Utánpótlás: nagy szám, a 15. Puskás–Suzuki-kupa következik!

P. T.P. T.
Vágólapra másolva!
2022.05.04. 14:15
Az idén 15 éves Puskás Akadémia június másodika és hatodik között rendezi meg az immár világszínvonalú Puskás–Suzuki-kupát, amelyen – a neves visszatérő vendégek mellett – a DAC és Dinamo Kijev először vesz részt.
Szöllősi György, Dr. Urbán László, Mészáros Lőrinc és Liszkai Dezső (Fotó: Szabó Miklós)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Szöllősi György, Dr. Urbán László, Mészáros Lőrinc és Liszkai Dezső (Fotó: Szabó Miklós) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Mintha tegnap lett volna az első – ehhez képest már a tizenötödikre kerül sor.

Úgy ám, az idén 15 éves Puskás Akadémia immár 15. alkalommal rendezi meg a Puskás–Suzuki-kupát. Azt az U17-es nemzetközi viadalt, amely az elmúlt másfél évtizedben a világ egyik legrangosabb utánpótlás tornájává nőtte ki magát.

Aki nem hiszi el a fentieket, az alábbiakban meggyőződhet róla: a nyolc csapatos mezőnyben már visszatérő vendégnek számít a Real Madrid, a Panathinaikosz, a Sporting és a Flamengo is, míg először érkezik Felcsútra a Dunaszerdahely mellett a Dinamo Kijev – az ukrán csapat meghívása az Ukrajnát sújtó háború miatt nemes gesztus a házigazdák részéről. Aki kicsit is ismeri a torna történetét, annak nem jelent meglepetést, hogy a felsorolt féltucatnyi csapathoz a házigazda és nem mellesleg címvédő Puskás Akadémia, továbbá az ötszörös győztes, a már az első, 2008-as megméretésen is részt vevő Budapest Honvéd-MFA csatlakozik.

„Nagyszerű dolog, hogy immár tizenötödik alkalommal tudjuk megrendezni a Puskás–Suzuki-kupát – nyitotta meg az eseményt felvezető sajtótájékoztatót a torna rangjához méltó helyszínen, a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont konferenciatermében Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumának elnöke. – Nekem tavaly a legszebb pünkösdi ajándék volt, hogy a csapatunk behúzta a győzelmet. A Magyar Suzuki Zrt.-t külön szeretném kiemelni, példátlan, hogy tizenöt éve áll mellettünk – nagy örömünkre a jövőben is főtámogatónk lesz. A cég vezérigazgató-helyettesével, Urbán László barátommal szorgosan tartjuk a sajtótájékoztatókat minden évben, közben néhány ősz hajszálunk is kinőtt, de ez persze nem a torna, hanem az idő múlása miatt van. A legnagyobb sikerünknek tényleg azt tartom, hogy tizenötödik éve tudjuk megrendezni ezt a világszínvonalú tornát. Idén új csapat is lesz, nagy szeretettel várjuk a Dinamo Kijevet is. A tornának egyéb hozadéka is van, sok játékos került be azóta a nemzeti együttesbe, sokan futballoznak neves klubokban, hogy csak néhány nevet említsek: Sallai Roland, Gyurcsó Ádám, Szolnoki Roland, Kleinheisler László, Tóth Balázs és Spandler Csaba. A tavaly ezüstérmet szerző első csapatunkban is öt-hat olyan futballista jutott szóhoz rendre kezdőként, aki az akadémiánkon nevelkedett.”

A hagyományőrzés a szabályokra is vonatkozik: a bevett szokás szerint harmincperces félidőket játszanak a csapatok, és immár az is a tradíció része, hogy a június másodikán kezdődő és hatodikán, azaz pünkösdhétfőn befejeződő viadal döntőjét és bronzmérkőzését az M4 Sport élőben közvetíti

„Nekem is egy jelentős megnyitója ez a kupának, kissé meg is vagyok hatódva”– fogalmazott.

Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese. – Kétség sem férhet ahhoz, hogy kétezer-nyolcban remek döntést hoztunk, cégünknél büszkék vagyunk arra, hogy a kezdetek óta támogatjuk a tornát. Az életünkben folyamatosan jelen van a Puskás–Suzuki-kupa, az arra való készülődés. Úgy vélem, az évek során sikerült bebizonyítanunk, mindannyiunk érdeke az, hogy érteket teremtsünk. Ezúton is sok sikert kívánok a játékosoknak az álmaik felé vezető úton.”

Liszkai Dezső, a Puskás Akadémia igazgatója kiemelte, ez egy kiemelkedő nívójú nemzetközi torna, amelyen különböző futballkultúrák találkoznak, mint mondta, érdekes lesz szakmai szemmel nézni, hogy a csapatok mit tudnak kezdeni egymással.

„A futballkultúrák találkozása méltó emléket állít Puskás Ferencnek” – szögezte le Liszkai Dezső, aki azt is elárulta, hogy az orosz-ukrán háború első napjaiban a Dinamo Kijev és az Ukrán Labdarúgó-szövetség segítséget kért a magyar akadémiáktól, hogy segítsenek a sportolásukhoz szükséges körülményeket biztosítani az ukrán ifjúsági játékosoknak, az akadémiák mindegyike megnyitotta a kapuit a menekült sportolók előtt és már csaknem ezer ukrán futballista készül a magyar intézményekben.

Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete a kupa megálmodói közé tartozott.

„Lélekemelő, hogy a kezdeti próbálkozások után is itt ülünk, és készülhetünk a tizenötödik tornára – mondta lapunk főszerkesztője. – Az, hogy a vírushelyzet után első szóra visszatér a Real Madrid, a kupa presztízsének is köszönhető. Egy sor nagy múltú csapat megfordult már itt az elmúlt években, emlékszünk olyan sorsolásokra, amikor itt volt velünk Emilio Butragueno, Gheorghe Hagi vagy éppen Jesper Olsen. Volt, amikor a meccseket is albérletben rendeztük, aztán lett stadion, lett telt házas döntő. Az évek során felnőttünk a torna rangjához, végül eljutottunk odáig, hogy a Puskás Akadémia tavaly megnyerte a tornát. Hosszú út volt ez sok érdekes állomással és küzdelemmel, szerencsére voltak olyanok, akik az első pillanattól fogva mellettünk álltak, gondolok itt elsősorban Orbán Viktorra, Urbán Lászlóra és Mészáros Lőrincre, aki – Jakab János felügyelőbizottsági elnökkel együtt – még Madridba is eljött, hogy el tudjuk csábítani a Realt. Miközben Puskás Ferencné is mindenben segített nekünk, amíg tehette, arról se feledkezzünk meg, hogy dr. Mezey György volt, aki az első meghívó levelet aláírta. Most már a tornának saját hagyománya és hatalmas presztízse van, ami fantasztikus. Mindenkinek sérülésmentes, sikeres és emlékezetes Puskás–Suzuki-kupát kívánok!”

Folytatás június másodikától.

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
DAC, Panathinaikosz, Real Madrid, Puskás Akadémia
B-csoport:
Flamengo, Dinamo Kijev, Sporting, Bp. Honvéd

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik