig fölényben volt, de ez meddőnek bizonyult, hiányzott az ötlet, a kreativitás, a lehetőségek értékesítése.„Sajnos még bennünk van a csalódást keltő kupakiesés, sőt a nagymihályi döntetlen sem segített ezen túllépni, hogy visszatérjen az önbizalom és a könnyedség a játékunkba –nyilatkozta a dunaszerdahelyi csapat pályaedzője,Borbély Balázsa DAC Hazai pályán című műsorában, s külön kitért a csapat támadójára, Nikola Krsztovics­ra, aki ebben az idényben még nem szerzett gólt.– Pályafutása nagy lépése előtt áll. Ha nem most, akkor a következő időszakban eligazol tőlünk, szintet lép. Fiatal, s nem biztos, hogy jól tudja kezelni a helyzetet.”

A legutóbbi bajnokin Kalmár Zsolt csak az utolsó negyedórában játszott, ám ez is elég volt neki, hogy – mint a kupameccseken – Nagymihályban is helyzetbe kerüljön, ám a kapufát találta el. Borbély Balázs a csapatkapitány helyzetére is kitért:„A múlt héten vérfrissítést akartunk, ezért Vitális Milán játéka mellett döntöttünk. Kalmár Zsolt szerepe ettől azonban nem változott, továbbra is az egyik legfontosabb labdarúgónk.”

A dunaszerdahelyi pályaedző elárulta azt is, hogy szombaton ugyan az élvonal egyik újonca érkezik a Mol Arénába, az FC Kosice mégis rutinos gárda, amely erős támadónégyessel rohamoz, de az is benne van a pakliban, hogy visszahúzódva gyors ellentámadásokkal próbálkozik.„Gyakoroltuk a rögzített helyzeteket védekezésben és támadásban is, azaz markáns elképzelésünk van arról, hogyan, milyen taktikával akarjuk megnyerni a meccset.”

A DAC nyolc év után találkozik ismét a Kassával, 2015-ben a vendégeknél pályára lépettErik Pacinda, aki később négy éven keresztül a DAC-ban játszott, idén pedig ismét Kassára igazolt, s a szombati összecsapás lesz a kétszázadik bajnokija:„Nagyon különleges érzés, hogy épp volt csapatom otthonában, Dunaszerdahelyen jubilálok. Remek hangulatú meccset várok, a DAC-drukkerek mindig maximálisan odateszik magukat. Azért kíváncsi vagyok, megtapsolnak-e vagy kifütyülnek…”

A Kassa egy hete gól nélküli döntetlent ért el a Slovan ellen. Anton Soltis edző szerint minőségi csapat a DAC, de a Kosice keretét tapasztaltabb játékosok alkotják, úgyhogy bízik benne, pontot vagy pontokat visznek haza a Mol Arénából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik