NL: hiába vezettek a spanyolok, a franciák nyerték a döntőt

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.10.10. 20:40
null
Jogos az öröm (Fotó: AFP)
A Nemzetek Ligája második döntőjét a spanyolok ellen hátrányból fordító Franciaország nyerte meg.



NEMZETEK LIGÁJA

DÖNTŐ

Spanyolország–Franciaország 1–2 (0–0)
Milánó,
San Siro, 31 511 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Spanyolország:
Unai Simón – Azpilicueta, Eric García, Laporte, M. Alonso – Gavi (Koke, 75.), S. Busquets, Rodri (Fornals, 84.) – Ferran Torres (Merino, 84.), Sarabia (Pino, 61.), Oyarzabal. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Franciaország: Hugo Lloris – Koundé, Varane (Upamecano, 43.), Kimpembe – Pavard (Dubois, 79.), P. Pogba, Tchouaméni, Theo Hernández – Griezmann (Veretout, 90+2.) – Benzema, Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Oyarzabal (64.), ill. Benzema (66.), Mbappé (80.)

A 2018-ban elinduló Nemzetek Ligája második döntőjét a spanyolok és a franciák vívták, miután az elődöntő két vesztese, Olaszország és Belgium a bronzéremért összecsapott egymással. A házigazda olaszoknak most csak egy harmadik hely jutott, a San Siróban olasz, francia és spanyol szurkolók ültek és láttak egy nem túl izgalmas és színvonalas első félidőt.

A spanyolok nem tudták kihasználni a francia védelem ötpercenként menthetetlenül bekövetkező rövidzárlatát, elöl Paul Pogba súlytalan volt, a karmester, 100. válogatottságát ünneplő Antoine Griezmann dettó, Kylian Mbabbé és Karim Benzema pedig, ahogyan mondani szokták, ezúttal nem a tudásához méltó módon teljesített.

Pedig sokat elmond a francia futball jelenéről, hogy az első félidőben lesérült Raphaël Varane helyére a Bayern München által a nyáron 42.5 millió euróért megvett Dayot Upamecano áll be, aki idei első válogatott mérkőzésén szerepelt… Nem kímélték egymást a felek, egymást követték a kőkemény belépők, ha kellett, Paul Pogba még a saját játékostársainak is nekiment, szerencsére csak szóban.


Ráérzett, mert Mikel Oyarzabal betalált a franciáknak, miután az olaszok ellen az elődöntőben két gólpasszt adott.

Csak ez kellett a franciáknak, mert elkezdtek végre futballozni, Karim Benzema lőtt egy fantasztikus gólt, majd Kylian Mbappé a második ziccerét már nem hibázta el.

Sokan azt várták, ezt a gólt visszavonja a VAR, de Theo Hernández indítását a becsúszó Eric García tolta a csatár elé.

A harmadikat már igen, de a másik kapu előtt Hugo Lloris védte Oyarzabal és a csereként beállt, 18 éves Yéremi Pino lövését is, így a franciák a legutóbbi világbajnokság után megnyerték a Nemzetek Ligája második kiírását is.

A trófeát az NL első győztesének, Portugáliának a képviseletében Luís Figo hozta ki a pálya mellé a mérkőzés előtt, a 7.5 kg-os tömör ezüst serleget elsőként Lloris emelte a magasba a győztesek közül. A Francia Labdarúgó-szövetség a cím mellett 10.5 millió eurót kap, a torna második helyezettje 9 millió euróval gazdagodik.

Behozta... (Fotó: AFP)
Behozta... (Fotó: AFP)

BUSQUETS A VITATOTT ESETRŐL



PERCRŐL PERCRE




Busquets lett a torna legjobb játékosa.





90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc Simón is előremegy, csak belecsúsztatni tud a bal oldali szögletbe, Pino lő 10-ről, kissé jobbról, ballal, de véd jobbra eldőlve Lloris!

90+2. perc Jordan Veretout be, Griezmann le. Erőközéppályás a pályán.

Öt perc a ráadás.

89. perc Kylian Mbappé kap sárga lapot belemenésért.

89. perc Mbappé! Benzema zseniális, lőtt passzát kissé jobbról, tízről feladja a kapusnak.

88. perc Busquets emelését Alonso balról ballal feladja a kapusnak, hét méterről. Alonso balról remekül ad be nem sokra rá, Oyarzabal ballal kapura lő 17 méterről, középről, de Lloris ment jobbra vetődve.

87. perc Griezmann ballal 23-ról, kissé jobbról a léc fölé lő a Pogba által legurított labdából.

86. perc Dubois megindul, két csel után fellöki őt a 16-os előtt Aymeric Laporte. Sárga lap is.

84. perc Torrest Mikel Merino, Rodrit Pablo Fornals váltja.






80. PERC VEZETNEK A FRANCIÁK, a Hernádez indította KYLIAN MBAPPÉ az ötös bal sarka előtt bemutat egy cselt, majd ballal higgadtan a kapu közepébe lő, laposan. 1–2! De les? Nem les, mondja a VAR.

79. perc Leo Dubois be, Pavard le. Csere posztra.

76. perc Pogba távolija távolról sem pontos.

A franciák csak 2 gólt lőttek a spanyoloknak az előző 7 egymás elleni meccsükön, előtte a 2006-os vébén háromszor is betaláltak nekik. Franck Ribéry, Patrick Vieira és Zinédine Zidane révén, onnan David Villa volt eredményes, még a meccs elején.

75. perc Koke a pályán Gavi helyett, luxuscsere itt is.

70. perc Helyzet, de 17-ről, kissé balról Mbappé jobbal feladja a labdát a kapusnak. Azpilicueta nagyot hibázott előtte.

67. perc FÖLÉ, Griezmann remek emelését Mbappé jobbal 19-ről a léc fölé emeli az ötös előtt álló Simón fölött.

66. PERC ITT AZ EGYENLÍTÉS, KARIM BENZEMA! Mbappé passzát a tizenhatos bal sarkáról, Azpilicueta mellett jobbal a bal, azaz a hosszú felső sarokba tekeri. Simón még beleért, hárítani nem tudott. 1–1!

Busquetsé a gólpassz.

64. PERC EZ MÁR GÓL, MIKEL OYARZABAL kicselezi Koundé hibája után a darabosan mozgó Upamecanót, majd az ötös bal sarkáról ballal a bal, azaz a hosszú alsóba lő. 1–0!

64. perc LÉC, Benzema passza után Hernández kissé balról, hat méterről ballal a lécre lő, nem sokkal elvétve a jobb, azaz a rövid felső sarkot, a labda aztán a gólvonal elé pattan.

Már csak Kimpembe passzmutatója 100 százalékos, 21 átadással. Körömpasszal.

61. perc Yéremi Pino be, Sarabia le. A 18 éves játékos az olaszok ellen debütált, remek cselekkel és beadásokkal, de egy olasz gólhoz vezető bakival.

A franciák 24 tétmérkőzés óta veretlenek a rendes játékidőket tekintve.

57. perc Oyarzabal nem adja be Alonso passzát, elég neki a szöglet is. Tchouaméni nagyot mentett előtte az ötösön Torresszel szemben.

Griezmann adott most egy rossz passzt. 101 válogatott meccsén 41 gólt és 28 gólpasszt jegyez. Hugo Lloris meg utoléri lassan a rekorder Lilian Thuramot.

55. perc Jules Koundé kap sárga lapot, odalépett Rodrinak a balon, majd felrúgta becsúszva Busquetset. Nem szívbajos a Sevilla védője.

53. perc Oyarzabalt indítja Kimpembe, a ballábas beadást nem jó középen Torresének. Kontra, Pavard indít, de ment Mbappé elől az ötös jobb sarkánál Alonso.


Griezmannt lecserélték? Utána kell néznünk. Nem, 15-ször passzolt ma, 100 százalékos pontossággal. Hoppá.

52. perc Kimpembe szereli acélkemény becsúszással Torrest, Pogba nyújtott lábbal odacsúszik Sarbaiának... tovább!

51. perc Koundé csoda lelkes, Sarabia nagy bánatára, de csak bedobás a lökés után.

50. perc Rodri ellöki Pogbát, finoman, aki hangosan kiabálni kezd... Pavard-ral.

46. perc Paul Pogba kap sárga lapot Busquets megrúgásáért. Csúnya talpalás a bokára, Pogba azért hosszasan reklamál. Vajon mit, piros lapot?

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

A nem hivatalos világbajnok pedig az olaszok megverésével éppen Spanyolország.


Spanyolország 17-szer játszott az aktuális világbajnokkal, 2 győzelem, 5 döntetlen és 10 vereség a mérleg. De! Egyszer az olaszokat, egyszer a franciákat verte meg.



Forrás: Weltfussball.



A spanyol csapatot rendesen megtizedelték a sérülések. Hiányozni fog a védelemből José Gayá és Jordi Alba, a középpályáról pedig Thiago Alcántara, Pedri, Dani Olmo és a valenciai Carlos Soler is. Az olaszokhoz hasonlóan a spanyolok is csatárgondokkal küzdenek, Álvaro Morata, és Gerard Moreno sem hadrafogható. Luis Enrique pedig nem volt rest a fiatalokhoz nyúlni, hogy megoldja a sérültek pótlását. Nagy meglepetésre behívót küldött a Barcelona 17 esztendős középpályásának, Gavinak, aki augusztus végén mutatkozott be a La Ligában a katalánok színeiben. Szintén a spanyol keretben találta magát a Villarreal kiváló formának örvendő tehetsége, Yeremi Pino is, ők játszottak is az olaszok ellen, Gavi korrekorder lett. Marcos Alonso, a Chelsea balbekkje 2018 után kapott újra bizonyítási lehetőséget.

Spanyolország a Nemzetek Ligájában az A divízió 4. csoportját nyerte meg, és az előcsatározások során a németeket a stuttgarti 1–1-es döntetlen után 6 góllal küldte haza Sevillából. A hispánok egy Koszovó és egy Grúzia elleni magabiztos győzelemmel „hangoltak” a Nemzetek Ligája elődöntőjére.

Deschamps a középpályán okozott több meglepetést a kerethirdetéskor, hiszen meghívót küldött a monacói Tchouaméninek és a Marseille-ben játszó Matteo Guenduzinak is.

A franciák Portugália, Horvátország és Svédország mellől léptek tovább a legjobb négy közé a Nemzetek Ligájában. Azonban a nyári Eb-kudarc után Ukrajna és Bosznia-Hercegovina ellen is botlott a világbajnoki selejtezők során a francia csapat. Bár a finnek ellen Griezmann duplájával nyertek, összességében nem mutat túl meggyőző képet magáról Didier Deschamps alakulata. A Nemzetek Ligájára készülő keretük azonban N’Golo Kanté és Olivier Giroud hiánya ellenére is nagyon erős.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Pogba majdnem gólpasszt ad Oyarzabalnak, de szereli őt a 16-oson Koundé. Hernándezt kell ápolni, Azpilicuetával ütközött a levegőben.

Luxus: Upamecano, a Bayern védője idei első válogatott mérkőzésén szerepel...

Kettő perc a ráadás.

45. perc
Benzema megy hátra szerelni a felezőhöz Torrest, ez egy ilyen meccs.

43. perc Dayot Upamecano a pályán.

40. perc Sarabia jobbról ballal feladja Llorisnak. Varane megsérült, mint kiderült, még a mentés közben. CSERE LESZ!

39. perc Gavi jobb oldali beadását Varane az ötös és Oyarzabal elől a bal alsó mellé menti, nem is sokkal.

A világbajnoki selejtezősorozat sorsolásakor 2020 decemberében szándékosan úgy alakították a csoportokat, hogy a négy NL-finalista ötcsapatos csoportba kerüljön. A szabadnapjukat az októberi etapra időzítették, így a vb-selejtezők zavartalan lebonyolítása mellett, a sűrű válogatott program mellett is le lehet zárni az NL küzdelmeit.

36. perc
Alonso ballal a bal, azaz a rövid alsó mellé lő, jó fél méternyivel.

35. perc Torres megvillan, de hamarosan a földre viszi őt egy gánccsal Tchouaméni. Szabadrúgás kissé jobbról, 24 méterről.

A Nemzetek Ligája első kiírását 2018-ban Portugália nyerte meg, miután a fináléban Goncalo Guedes találatával 1–0-ra legyőzte Hollandiát. A címvédés biztosan elmarad, ugyanis az A-divízió 4 csoportját Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Belgium nyerte meg. Az olaszok szerda este a spanyolokkal, míg a franciák egy nappal később a belgákkal mérkőznek a döntőbe jutásért.

32. perc Hopp,
az Alonsóval háromszögelő Rodri ballábas, bal oldali beadása Koundé kezén csattan, a 16-oson belül... tovább. A VAR szerint sem ért büntetőt.

31. perc Koundé lép oda Rodri passzát követően Alonso elé.

A Nemzetek Ligája egyben kvalifikációként szolgál az aktuálisan következő Eb-re vagy vb-re is, ugyanakkor a Nemzetek Ligája megnyerése nem ér kvalifikációt.

26. perc
Mezőnyharc, rossz beadásokkal. Torres megindul a jobbon, de szereli őt a szélsőnek passzoló védő végül. Szöglet jobbról, Sarabia adja be ballal, az ötösről ment ballal Kimpembe. Gavi beívelése a kapusé.

Az A-liga döntőseinek nyereményalapja is van, a mindenkori győztes a 7.5 kg-os tömör ezüst trófea mellett 10.5 millió eurót kaszál. A torna második helyezettje 9, a harmadik 8, a negyedik pedig 7 millió euróval gazdagodik.

22. perc A Kantét helyettesítő Tchouaménit kell ápolni, le is kocog a szűrő a pályáról. Pogba szabadrúgása rossz, kontra, Torres elől Kimepembe becsúszva a saját hátára pattintja a labdát, de megússza, erre nem számolt a szélső, bedobás.

A Nemzetek Ligáját 2018-ban indította el az UEFA azzal a céllal, hogy tétmérkőzésekkel váltsa ki a felkészülési mérkőzéseket. A sorozatban részt vevő válogatottakat az erősségük alapján négy divízióra (A, B, C, D) osztják, azon belül csoportokba sorsolják őket, amelyekben oda-visszavágós rendszerben rendezik a mérkőzéseket. A csoportelsők egy divízióval feljebb jutnak, az utolsó helyezettek egyosztálynyit zuhannak. A legmagasabb rangú A-csoport négy csoportgyőztese vív meg a sorozat döntő szakaszában a trófeáért.

17. perc
Azpilicueta jobbról Gavihoz játszik, egy csel, két csel, lőne a fiatal a 16-os elől... de közbelép Tchouaméni. Kontra, Varane passzol, García gyorsan ellöki Mbappét. Ápolás.


11. perc Helyzet, Torres remek passzát Sarabia az ötös jobb sarka elől jobbal feladja a kapusnak, Lloris jobbra ledőlve fogja a labdát. A lövés megpattant Varane lábán is előtte.

Azok a francia századosok...


Jó 4000 francia drukker lehet a stadionban az UEFA szerint.


8. perc Pavard jobb oldali beadását becsúszva menti Mbappé és a bal, azaz a rövid alsó előtt Laporte. A bekké a korner is, Griezmann pocsék íveléséből Simón kapus kihoz egy szögletet. De les volt ez is.

6. perc Pogba passzát elviszi a kapus mellett jobbra Benzema, de éles szögből rosszul passzol középre. Les volt, de korner. Simón kiöklözi Griezmann beadását aztán.

5. perc Spanyol labdatartás, a közönség nem örül neki.

2. perc Gavi rúg hatalmasat Tchouaménibe, kész csoda, nincs sárga.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A spanyolok vörös mezben és kék nadrágban, a franciák tiszta fehérben.

Egy kis örökmérleg: 35 mérkőzés, 16 spanyol és 12 francia sikerrel, 63, ill. 37 rúgott góllal.

Érkezik a trófea...

A középpályás pozitív teszteredményéről a francia szövetség számolt be szombaton. A Juventus 26 éves játékosát elkülönítették és nem utazik el a csapattal a milánói fináléra.

Koronavírus-fertőzés miatt nem játszhat a labdarúgó Nemzetek Ligája vasárnapi fináléjában Adrien Rabiot.


Luis Enrique, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:
„Gavitól sokat várok a döntőben. Nagyszerűen játszik, alig veszít labdát, gólokat szerez, és gólpasszokat ad. Védekezésben bátor, ám sokszor feleslegesen szabálytalankodik. Fiatal kora ellenére ő nem a válogatott jövője, hanem már a jelene.”

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya:
„Az volt a célunk, hogy bejussunk a döntőbe, ez sikerült. Vasárnap már a trófea a tét, mindent megteszünk, hogy megszerezzük.”

„Kivételes találkozónak nézek elébe – mondta a sefutbol.com oldalának Laporte. – Száz százalékban spanyolnak érzem magam, várom a kezdő sípszót. Kicsit furcsa lesz a francia válogatottal szembekerülni, de csak a győzelemre összpontosítok. Nagy lökést adott Olaszország legyőzése, elégtétel volt az Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért. Azóta még nagyobb az önbizalmunk, a lehető legjobb állapotban várjuk a finálét. Remélem, vasárnap megszerzem az első trófeámat a spanyol válogatottal.”

Aymeric Laporte, a Manchester City védője Franciaországban született, végigjárta a francia korosztályos válogatottakat, ám a spanyolok az idén májusban honosították, azóta Luis Enrique együttesét erősíti.


„Valóban közel vagyok Thierryhez. Tíz gól nem sok, nyugodtan játszom a jövőben. Nem üldözöm megszállottként a rekordot, vannak meccsek, amelyeken nem találok be, sőt még kapura sem lövök. A lényeg, hogy nyerjen a csapat, a belgák elleni meccsen sem találtam be, de örültem a győzelmünknek.”

Griezmann ez ideig 41 gólt szerzett a válogatottban, a francia csúcstartó Thierry Henry 51-gyel.

„Különleges lesz nekem a döntő – mondta a francia szövetség hivatalos oldalának Griezmann. – Büszke vagyok rá, hogy századszor léphetek pályára a válogatottban, trófeával akarok ünnepelni. Több mint hét éve szerepeltem először a nemzeti együttesben, azóta rengeteg tapasztalatot szereztem, világbajnok lettem, ám a lelkesedésem nem változott. Mivel a La Ligában játszom, ismerem a spanyol játékosokat, bele sem merek gondolni, mit kapnék tőlük, ha vereséget szenvedünk vasárnap. Koke jó barátom, vereség esetén egy darabig mindennap szívná a vérem. Együtt edzünk az Atlético Madridban, ám most félreteszünk mindent, mert ellenfelek leszünk. Többet kell futnunk a spanyoloknál.”

Emlékezetes lesz Antoine Griezmann-nak és Aymeric Laporte-nak is a Nemzetek Ligája vasárnapi döntője. A francia válogatott Spanyolországgal csap össze a milánói fináléban, s az Atlético Madrid játékosa klubtársával, Kokével találkozik a gyepen, nem mellesleg a francia csatárnak ez lesz a századik válogatott fellépése. Laporte pedig korábban a francia utánpótlás-válogatottakban játszott, most viszont a spanyol szerelést húzza magára.

A franciáknál az Atlético csatárának, a spanyoloknál a Franciaországban született Aymeric Laporte-nak lesz különleges a Nemzetek Ligája milánói fináléja.

De a döntő az döntő.

„Chiesa a jobb és a bal oldalon is bevethető, neki mindegy, hol kell játszania. Nagyon fontos játékosunk. Barardi, Raspadori és Kean is jól teljesített” – mondta Mancini, aki – a Football Italia statisztikája szerint – az olaszok szövetségi kapitányaként 44. tétmérkőzésén a 30. győzelmét aratta.

„Láthattuk Olaszországot Spanyolország ellen játszani az Európa-bajnokságon (az olasz együttes tizenegyesekkel jutott tovább az elődöntőben – a szerk.), de tíz emberrel nehéz futballozni. A piros lap nélkül a maihoz hasonló teljesítményt nyújthattunk volna – kezdte értékelését a RAI Sports-nak Roberto Mancini. – Többféle lehetőségünk van a középpályán, ma többen is megmutatták, hogy mire képesek.”

Kevin De Bruyne csereként beállva gólpasszt adott Charles De Ketelaerének a 87. percben, azonban ez sem volt elég az egyenlítéshez.„Voltak időszakok, amikor jól játszottunk. Minden tisztelettel: mi »csak« a belgák vagyunk. Új generáció épül be a válogatottba, és sok játékosunk hiányzott, mint Hazard vagy éppen Lukaku. Reálisan kell látnunk a helyzetet. Olaszország és Franciaország huszonkét topjátékossal rendelkezik, nálunk ez nem így van”.

A nyári labdarúgó Európa-bajnokságon diadalmaskodó olasz válogatott jobban akarta a győzelmet a belga válogatott ellen a Nemzetek Ligája bronzmérkőzésén. A szándék eredményességgel is párosult, Olaszország 2–1-re győzött, így az NL harmadik legjobb csapataként zárt.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SPANYOLORSZÁG–FRANCIAORSZÁG LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik