Labdarúgás: magyar támogatással léphet szintet az északmacedón utánpótlásképzés

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.12.30. 10:11
null
Három évre szóló megállapodást írt alá ifj. Gremsperger Gábor (balra) és a szkopjei klub elnöke, Raco Cvetanovszki (Fotó: fccool.mk)
A budapesti székhelyű The Agent Kft. többségi tulajdont szerzett a Szkopjében működő, utánpótlás-neveléssel is foglalkozó FC Coolban. A cél: utat nyitni az unióba a balkáni régió tehetségeinek.

Egy hónapja új fejezet kezdődött a tizenöt esztendeje Szkopjében megalapított, utánpótlás-nevelő akadémiát is működtető futballklub, az FC Cool történetében. November 24-én írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében a budapesti székhelyű The Agent Kft. többségi tulajdont szerzett az egyesületi formában működő FC Coolban.

Magyar befektetőre várna a Vardar
A sport1.mk észak-macedón hírportál jelentette a minap, hogy a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő, kilencszeres bajnok Vardar Szkopje magyar segítséggel menekülhet ki szorult helyzetéből. Az online lap szerint „titkos tárgyalások után megállapodás született” arról, hogy egy magyar „villamosenergia-termeléssel és -értékesítéssel foglalkozó óriáscég”, amely „hamarosan Észak-Macedóniára is kiterjeszti hálózatát”, átveszi a Vardar működtetését, egyúttal rendezi a klub állítólag 3 millió euró körüli adósságát. A portál nem nevezte meg az állítólagos befektetőt, ifj. Gremsperger Gábor mindenesetre jelezte: a The Agent Kft. szerepvállalása egyáltalán nincs összefüggésben a Vardar-üggyel. Szerinte egyébként érdemes erős fenntartással kezelni az efféle információkat, mert a Vardar részéről nem ez az első ilyesféle kiszivárogtatás, korábban a Turkish Airlines szponzori szerepvállalását dobták be a köztudatba.

Az északmacedón klub élén Raco Cvetanovszki áll, aki egy személyben megálmodója, működtetője és motorja az FC Coolnak. Noha az egyesületnek van felnőttegyüttese is – jelenleg a negyedosztályban szerepel –, alapvető küldetése az utánpótlás képzése. A szakmai stábnak olyan, Észak-Macedóniában jól ismert szaktekintélyek is tagjai, mint például a korábbi válogatott kapus, az azeri és a ciprusi élvonalban is megforduló Edin Nuredinoszki vagy éppen az egykori válogatott hátvéd, a Bulgáriában, Spanyolországban, Japánban, Görögországban, Belgiumban és Németországban is légióskodó Boban Babunszki.

A magyar befektető, a The Agent Kft. tulajdonosa, ifj. Dr. Gremsperger Gábor a futballból érkezett az üzleti világba. A Fradiban kezdett védeni, bekerült az utánpótlás-válogatottakba, megfordult az angol Stoke Citynél és a spanyol Real Betisnél is, futsaljátékosként pedig Hollandiában, az FCK de Hommel gárdájában szerepelt. Budapesten és Hollandiában végezte jogi tanulmányait, egyik fő szakterülete a sportjog. Ügynöksége futballisták mellett – például – golfozót és teniszezőt is képvisel.

„A véletlennek köszönhető, hogy egymásra találtunk az FC Coollal – mondta a Nemzeti Sportnak a tulajdonos. – A The Agent Kft. kiemelt feladatának tekinti a fiatal sportolók támogatását, pályafutásuk menedzselését, s ennek kapcsán keresett meg a szkopjei magyar nagykövetség külgazdasági attaséja, s ajánlotta figyelmembe az FC Coolt. Noha a Covid-jávány kellős közepén jártunk, sikerült eljutnom Szkopjéba. Lenyűgözött, amit láttam. No, nem a létesítmények, ugyanis Észak-Macedónia a futball-infrastruktúra tekintetében nagyjából a tizenöt évvel ezelőtti magyarországi szinten áll (tény ugyanakkor, hogy 2017-ben a szkopjei nemzeti stadionban rendezték az UEFA-szuperkupa-mérkőzést – a szerk.).

A lelkesedés viszont mindent elsöprő volt: Raco Cvetanovszki például, aki minden akadémistát személyesen ismer, egy alkalommal épp a kerítést festette, amikor felkerestem. Amúgy az FC Cool egy-két saját tulajdonú ingatlan mellett bérli a létesítményeit. Jellemző a helyzetre, hogy már egyetlen műfüves pálya is hatalmas előrelépést jelentene... A működtetésre a fedezetet a tagdíjak mellett a szponzori támogatások jelentik, városi forrásokra nem számíthat a klub. E lehetőségekkel addig juthatott az FC Cool, ahol mostanság tart, ezért is fogadták örömmel a jelentkezésünket.”
A kapcsolatfelvételtől a szerződéskötésig másfél év telt el, de önmagában a hírre, hogy magyar befektető érkezhet, ötszázról hétszázra nőtt az akadémisták száma. Ez bizonyság arra is, hogy a Balkánon rangja és elismertsége van a magyar akadémiai rendszernek, a magyar utánpótlásképzésnek.

 

Közös fénykép a Pénzügyőr és az FC Cool U19-es csapatainak budapesti felkészülési mérkőzése után (Fotó: Pénzügyőr SE)
Közös fénykép a Pénzügyőr és az FC Cool U19-es csapatainak budapesti felkészülési mérkőzése után (Fotó: Pénzügyőr SE)

A The Agentnek határozott szándéka, hogy hazai partnerakadémiát keressen az FC Coolnak, illetve szakembercserében is („állandó körforgásban”) gondolkodik, de az ügynökség elsődleges küldetésének az tartja, hogy kitárja az unió kapuit a nemzetközi karrierre vágyó ifjú macedón tehetségek előtt, ugyanakkor azoknak a pályáját is egyengesse, akiknek nem sikerül első nekifutásra betörniük a profi világba. Nem titkolt cél az sem, hogy Szkopje legyen a balkáni gyűjtőközpont, amely magához vonzza a régió feltörekvő fiataljait. S hogy a projekt nem csak papíron létezik, azt jelzi: a minap Budapesten vendégeskedett az FC Cool U19-es csapata, sőt edzőmeccset is vívott a Pénzügyőrrel.
Az FC Collal kötött megállapodás első lépésben három évre szól, a klub vállalásai között szerepel, hogy ez idő alatt a felnőttgárda felkapaszkodik a másodosztályba.

Ha sikerül, nyilvánvalóan újra kell gondolni a költségvetést, ezért is lett határozott idejű a szerződés. Ifj. Gremsperger Gábor szerint egy ez idáig fel nem fedezett piacra tették be a lábukat, ahol azonban már megjelentek török érdeklődők is, azaz a The Agent a lehető legjobb pillanatban lépett színre. Ráadásul Észak-Macedóniára hatványozottan érvényes a kft. jelmondata, amely ismerős lehet mindazoknak, akik hallottak már Kerri Strugról. Az amerikai tornásznő az 1996-os atlantai olimpián, a csapatversenyen megsérült első ugrása után, ekkor azonban elhangzott a legendás „You can do it!”, azaz „Meg tudod csinálni!” buzdítás, a 18 éves versenyző pedig folytatta. Utolsó ugrásába gyakorlatilag egy lábbal állt bele, majd miután befejezte a gyakorlatot, összeroskadt a szőnyegen, az Egyesült Államok válogatottja viszont aranyérmes lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik