A gól helyett a tüdőkapacitás számít – Csepregi György, a belga Beerschot sportigazgatója

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.01.15. 10:31
null
A már 25 éve Belgiumban élő Csepregi György megtalálta a számításait, néhány hónapja a belga másodosztályban szereplő Beerschot sportigazgatója lett (Fotók: Beerschot, Csepregi György archívumából)
Gyomaendrődön született, Békéscsabán kezdett el futballozni, megjárta a Honvédot, légiósként Belgiumban játszott, ahol végül új hazára is talált. Csepregi György immár 25 éve él távol Magyarországtól, néhány hónapja pedig jelentős feladatot kapott, a belga másodosztályban szereplő Beerschot sportigazgatója lett. Korábban ügynökösködött, társával ő vitte a Ferencvároshoz Dibusz Dénest.

 

Knokke. Az Északi-tenger partján fekvő kisvárost Belgium Monacójaként emlegetik, homokos strandja, hosszú, partmenti sétánya, modern, panorámás házai lenyűgöző látványt nyújtanak, és az ingatlanárak is hasonlóak a francia Riviéráéhoz. Nem véletlen, hogy itt lakik például a híres filmszínész, harcművész, Jean-Claude Van Damme, és árulkodó jel, hogy David Beckhamnek is van itt ingatlanja...

A városkának van magyar lakója is: Csepregi György Békés megyéből indulva jutott el a belga mini Monacóig, immár negyed évszázada él Knokkéban.

„A Cercle Brugge labdarúgója voltam, s az akkori ügynökömnek volt itt szállodája. És miután Knokke tíz kilométerre van Bruges-től, adta magát, hogy innen járjak edzésre – elevenítette fel a 25 évvel ezelőtti történetet Csepregi György. – Annyira megszerettem az itteni hangulatot, a kisvárosi életet, hogy azóta is itt lakom.”

A meseszép Knokke városa, Csepregi György innen autózik minden nap 200 kilométer Antwerpenbe
A meseszép Knokke városa, Csepregi György innen autózik minden nap 200 kilométer Antwerpenbe


A korábbi futballista azóta családot alapított, 21 esztendős fia, Julien egyetemi tanulmányai mellett bankban dolgozik, és hogy nem teszi rosszul a dolgát, bizonyítja: egy privát pénzintézetben topsportolók pénzügyeit kezeli. Bár Knokkéban nőtt fel a 15 éves lánya is, le sem tagadhatná magyar gyökereit, fejébe vette, hogy az egyetemet Budapesten végzi el. Nem mellékesen a futballért is rajong, édesapja klubjánál szinte minden meccsen ott van, sőt, edzőmérkőzésen már a kispadon is ült.

Csepregi korábban olyan csapatokban játszott Belgiumban, mint a Cercle Brugge, a Roeselare, az FC Knokke, Magyarországon a Békéscsaba színeiben mutatkozott be az NB I-ben, majd katonai szolgálata alatt Kecskeméten futballozott, s volt a Sopron és a Kispest labdarúgója is. Játékos-pályafutása befejezését követően is a sport közelében maradt, menedzserként, sportvezetőként dolgozott, az előző idényben a belga másodosztályban szereplő Beerschot játékosmegfigyelője volt, szeptembertől pedig sportigazgatónak nevezték ki.

„Tizenöt évig ügynökként dolgoztam, hivatalos FIFA-vizsgát is tettem. Steven Vanharen indított el a pályán, aki a United World nemzetközi cég vezetője, amelynek többek között Indiában, Angliában és több arab országban van érdekeltsége. Scoutként a Beerschotnak és a Sheffield Unitednek is játékosokat nézek, az átigazolásokat felügyelem.”

De Csepregi Györgynek és társának, Schultz Leventének magyar pártfogoltjai is vannak, közösen egyengették többek között a Ferencváros válogatott kapusa, Dibusz Dénes ügyeit. A Belgiumban élő szakember a Koppenhágában futballozó, 15 éves kora ellenére az U17-es válogatottban játszó Németh Hunort is segíti, valamint olyan fiatalokat menedzsel, mint a 16 éves Molnár Csaba (Vasas) és a 17 esztendős Átrok Zalán (Honvéd). Ügynökként sem unatkozna, ám a belga másodosztályú Beerschot sportigazgatójaként napi harminchat óra is kevés lenne neki.

„Knokkéból naponta kétszáz kilométert autózom a klubom székhelyére, Antwerpenbe és vissza. Ilyenkor van időm elmélyedni a gondolataimban, magyar rádiócsatornákat, podcasteket hallgatok, vagy végigtelefonálom az utat. Sportigazgatóként ismerős helyzetbe kerültem, hiszen a nyáron már részt vettem a Beerschot összes átigazolásában. Az, hogy jól ismerem a klubot és a belga labdarúgást, természetesen előnyt jelentett.”


A magyar-belga kettős állampolgárságú Csepreginek konkrét elképzelése van a klub filozófiájáról. A felnőttcsapatnál osztrák szakmai stáb dolgozik, Andreas Wieland vezetőedzőként, Thomas Darazs másodedzőként – mindketten bécsiek, nem mellékesen utóbbinak a nagypapája magyar volt –, és Ludo Pollers mentális tréner is fontos fogaskereke a gépezetnek. A Beerschot fél távnál – egy mérkőzéssel kevesebbet játszva – vezeti a tabellát, a szakmai stáb és Csepregi is bízik a fiatalokban.

„Az elmúlt idényben a csapattagok átlagéletkora huszonhét volt, mostanra levittük csaknem huszonkettőre. Erre a modellre esküszünk. Ha játékost veszünk, legfeljebb huszonnégy éves lehet. Agresszív, letámadáson alapuló futballt játszunk, és az sem hátrány, hogy az országban a másodosztályban nekünk van a legnagyobb szurkolótáborunk, átlagosan hét-nyolcezren vannak a meccseinken...”

Dibusz Dénes és Csepregi György
Dibusz Dénes és Csepregi György


A Beerschot korábban több magyar labdarúgót is foglalkoztatott, annak idején megfordult itt Kovács Ervin, Pintér Attila és Bodor Boldizsár is. Ám a magyar sportvezető nem sok esélyt lát rá, hogy a közeljövőben ismét magyar légiósa legyen a klubnak.

„Ott tartunk, hogy anyagilag nem érné meg egy magyarnak az NB I-ből Belgiumba szerződni. Pedig itt aztán lehet tanulni... A két ország utánpótlása között ég és föld a különbség. Belgium – Magyarországhoz hasonlóan – közel tízmilliós ország, ám amíg odahaza tíz akadémia van, itt mindössze négy. Ide koncentrálódik a minőség. Évtizedekkel ezelőtt is a magyar utánpótlás helyzetéről beszéltem, hogyan kellene megváltoztatni a rendszert, azóta sem történt semmi. Most talán elmozdul valami, ötéves tervet tettek le a Magyar Labdarúgó-szövetségben, bízom benne, működik majd a vezetőség elképzelése.”

Csepregi György a fiával, Juliennel…
Csepregi György a fiával, Juliennel…


Csepregi pontosan látja, amíg idehaza 16-17 éves korban törés következik be a legtöbb gyerek pályafutásában, addig Belgiumban ez nem szokott előfordulni. Magyarországon ebben a rendkívül fontos életszakaszban nincsenek megfelelően versenyeztetve a fiatalok, idényenként öt-hat felnőttmeccset játszanak, esetleg az NB III-ban kapnak lehetőséget.

„A kiválasztás a lényeg! Tizennégy éves korában Charles De Ketelaeréról, az AC Milan belga játékosáról a futballja alapján meg nem mondtam volna, hogy profi labdarúgó válik belőle. De a tüdőkapacitása tizennyolc évesen hetvennégy liter volt, ami átlagon felüli, a futópadról úgy kellett leszedni, mert akár két napig egyhuzamban tudott volna futni. Odahaza viszont azt nyomják, abból lesz valaki, aki tizenöt gólt rúg az ifiben...”

A korábbi NB I-es futballista négy nyelven beszél, mivel annak idején a Cercle Bruggénél több afrikai légiós volt, franciául tanult meg elsőként. Azután két év alatt flamandul, majd angolul. A négy nyelvet gyakorlatilag minden nap használja, sokszor tízpercenként „kapcsol át” az egyikről a másikra. Otthon, a családi asztalnál flamandul beszélnek, de azért gyakran váltanak magyarra.

Lánya a szélső Thibaud Verlindennel
Lánya a szélső Thibaud Verlindennel


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. január 14-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik