Gyász: örök nyugalomra helyezték Pelét – képek

Vágólapra másolva!
2023.01.03. 20:16
null
Pelé koporsója megérkezik a Memorial Necrópole Ecumenica temetőbe (Fotó: Getty Images)
Örök nyugalomra helyezték a futballtörténelem legnagyobb labdarúgóját, kedden eltemették Edson Arantes do Nascimentót, ismertebb nevén Pelét.


A december 29-én súlyos betegség következtében, 82 éves korában elhunyt, háromszoros világbajnok Pelé nyitott koporsóját hétfőn, helyi idő szerint délelőtt fél tízkor egykori klubja, a Santos otthonául szolgáló Vila Belmiro stadion játékterének közepén felállított sátorban ravatalozták fel. Először a közvetlen családtagok, közeli ismerősök búcsúzhattak el tőle, majd fél órával később nyíltak ki a kapuk, az érkezők kedd délelőtt tíz óráig róhatták le a tiszteletüket – a híradások szerint több mint kétszázharmincezren.

A virrasztást követően a tűzoltóautóval szállított koporsót Santos azon utcáin kísérhették végig a gyászolók, amelyeken a néhai kiválóság felcseperedett – amikor a koporsót lezárták, az emberek hangosan tapsoltak, így fejezve ki tiszteletüket. Az útvonalon több ezer fős, éljenző tömeg gyűlt össze, hogy lerója kegyeletét az ikonikus labdarúgó előtt, a városrész utcái megteltek az emelkedett gyászmenetre, amely előbb a tengerpart felé vette az irányt, s elhaladt Pelé édesanyja, a százéves Dona Celeste Arantes háza előtt is – az idős asszony hétfőn tekintette meg gyermeke ravatalát, a keddet ágyában fekve töltötte.

A koporsót szállító tűzoltóautót ezrek kísérték az utcákon (Fotó: AFP)
A koporsót szállító tűzoltóautót ezrek kísérték az utcákon (Fotó: AFP)

A gyászmenetről a híradások szerint mintegy ötezer sajtómunkatárs tudósított. Sao Paulo állam rendőrsége a fokozott érdeklődésre tekintettel különleges hadműveletet készített elő a közrend biztosítása érdekében, ám az esemény különösebb probléma nélkül lezajlott. A Sky Sports helyi tudósítása megemlítette, hogy Pelé halála nyugalmat kölcsönzött az országnak politikai értelemben is, január 1-jén ugyanis rendben lezajlott a hatalomátadás Jair Bolsonaro leköszönő brazil elnök és utódja, Lula da Silva között, amire kevesen számítottak a két politikus, illetve az általuk képviselt két politikai tömb közötti ellentétek tükrében – itt jegyezhetjük meg, hogy amikor Pelé 1969-ben a polgárháborútól sújtott Nigériában turnézott a Santossal, az országban tűzszünet köttetett, a harcok rövid időre abbamaradtak.

A temetési szertartást mintegy száznegyven résztvevő jelenlétében tartották (Fotó: AFP)
A temetési szertartást mintegy száznegyven résztvevő jelenlétében tartották (Fotó: AFP)

A koporsót szállító tűzoltóautó helyi idő szerint délután két órakor gördült be a Memorial Necrópole Ecumenicába, ahol a néhai klasszis futballista kívánságának megfelelően édesapja mellé temették az épület kilencedik emeletén, mégpedig olyan helyen, amely a Santos stadionjára néz – a 108 méter magas létesítmény a világ legmagasabb, temetkezésre használt épülete. A temetést a sajtó kizárásával, zárt körben, mintegy száznegyven résztvevő jelenlétében tartották. A tudósítások egyöntetűen állítják, hihetetlen jeleneteknek lehetett szemtanúja, aki ott volt kedden Santosban, Brazília és a földkerekség méltóképpen, hatalmas szeretettel vett búcsút a Királytól.


Számos jelenlegi és egykori futballsztár hiányzott az eseményről.

Hol van Ronaldo Nazário, Kaká és Neymar? Vajon ők azt hiszik, hogy úgy fogunk megemlékezni róluk, mint Peléről? Ezek az emberek egyszerűen nem akarták megszakítani az üdülésüket” – nyilatkozta a nemzetközi sajtónak Claudionor Alves, egy 67 éves férfi, aki a Santos stadionja melletti pékségben dolgozik.

Sajnos a családom és én nem tudtunk eljönni, hogy elbúcsúzzunk tőled, de a szívünk és az érzéseink ettől függetlenül végig veled voltak. Minden tiszteletünk a tiéd. Mindent köszönünk, Pelé. Szeretünk téged” – üzent a Twitteren a Real Madrid brazil csatára, Rodrygo Goes.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik