Brazília: góllal ünnepelte visszavonulását (?) Luis Suárez

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 11:05
null
Luis Suárez térdproblémái dacára termeli a gólokat (Fotó: Reuters)
Néhány nap leforgása alatt többször fordult nagyot a világ a Gremió­nál, s nagyon úgy néz ki, egyelőre nem is jutott nyugvópontra. Mindennek kiváltó oka a visszavonulását pedzegető, majd győztes gólt szerző Luis Suárez.

Felbolydult méhkashoz hasonlít pillanatnyilag a Gremio, noha sportszakmailag kifejezetten jó passzban van a csapat. A Porto Alegre-iek magyar idő szerint péntekre virradóra az országos bajnokság 11. fordulójában magabiztos játékkal győzték le az América Mineirót (3–1), és felkapaszkodtak a tabella harmadik helyére, ráadásul a Brazil Kupában is menetelnek, a negyeddöntőben járnak, és a Bahiával szemben egyértelmű esélyesnek számítanak.

A bajnoki győzelem egyik letéteményese Luis Suárez, aki előbb a 40. percben gyakorlatilag gólpasszt adott Bitellónak (a kiugratott csapattárs centerezését követően a vendégek kapusa bevédte a labdát), majd a 69. percben Reinaldo passzát követően az öt és feles bal sarkáról zúdította a labdát állítgatás nélkül a kapu bal oldalába, beállítva a végeredményt. Az uruguayi csatárklasszis természetesen vastapsot kapott, amikor a 83. percben átadta a helyét André Henriquének.

Mindebben semmi különös nem lenne, ha a 36 esztendős légiós nem lengette volna be három nappal korábban idő előtti visszavonulásának lehetőségét. Történt ugyanis, hogy kedden az egyik legnagyobb Rio Grande do Sul-i internetes hírportál, a GZH megírta: Suárez bejelentette a Gremio vezetőségének, hogy krónikus térdfájdalmai miatt aligha tölti ki a 2024 decemberéig érvényes szerződését, és bármelyik pillanatban szögre akaszthatja a cipőjét. A csatár panaszai nem jelentenek újdonságot a klubnál, hiszen a térdét szinte az érkezése óta (2022 decembere) külön kezelik, mellette rendszeresen kihagyja a műfüvön rendezendő mérkőzéseket.

Eddig azonban szó sem volt visszavonulásról, legfeljebb arról, hogy eligazol az Inter Miamihoz, amiért a Gremio jókora summát tehetne a kasszájába, így viszont gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra porladna el a klub költségvetésének egyik fontos pillére. Merthogy Suárez nem egyszerűen a Gremio egyik játékosa, már a szerződtetését több cég segítette, és egymaga olyan szponzori szerződéseket hozott a klubhoz, amilyeneket más nem, és természetesen a mezeladásokat is toronymagasan vezeti, hogy a stadionba miatta jegyet váltó szurkolók számáról már ne is szóljunk.

Mindemellett a csapatépítést is nagyban befolyásolná esetleges visszavonulása. A Gremio előrehaladott tárgyalásokat folytat a görög Ariszt erősítő Juan Iturbéval, ám az O Globo információja szerint a támadó középpályással már most közölték, könnyen kútba eshet a megállapodás, az egyeztetéseket egy időre be is rekesztik, mert adott esetben sokkal fontosabb lesz egy Suárezhez hasonló gólerős befejező csatár igazolása. Meglehet, a Gremio közel áll ahhoz, hogy megszerezze Rodrigo Munizt kölcsönbe a Fulhamtől, ám a 22 éves csatárt eleve Suárez cseréjének, nem pedig a pótlására szemelték ki, azaz vele együtt sem lennének kinn a vízből.

És ha mindez nem lenne elegendő, napvilágot látott egy felvétel, amelyen Alberto Guerra, a Gremio elnöke lesújtva és őszintén beszél Suárez helyzetéről, márpedig amit mondott, semmi jót sem ígér:      „Könnyen lehet, hogy protézist kell kapnia, a helyzet súlyos. Ez rengeteg injekcióval és kezeléssel jár, előbb-utóbb elérkezik egy határhoz, és onnantól nem tudhatjuk, mi következik...”

Nos, ezek után játszott 83 percet s szerzett gólt Suárez, és rajta kívül egyelőre senki sem tudhatja, mit hoz a (közel)jövő.

Újabb botrány a bajnokságban

Botrányosan alakult a brazil országos bajnokság 11. fordulója, mert miután szerdán a Santos–Corinthians (0–2) rangadó ért véget idő előtt a hazai szurkolók rendbontása miatt, csütörtökön a Vasco drukkereinek elégedetlensége torkollott erőszakba. A riói csapat hazai pályán szenvedett vereséget a Goiástól (0–1), mire a szimpatizánsok pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a játékosokat, majd a stadionon kívül összecsaptak a rendőrökkel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik