Sepsi OSK: tiltakozik a klub a magyarellenes rigmusok miatt

Vágólapra másolva!
2021.08.10. 13:47
null
A Sepsi OSK 1–0-ra kikapott a Farul Constantától (Fotó: <a href="https://www.facebook.com/farulconstanta/" target="_blank">a Farul Facebook-oldala</a>)
Alig egy hónap alatt már a harmadik romániai labdarúgó-mérkőzésen gyalázták a magyarokat a székelyföldi csapatok ellenfelei. Hétfő este a Farul Constanta ultrái nemcsak szavakban, hanem Niczuly Roland kapus rendszeres dobálásával tettekkel is bántalmazták a Sepsi OSK játékosait.

 

Sem az ovidiui stadion bemondója, sem Adrian Cojocaru játékvezető nem figyelmeztette a hazai kemény magot a magyarokat és Magyarországot gyalázó, szidalmazó rigmusok és dalok beszüntetésére.

A Sepsi vezetői is leginkább azt sérelmezik, hogy hazai oldalról senki sem lépett fel a szurkolókkal szemben. Mint Hadnagy Attila sportigazgató a Nemzeti Sportnak elmondta: nem volt kivel beszélni a Farul vezetői közül. Pedig a Viitorul és a Farul nyári fúziója előtt a konstancai mérkőzésekre nem volt jellemző az ilyen szurkolás, a 12 évet az alsóbb osztályokban töltő Farul ultrái viszont már az előző fordulóban, a Rapid ellen is botrány okoztak, akkor cigányellenes rigmusokkal.

A Sepsi a történtek miatt hivatalosan is tiltakozott az élvonal lebonyolításáért felelős Hivatásos Labdarúgó-ligánál (LPF) és a Román Labdarúgó-szövetségnél (FRF) is.

„Várjuk, hogy lépjenek, ha nem teszik meg, majd mi lépünk valamit más mérkőzéseken. Azt viszont tudjuk, hogy mi nem hibázhatunk, mert csak arra várnak” – mondta lapunknak Hadnagy Attila, aki a mérkőzés lefújása után dühében a bajnokságból való visszalépést is kilátásba helyezte. Kedden már higgadtabban nyilatkozott, mint mondta: néhány játékost nagyon megviseltek a szurkolói bekiabálások, de az 1–0-s vereséget nem ez, hanem az első félidőben kihagyott helyzetek okozták.

A járvány miatt Romániában 2020 márciusa és 2021 májusának vége között egyáltalán nem lehettek nézők a lelátókon, az új bajnoki idényben viszont már a stadionok kapacitásának felére eladhatnak jegyeket a klubok. A nézőkkel együtt a magyarellenesség is visszatért, először július 16-án a Liga 1-es újonc FCU 1948 Craiova tábora próbálkozott ezzel Kolozsváron, a CFR elleni találkozón, majd a Liga 2 nyitó fordulójában a Steaua–FK Csíkszereda összecsapáson a bukaresti kemény mag a fél mérkőzésen a magyarokat szidalmazva, a hangosbemondó minden figyelmeztetése ellenére.

Utóbbi eset után már Novák Károly Eduárd sportminiszter is megszólalt, felszólítva a FRF-t, hogy azonnal és keményen vonja felelősségre a tetteseket. „Nem engedhetjük meg, hogy a sportpályák a diszkriminációtól és az idegengyűlölő rigmusoktól legyenek hangosak. Ezt mindenkinek meg kell értenie és el kell fogadnia, mi pedig mindannyiszor elmondjuk majd, ahányszor erre szükség lesz! Mindent megteszünk azért, hogy hasonló esetek többé ne forduljanak elő!” – írta Facebook-bejegyzésében Novák. Az általa vezetett Ifjúsági- és Sportminisztérium erőszak elleni küzdelemért felelős bizottsága vizsgálatot indított az ügyben, meg sem várva a FRF döntését.

Péter László sportszociológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára szerint nem lehet új jelenségnek tekinteni a lelátói magyarellenességet.

„Ott folytatják, ahol abbahagyták, ráadásul a pandémia alatt felgyűlt feszültséget is most eresztik ki. A klubok menedzsmentje csak most kezdi felismeri a problémát, erőforrásaik sem nagyon vannak a kezelésére, a szövetség pedig egyelőre nem lép túl a szimbolikus nyilatkozatokon”
– nyilatkozta Péter László a Nemzeti Sportnak.

Romániában az idegengyűlölő, rasszista bekiabálásokért vagy feliratokért 5000 és 70000 lej (mintegy 360 ezer és 5 millió forint) közötti pénzbüntetés szabható ki a klubokra, zárt kapus büntetés viszont csak többszöri visszaesés esetén szabható ki, ha az adott klubot már előzőleg a maximális összegre büntették.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik