Elbuktak Neymarék, továbbra is az 1996-os gárda a PSG aranycsapata

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.08.24. 11:01
null
A nagy csapat, 1996 (Fotó: AFP)
A Bayern München nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2019–2020-as kiírását, a lisszaboni döntőben 1–0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint, így a párizsiak legnagyobb nemzetközi sikere továbbra az 1996-os KEK-győzelem.


Viszonylag rövid, de annál izgalmasabb és sikeresebb múltra tekinthet vissza a PARIS SAINT-GERMAIN, amelynek ugyan jogelődje, a Stade Saint-Germain 1904-ben alakult, de a PSG csak 1970-ben született, mégpedig a kicsiny SSG és az anyagilag megrendült Paris FC házasságával. A Paris FC sem volt éppen őskövület a francia futballban, egy évvel azelőtt hozták csak létre, és ugyan szeretett volna azonnal az élvonalban indulni, de a szövetség nem engedélyezte az összeolvadást a Sedannal, így maradt a városon belüli „kényszerházasság”. A PSG remekül indult: a másodosztályban bajnoki arannyal debütált, a rájátszásban a Lille és a Monaco előtt végezve. Az volt a párizsiak szerencséje, hogy a korábbi 16 csapatos másodosztály helyére három csoportot szerveztek, egyaránt 16 indulóval, és volt idő összerázódni a gyengébb ellenfelek között. Az előző idényben a Paris FC egyébként a középmezőnyben végzett.

És bátran támaszkodhattak a szurkolóikra, mondhatni, a drukkerek hozták össze magát a PSG-t is, ugyanis a Real Madrid hatására két párizsi üzletember, Guy Crescent és Pierre-Étienne Guyot alapítani akart végre egy komoly klubot Párizsban, de nem látták anyagilag biztosítottnak a jövőt – példaképük, Santiago Bernabéu rábeszélte őket, indítsanak egy közösségi támogatói kampányt. Amelyhez végül húszezer párizsi polgár csatlakozott, nincs új a nap alatt, a Fény városában mondjuk ezt természetesnek vehetjük.

A legendás mez! (Fotó: https://www.discoverwalks.com/blog/facts-about-paris-saint-germain)
A legendás mez! (Fotó: https://www.discoverwalks.com/blog/facts-about-paris-saint-germain)


A fedélzeten Jean Djorkaeff-fel, egy szerb és egy portugál légióssal 1971 nyarán feljutottak az élvonalba (no és azzal a derék Jean-Claude Bras-val, aki később felbukkant a Ferencvárosnál), de 1972 nyarától a PSG a harmadosztályban találta magát, ugyanis kettévált a frissen alakult egyesület egy amatőr és egy profi alalulatra, az előbbi lett a PSG. Amely 1974-re visszakerült a legjobbak közé, éppen a Paris FC kiesését követően, természetesen már profi csapatként. Egy év múlva búcsúzott a másik párizsi csapat is a Ligue 1-től, a hatvanas években a régi Toulouse FC-vel egyesülő Red Star FC, a nagy Néstor Combinnal a fedélzeten.

Ezt a klubot maga Jules Rimet, a FIFA atyja alapította, és ne keverjük össze a Matra Racinggal, amelyet a nyolcvanas években hoztak létre, éppen a PSG sikerein felbuzdulva, meglepő módon a Paris FC-t felvásárolva. Sajnos hamar elfogyott a Matra óriáscég vezérének, Jean-Luc Lagardere-nek a pénze, tönkrement a Luis Fernández, Maxime Bossis, David Ginola, Pierre Littbarski, Enzo Francescoli fémjelezte csapat.

De térjünk vissza a PSG-hez, amely anyagilag stabilizálódott, a „külvárosi” párizsi csapatokkal ellentétben a a polgárság, a nagypolgárság és a helyi elit kedvence lett. Egy Francia Kupa-arany után 1986-ban bajnok lett Gérard Houllier legénysége, soraiban a legendás Joël Bats, Luis Fernández, Dominique Rocheteau hármassal, akik sok nagy tornáról és remek gombfocicsapatokból lehetnek ismerősek az idősebb olvasóknak. Michel Platini Ligue 1-es búcsúmérkőzésére közel 150 ezer jegyigénylés érkezett a Parc des Princes stadionba, amely a második feljutás óta a PSG otthona.

Az 1993-as siker ünneplése (AFP)
Az 1993-as siker ünneplése (AFP)


Francis Borelli elnök korszaka 1991-ig tartott,
ez az éra több aranyérmet nem szült: az elnök hiába vívott késhegyre menő harcot a Marseille első emberével, Bernard Tapie-val szóban, a játékospiacon és néha majdnem a tettek mezején is, a nagy OM-mel nem tudott érdemben konkurálni. Pedig éppen ezzel a céllal hozták létre a klubot – önkormányzati segítséggel –, a szokásos észak-dél, főváros-vidék mellett a gazdag-szegény, elit-kitaszított ellentétek is szítják a tüzet. Egyébként a PSG nem túl népszerű az ország futballdrukkerei között, arrogánsnak tartják őket, főleg a 2011 után történtek miatt, a párizsi drukkerek jelmondata éppen ezért ez: „Senki sem szeret bennünket, de mi rá se rántunk!”.

A BEK-indulás egyébként totális csőd lett, a nyáron alaposan megerősített csapatot az első körben kiütötte a csehszlovák bajnok Vítkovice, majd az anyagilag is a csőd felé száguldó PSG-t eladta Borelli a Canal+ nevű televíziós cégnek (ez sokat dobott aztán az OM-mel vívott rangadók médiapublicitásán, sajnos halálos áldozata is volt az összecsapásoknak).

Egycsapásra az egyik leggazdagabb francia klub lett a fővárosi egylet, a bevételek majdnem felét a tv-s pénzek adták (nem meglepő módon), és miután az 1993-as Bajnokok Ligája-győzelmet követően összeomlott a Marseille gyanús ügyekre épülő birodalma, úgy érezték a fővárosiak: eljött végre az ő idejük.

A Canal+ pénze a kispadra ültette a Portóval BEK-győztes bajuszkirály mestert, Artur Jorgét, aki úgy hergelte játékosait az OM ellen, mint később José Mourinho az övéit Madridban. Eleinte nem sok babér termett neki, de évről évre (sz)épült a csapata, érkezett két brazil, Ricardo Gomes és Valdo, Marseille-ből a Laurent Fournier, Bruno Germain, Bernard Pardo trió, a nagy munkabírású Paul Le Guen a Nantes-tól, majd az 1992-es „nagy nyári aratás” során a George Weah, Bernard Lama, Vincent Guérin, David Ginola, Alain Roche ötös – egy évre rá pedig az 1994-es világbajnok brazil karmester, Raí, Sócrates kisöccse. 1993-ban Francia Kupát nyertek, egy évre rá Ligue 1-et, a meggyengült Marseille előtt, miközben a KEK-ben az elődöntőig jutottak.

A következő idény inkább csalódást okozott, ekkor már Fernándezzel a kispadon. A hazai ligában egy szürkécske transzferidényt követően a bronzérem lett osztályrészük, míg a Bajnokok Ligájában a Vác kiütése után a csoportjukat százszázalékos teljesítménnyel megnyerték (a Bayern München, a Szpartak Moszkva és a Dinamo Kijev előtt), majd a negyeddöntőben az FC Barcelonát is kiütötték, ám az elődöntőben mind a két meccsen kikaptak a Milantól, s csak egy újabb Francia Kupa-sikerrel vigasztalódtak. De a mindig morcos Fernández szerzett pénzt erősítésekre (a Milan ellen villogó, későbbi aranylabdás Weah-t nem tudta megtartani, a „második dudást”, Ginolát pedig elengedte Angliába), érkezett a Youri Djorkaeff, Patrice Loko, Julio Dely Valdés hármas, a védelembe Lyonból a fiatal Bruno N'Gotty, és a mester hazahívta Bordeaux-ból „Lolo” Fournier-t.

Mögöttük állnak (AFP)
Mögöttük állnak (AFP)


És készen állt a PSG első aranycsapata, amely
ugyan a ligában csak ezüstérmes lett az Auxerre mögött, és a Francia Kupában is elvérzett Taribo Westék ellen, de a KEK-ben menetelt: a Molde és a Celtic sem volt ellenfél, aztán ugyan Hriszto Sztoicskov góljával megverte a franciákat Olaszországban a Parma (Puhl Sándor vezette a mérkőzést), de otthon Raí vezérletével továbbjutottak. Az elődöntőben következett a SzuperDepor, Djorkaeff és Loko góljával kétszer is 1–0-ra nyertek, ehhez képest a döntőben könnyebb dolguk volt a Rapid Wien ellen.

Legalábbis így hitték, mert a kapuban Michael Konsellel, előtte a legendás Trifon Ivanovval, a csatársorban Carsten Janckerrel erős ellenfélnek bizonyult a Rapid, de végül győzött a „túlerő”. Nem is csoda, a PSG hálója előtt a 44 válogatottságig jutóLama röpködött, őelőtte Roche és N'Gotty fogott embert, Le Guen söprögetett. Raí a legnagyobb brazil karmestereket felidézve futballozott, és európai szintű erőnléttel robotolt, ha kellett.

Fournier oldalánGuérin és a szintén vékonycsontú Daniel Bravo szerepelt, szinte már a későbbi Barcát idézte a középpályás kvartett, amelynek tagjai közül messze kiemelkedett a 189 centiméteres Raí. A csatársorban szabadon tett-vett a „kis” Djorkaeff, szintén világbajnok, mint Raí; és szinte kikopott már a neve a köztudatból, de Loko príma támadó volt, bajnokságra vezényelte a Nantes-ot, gólkirály lett, és majdnem harmincszoros válogatott, pechjére éppen a hazai világbajnokság előtt nem ment neki (lelki gondjai miatt egy időre kórházi kezelésre szorult).

Miroszlav Djukics és Dely Valdés legendás mutatványa (AFP)
Miroszlav Djukics és Dely Valdés legendás mutatványa (AFP)

Jutott ismert játékos a kispadra is: Pascal Nouma kis szerencsével Thierry Henry lehetett volna, a kapus Richard Dutruel később a Celtán át a Barcelonáig, a bekk Francis Llacer a francia válogatottig, kollégája, Oumar Dieng az olimpiai csapatig jutott. A veretes Ligue 1-profi, José Cobos a kispadra sem ülhetett le, miként a rutinos Jean-Philippe Séchet, a később „bajnoki aranylabdát” kiérdemlő aprócska középpályás, Dzsamel Belmadi és a korszak egyik csatársztárja, a válogatottban is szereplő Xavier Gravelaine.

Emeljük ki a panamai gólvadászt, a mára szintén elfeledett Julio Dely Valdést, aki csoda gólerős volt a topligákban, a Serie A és a La Liga kiscsapataiban is.

Raí és a Barcelona, I. (AFP)
Raí és a Barcelona, I. (AFP)


Fernández a bajnoki kudarcba így is belebukott, Bilbaóban lelt némi nyugalmat, utóda a csapat egykori remek védője, Ricardo Gomes lett, akivel a PSG ezúttal a Monaco mögött lett ezüstérmes – ám a KEK-ben jól ment neki, az elődöntőben a Liverpoolt is legyőzte.

Ekkor már ott futballozott a brazil világbajnok Leonardo, a később az Interben kivirágzó szűrő, Benoit Cauet, a válogatott ék, Cyrille Pouget és már bontogatta a szárnyait Nicolás Anelka (!), csak éppen az FC Barcelona a brazilRonaldo büntetőből szerzett góljával jobb volt a fináléban a PSG-nél (1–0).

Raí és a Barcelona, II. Nemes ellenfelek… (AFP)
Raí és a Barcelona, II. Nemes ellenfelek… (AFP)

Nyáron megvették a párizsiak Florian Maurice-t és Marco Simonét, egy Francia Kupa-arany lett csak a termés – és váratlanul véget ért az aranykor, amelyet olyan klasszisok sem hoztak vissza, mint Anelka, Jay-Jay Okocha, Ronaldinho, Christian Wörns, Gabriel Heinze vagy Pauleta, sőt a kétezres években kétszer is majdnem kiestek az élvonalból. Különösen 2008-ban rezgett a léc, de az elefántcsontparti támadó, Amara Diané megmentette őket, ezért is ő az egyik legnagyobb klubikon. Még azon a nyáron eladták nyolcmillió euróért az al-Rajjannak…

Ekkor már nem a Canal+ volt a tulajdonos, hanem egy nemzetközi pénzügyi csoport, velük egyezett meg 2011-ben a katari Qatar Sports Investments, és jöttek velük az eurómilliárdok, rögtön az első évben egy 150 milliós transzferköltéssel, a Javier Pastore, Thiago Motta, Kévin Gameiro, Mohamed Sissoko, Jérémy Ménez, Blaise Matuidi, Alex, Salvatore Sirigu, Maxwell, Diego Lugano vonulattal – a többi pedig már történelem.

LEGENDÁK LIGÁJA

Youri Djorkaeff. Az 1968-ban, örmény-orosz vegyes házasságból született támadó édesapja, Jean maga is válogatott futballista volt, az 1966-os világbajnokságon is megfordult. Youri a nemzeti csapatban 82 alkalommal kapott szerepet, 28 gólt vágott. Világbajnok és Európa-bajnok, de klubjaival (Grenoble, Racing Strasbourg, Monaco, PSG, Inter, Kaiserslautern, Bolton, Blackburn, New York MetroStars) nem ért el hasonló sikereket, bár egy KEK-et és egy UEFA-kupát elnyert a párizsiakkal, illetve a milánóiakkal. Színes játékstílusa, gólérzékenysége, kiváló technikája, gyorsasága, parádés cselezőkészsége kora egyik legismertebb labdarúgójává tette. 1994-ben hármas holtversenyben a francia Ligue 1 gólkirálya lett. 2006-ban vonult vissza, 37 évesen.
Hová lett Djorkaeff? Kattintson ide, és megtudja!

Luis Fernández. A spanyol gyökerekkel rendelkező, 1959-es születésű középpályás 1978 és 1986 között a PSG-t, 1986 és 1989 között a Matra Racingot, 1993-as visszavonulásáig a Cannes-t erősítette. No és 1982-től tizenegy évig a francia válogatottat: a nemzeti csapat szerelésében 60-szor szerepelt, és hat gólt szerzett. A kőkemény, rengeteget futó, labdabiztos Fernández 1984-ben Európa-bajnok lett, két évvel később vb-bronzérmes, a kettő között az év játékosának választották meg odahaza. Az 1992-es kontinenstorna volt a hattyúdala a válogatott színeiben. Játékos-edzőként akasztotta szögre cipőjét, hogy nem kevés sikert elérve a Cannes, a PSG, az Athletic Bilbao, az Espanyol, az al-Rajjan, a Beitar Jerusalem, a Real Betis, a Reims, az izraeli és a guineai válogatott kispadján is bizonyítson új szakmájában. Még csak 60 éves, de négy éve nincs csapata, jelenleg az RMC rádióban dolgozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik