CR7, Griezmann, Ibrahimovic és a többiek – az utóbbi 30 év 15 katasztrofális átigazolása

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.02.16. 11:07
null
Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann és Zlatan Ibrahimovic is megégette már magát (Fotók: AFP)
A madridi As cikkének ötletét alapul véve összegyűjtöttük az utóbbi 30 év 15 legrosszabbul sikerült átigazolását. Elsősorban azokra a futballistákra koncentráltunk, akik sztárjátékosként szerződtek új topklubjukhoz, ám ott megbuktak vagy legalábbis nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, s képtelenek voltak azt a teljesítményt hozni, amit a vezetőség és a szurkolók elvártak tőlük.

NICOLAS ANELKA

A topfutball egyik legnagyobb világvándora volt a francia csatár, aki pályafutása során 12 klubban játszott, megfordult többek között a PSG-ben, a Chelsea-ben, az Arsenalban, a Real Madridban, a Juventusban és a Manchester Cityben is. A királyiak 1999-ben 22.3 millió fontért szerződtették az Arsenaltól, ám öt hónapot kellett várni rá, hogy megszerezze az első gólját. A klubvilágbajnokságon talált be az Al-Naszr ellen, a La Ligában pedig 2000. február 28-án volt először eredményes. Védelmében tegyük hozzá, hogy később, a Bayern ellen 3–2-es összesítéssel megnyert BL-elődöntő mindkét mérkőzésén gólt szerzett, majd kezdett a döntőben is, amelyben a Real Madrid 3–0-ra legyőzte a Valenciát. A nyáron aztán a Paris Saint-Germainhez igazolt, vagyis bár meglett volna rá a lehetősége, nem tudott meghatározó játékossá válni a Real Madridnál.

JUAN SEBASTIÁN VERÓN

Az argentin középpályást UEFA-kupa-győztesként és olasz bajnokként szerződtette a Manchester United 2001-ben. Az angol klub 28.1 millió fontot fizetett érte a Laziónak, ezzel akkoriban ő volt a Premier League történetének legdrágábban igazolt futballistája. Bár azt mondta, nem ijed meg a rá váró kihívástól, utólag kijelenthető, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pedig nem kezdett rosszul, szeptemberben a hónap játékosának választották, később viszont rendszeresen fáradtsággal és sérüléssel küzdött. A kritikusok szerint nem bírta az angol élvonal tempóját, ami kétségtelenül gyorsabb volt, mint amihez a Serie A-ban vagy Argentínában hozzászokott. A klub legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson viszont megvédte őt, kritikusait pedig idiótának nevezte. Mellesleg 2003-ban bajnok lett a Uniteddel, vagyis nem jelenthető ki, hogy teljesen sikertelen lett volna a csapatnál töltött időszaka, ugyanakkor a szurkolók sokkal többet vártak tőle. Végül 2003-ban a Chelsea-hez szerződött (15 millió fontért, csaknem az érte kifizetett pénz feléért), majd 2017-ben hazájában, az Estudiantestől vonult vissza.

ZLATAN IBRAHIMOVIC

A svéd csatárt 2009-ben, pályafutása csúcsán szerződtette a Barcelona. A katalánok akkor klubrekordnak számító 66 millió eurót fizettek érte az Internazionalénak, és a szurkolók nagyon sokat vártak tőle. Pechére azonban nem találta meg a közös hangot Josep Guardiola vezetőedzővel – és akkor még finoman fogalmaztunk. Zlatannak később elhíresült az a mondása, miszerint Guardiola kapott egy Ferrarit, de úgy vezette, mint egy Fiatot. Ennél is beszédesebb, hogy a svéd csatár 2010 augusztusában azt mondta, hogy február óta nem beszélt a katalán edzővel. Végül a Barca kölcsönadta az AC Milannak, majd egy évvel később, 2011 nyarán végleg eladta az olasz klubnak, amely 24 millió eurót fizetett érte. Ám így is elmondható, hogy egy idény alatt bajnoki címet, klubvilágbajnokságot, európai és spanyol Szuperkupát nyert a Barcelonával. Ráadásul 46 tétmérkőzésen 22 gólt szerzett, ami szintén nem rossz mutató. Ő talán azért is lóg ki kissé összeállításunkból, mert ha több bizalmat kap vagy olyan edzővel dolgozhat együtt, akivel jól megérti magát, hosszú távon megragadhatott volna a Barcelonában. Azt ugyanis később a Milannál és a PSG-nél is bizonyította, hogy a kapu előtt nem ismer kegyelmet.

ANDRIJ SEVCSENKO

Az ukrán futballista a kétezres évek első felének egyik legjobb csatára volt. Az AC Milannal a bajnoki címet, a kupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerte, klasszisként érkezett a Chelsea-hez, amelyben azonban messze nem tudott úgy teljesíteni, mint Milánóban. A londoniak 2006 nyarán 43.8 millió eurót fizettek érte, ezzel a Premier League történetének legdrágábban szerződtetett játékosa lett, és egészen 2008-ig tartotta a rekordot. Az első angliai idényében 30 mérkőzésen mindössze négy gólt szerzett a bajnokságban, és sérvműtétje miatt kihagyta a Manchester United ellen hosszabbításban 1–0-ra megnyert FA-kupa-döntőt, valamint a Liverpool ellen elveszített BL-elődöntő visszavágóját. Második idényében már jóval kevesebb lehetőséget kapott, sérülés is hátráltatta, s ezt a kiírást csak öt góllal zárta. Ezek után kölcsönadták a Milannak, amelyben a 2008–2009-es idényben egyetlen gólt sem szerzett a Serie A-ban, majd 2009-ben ingyen szerződtette a Dinamo Kijev.

EDEN HAZARD

A belga támadó bizonyos szempontból kakukktojás, mivel jelenleg is a Real Madrid labdarúgója. Ugyanakkor már kijelenthető: a szerződtetése egyik fél szempontjából sem volt sikertörténet. Még akkor sem, ha tavaly bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyert a csapattal. Csak hát ezért nem sokat tett... A bajnokságban összesen 712, a BL-ben 83 percet kapott, általában csereként, a BL egyenes kieséses szakaszában összesen nyolc percet volt a pályán. Huszonhárom mérkőzésen egy gólt szerzett, és a túlsúlya mellett a gyenge produkciója miatt is állandóan kritizálták. Mindezt úgy, hogy a Chesea-ben és a belga válogatottban éveken át a világ egyik legjobbja volt a posztján. Ki tudja, talán ha öt évvel korábban igazol Madridba, minden másképpen alakul. Egyelőre azonban nem volt jó befektetés a Chelsea-nek érte kifizetett 115 millió euró, amivel a klub történetének legdrágábban igazolt futballistája.

ROBINHO

A 2020 decemberében csoportos nemi erőszak miatt kilenc év börtönbüntetésre ítélt brazil futballista is azok közé a csatárok közé tartozik, akik a képességeik alapján sokkal többre vihették volna. Hogy mekkora ígéret volt, azt jól mutatja, hogy a Real Madrid 2005-ben 24 millió eurót fizetett érte a Santosnak, és egyből megkapta a legendás tízes mezt. Az első idényében nyolc, a másodikban hat, a harmadikban 11 gólt szerzett a bajnokságban, majd 2008-ban 43 millió euróért szerződtette a Manchester City. Az első kiírásban 14 góllal csapata legeredményesebb labdarúgója volt, a második angliai idényében viszont sérüléssel bajlódott, és egyetlen gólt sem szerzett a bajnokságban. Végül 2010 januárjában kölcsönadták a Santosnak, majd nyáron az AC Milanhoz igazolt. Bár a Real Madriddal kétszer is bajnok lett, összességében Spanyolországban és Angliában sem tudott klasszissá válni, pedig a tehetsége alapján megvolt rá az esélye.

LEONARDO BONUCCI

Az olasz védőt ahhoz a férjhez tudjuk hasonlítani, aki a szeretőjéért otthagyja a jól működő házasságát, majd rövid idő után rájön, hogy rosszul döntött, és szemlesütve hazakullog – az asszony meg visszafogadja. Az olasz védő 2017-ben, hét év után, hat bajnoki címmel a tarsolyában, 42 millió euróért igazolt a Juventustól az AC Milanhoz, ami érthető módon eléggé felbosszantotta a torinói szurkolókat. Milánóban nemigen ment neki a játék, majd egy év elteltével vissza is tért a Juventushoz, és azóta is ott futballozik, a képességeiről pedig sokat elmond, hogy 2021-ben alapembere volt az Európa-bajnok olasz válogatottnak, sőt, ő szerezte az egyenlítő gólt az angolok ellen megnyert döntőben, amelyben a tizenegyespárbajban is eredményes volt.

FERNANDO TORRES

Az akkor már világ- és Európa-bajnok spanyol csatár szárnyalt a Liverpoolban, a világ egyik legjobbja volt, amikor 2011. január 31-én 50 millió euróért megszerezte őt a Chelsea. Óriási fogásnak tűnt, de a londoniaknál sohasem tudott olyan magas szinten teljesíteni, mint a Liverpoolnál. A Chelsea futballistájaként egyetlen kiírásban sem szerzett nyolc gólnál többet a Premier League-ben, miközben a Liverpoolban volt 14, 18 és 24 gólos idénye is. A rend kedvéért azért tegyük hozzá, hogy 2012-ben fontos gólt szerzett a Barcelona elleni BL-elődöntő visszavágóján, így kulcsszerepe volt abban, hogy a később a Bayern München elleni fináléban diadalmaskodó csapat az egyesület története során először megnyerte a legrangosabb európai klubsorozatot.

PHILIPPE COUTINHO

A brazil középpályás joggal pályázik az utóbbi tíz év egyik legrosszabb igazolása címre. A Liverpoolban éveken át klasszisteljesítményt nyújtott, majd 2018 januárjában 135 millió euróért szerződtette őt a Barcelona. Ezzel a 2017 nyarán távozó Neymar után keletkező űrt próbálta betölteni a klub, a brazil futballista azonban nagyon messze volt attól, hogy sztárrá váljon, az érte kifizetett pénz pedig a későbbi gazdasági problémák fényében óriási pazarlás volt. 2019-ben a Bayern Münchennek, 2022 januárjában az Aston Villának adták kölcsön, majd tavaly nyáron 20 millió euróért végleg megvette őt az angol klub. Az sem tett jót a megítélésének, hogy 2019-ben a Manchester United ellen szerzett gólja után a fülét befogva, a szemét becsukva üzent a drukkereknek. Azért azt nem árt hozzátenni, hogy így is kétszeres spanyol bajnoknak mondhatja magát, a Bayernnel pedig a Bundesliga-aranyérem mellett a Bajnokok Ligájában is diadalmaskodott.

MARIO BALOTELLI

Az olasz csatár megosztó egyénisége a futballvilágnak, de azt senki sem vitatja, hogy a tehetsége alapján sokkal többre vihette volna a jelenleg a svájci Sionban játszó fenegyerek. Csaknem tíz évvel ezelőtt, 2014-ben a jövő nagy ígéretének tartották, így a Liverpool 20 millió eurót fizetett érte a Milannak. Az angolok a Barcelonához távozó Luis Suárez utódjának szánták, ám nem sokáig maradt az Anfielden. A Premier League-ben tizenhat mérkőzésen egyetlen gólt szerzett, igaz, az legalább győzelmet ért a Tottenham ellen 3–2-re megnyert találkozón. Egyszer a BL-ben is betalált a Ludogorecnek, a teljesítménye azonban alulmúlta a várakozást. 2015 nyarán kölcsönben visszatért a Milanhoz, majd 2015-ben ingyen elengedték őt a francia Nice-hez.



ADRIAN MUTU

A román csatárt 2003-ban 16 millió fontért szerződtette a Chelsea a Parmától, ám ez utólag pocsék döntésnek bizonyult. Az első angliai idényében 25 bajnoki mérkőzésen hat gólt és öt gólpasszt jegyzett, az igazán nagy probléma azonban az volt, hogy utána, a 2004–2005-ös idényben nagyon rossz volt a viszonya a csapatot 2004 nyarától irányító José Mourinhóval. Tetézte a bajt, hogy 2004 szep­temberében hét hónapos eltiltást kapott kokainhasználat miatt, hogy aztán 2005-ben ingyen szerződtesse a Juventus. A Chelsea szerződésszegés miatt beperelte, és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 2018-as döntése értelmében Mutunak 17 millió eurót kellett fizetnie a klubnak.

CRISTIANO RONALDO

Vitathatatlan, hogy az utóbbi 20 év kimagasló futballistája, vérbeli klasszis, ám amióta eljött a Real Madridtól, szakmai szempontból nem alakul fényesen a karrierje. Már a Juventusnál töltött időszaka sem volt sikertörténet, az pedig utólag borzalmas döntés volt, hogy 2021 nyarán visszatért a Manchester Unitedhez. Az angol klub 17 millió eurót fizetett érte, trófeát nem nyert, és a csapat sem profitált sokat a játékából. Érezhetően nem tudott túllépni azon, hogy már nemhogy a Premier League-ben, a Unitedben sem tud meghatározó játékos lenni. Tavaly novemberben Piers Morgan tv-műsorában azt nyilatkozta, hogy a klub elárulta őt, és méltatlan vádaskodásba kezdett, majd a télen a szaúdi Al-Naszrhoz szerződött.

KAKÁ

A játéka és a személyisége miatt is milliók által rajongott brazil középpályás 2009-ben 67 millió euróért igazolt az AC Milantól a Real Madridhoz, amivel akkoriban a világ legdrágább labdarúgója lett. Mindez két évvel azután történt, hogy 2007-ben aranylabdás lett, és a világ egyik legjobb középpályásától nyilvánvalóan sokat vártak Spanyolországban. Négy évet töltött el Madridban, 2012-ben tagja volt annak a csapatnak, amelyik 100 pontot szerezve lett bajnok. Ugyanakkor több sérülés hátráltatta, 2010 után már viszonylag keveset játszott. Végül 2013-ban ingyen került vissza a Milanhoz, majd egy évvel később az észak-amerikai futballbajnokságban (MLS) szereplő Orlando Cityhez igazolt, és onnan vonult vissza 2017-ben.

ANTOINE GRIEZMANN

A francia csatárt 2019-ben 120 millió euróért szerződtette a Barcelona az Atlético Madridtól, és ha a sportszakmai és az üzleti szempontokat is figyelembe vesszük, talán ez volt minden idők legrosszabb átigazolása a labdarúgás világában. Két évet töltött el a csapatnál, és sohasem tudott beilleszkedni. A szerződtetése és a magas fizetése pedig nagyban hozzájárult a klub gazdasági válságához, ami miatt a Barcelona 2021-ben kénytelen volt elengedni Lionel Messit. Arról nem is beszélve, hogy 2021-ben Griezmann korábbi klubja, az Atlético Madrid lett a spanyol bajnok. A világbajnok futballista 2021-ben kölcsönben tért vissza az Atletihez, és a tavaly őszi megállapodás értelmében végleg visszavásárolták őt a fővárosiak, méghozzá potom húszmillió euróért. Mellesleg hiába tartják évek óta a La Liga egyik legjobb csatárának, még soha, egyetlen csapatával sem nyerte meg a spanyol bajnokságot, és erre reálisan nézve ebben a kiírásban sincs esélye.

GAIZKA MENDIETA

A kilencvenes évek végén kevés nála jobb és népszerűbb kreatív középpályás volt, ezért mindenki kíváncsian várta, mire lesz képes légiósként. 2001-ben 48 millió euróért szerződtette a Lazio a Valenciától. Ez még manapság sem számít aprópénznek az átigazolási piacon, így sejthető, mekkora összeg volt húsz évvel ezelőtt. Ehhez képest húsz bajnoki mérkőzésen egyetlen gólt és gólpasszt sem jegyzett, 2002-ben a Barcelonának, 2003-ban a Middlesbrough-nak adták kölcsön, 2004-ben pedig ingyen szerezte őt meg az angol klub.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. február 11-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik