Ezért ment Dzsudzsák Bursába, és az egyik legjobb magyar a Fradiba

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.31. 18:22
null
Dzsudzsák Balázs számára a játék mindennél fontosabb (Fotó: AFP)
Hétfőn a Nemzeti Sport Online szerkesztőségének vendége volt Esterházy Mátyás, a Dzsudzsák Balázst is képviselő Stars and Friends menedzseriroda egyik munkatársa. Olvasóink e-mailben kérdezhettek a játékosügynöktől, aki az átigazolási szezon utolsó napját figyelemmel követő élő hírfolyamunkban válaszolt másfél órán át a kérdésekre.

 

MAGYAR FUTBALL

Elek Zoltán: – Mennyire szűkítik le a magyar klubok lehetőségeit átigazolások terén az új MLSZ-ajánlások?
Esterházy Mátyás: – Az, hogy hét külföldi lehet a keretben, nem kéne, hogy szűkítse a lehetőségeket. Az elmúlt években tapasztaltakhoz képest nyilván kevesebb légiós lesz. Az anyagi lehetőségek adva vannak ahhoz, hogy ki-ki a maga szintjén egyre jobb játékosokat tudjon igazolni. A fiatalok szerepeltetése szakmai és gazdasági döntés kérdése, de láthatjuk, hogy olyan csapatban is, mint a Ferencváros, tud fiatal játékos szerepelni, hiszen Nagy Ádám kiválóan teljesít. Példaértékű a Vasas játékospolitikája is, de Újpesten is rendre szerepet kapnak fiatal magyarok.

M. Viktor: – Mi a véleménye arról a megkülönböztetésről, hogy a nemzetközi kupákban szereplő csapatok keretében több légiós szerepelhet?
EM: – Ez a megkülönböztetés is két oldalról közelíthető meg. Egyrészről a szabályalkotók célja az volt, hogy a nemzetközi kupákban szereplő csapataink versenyképesebbek legyenek. Másik részről a versenyegyenlőség szempontjából ez kérdéseket vet fel. Mivel itt csak egy ajánlásról beszélünk, ezért a kluboknak gazdasági döntést kell hozniuk, hiszen könnyen előfordulhat, hogy amit az MLSZ oldaláról elveszít egy klub, azt a nemzetközi porondon az El- vagy BL-szereplésért járó díjazásokból vagy játékoseladásból megkeresi.

Galántai Pál: – Ha jól tudom, a Stars and Friends képviseli Pintér Ádámot is. Nagyon örülök, hogy Ádám a Fradiba igazolt, de úgy olvastam, voltak más ajánlatai is, többek között a Közel-Keletről. Hogyhogy mégis a Fradit választotta?
EM: – Meggyőződésem, ha Ádám egészséges, akkor Magyarország egyik legjobb játékosa. Bevethető belső védőként és védekező középpályásként is. Ennek megfelelően mindig vannak lehetőségei, de az elmúlt két év fényében nagyon fontos volt, hogy profi közegbe kerüljön, ahol jó esélye van a rendszeres játéklehetőségre. A Ferencváros jelenleg nagyon sok nyugat-európai klubnál szervezettebben működik, és a játékoseladásai (Besic, Somália) is azt bizonyítják, van továbblépési lehetőség.

A MAGYAR FUTBALL ÉS A NEMZETKÖZI PIAC

Álló István: – Mit gondol, miért olyan gyenge az érdeklődés a magyar játékosok iránt a külföldi klubok felől?
EM: – A magyar játékosok iránt nem gyér az érdeklődés, csak átrendeződik a piac. Míg tíz évvel ezelőtt Magyarországról a PL-be, Franciaországba vagy a Bundesligába lehetett igazolni, ma Lengyelország, Csehország vagy a Bundesliga 2. lehet a fő irányvonal. Ezen bajnokságok klubjai folyamatosan jelen vannak a magyar bajnokikon, de anyagi lehetőségeik behatároltak, ezért több esetben előfordul, hogy a klubok nem tudnak megegyezni.

Esterházy Mátyás (Fotó: Nemzeti Sport Online)
Esterházy Mátyás (Fotó: Nemzeti Sport Online)

Endrődi Dávid: – Ön azt mondja, hogy nem gyér a magyar játékosok iránt a nemzetközi érdeklődés, de a helyzet sajnos mást mutat. Ebben az átigazolási szezonban is több játékos tért haza (köztük hosszú évek óta külföldön játszó fiatalok), illetve kevesebb volt a kifele áramlás.
EM: – Tisztában vagyok a statisztikákkal, amire próbáltam kihegyezni a válaszom, az az, hogy sok esetben nem köttetik meg egy-egy üzlet, mert a magyar klubok elképzelései távol állnak a vevőjelöltek pénzügyi lehetőségeitől. Az Ön által említett tendencia megfordítható lenne, ha a fiatal tehetséges játékosainkat akár olykor az általuk elképzelt áron alul is elengednék külföldre, hiszen ha jól teljesítenek, akkor az az egész magyar piacba vetett bizalmat megerősítené, hosszú távon pedig az árak emelkedéséhez vezethetne. Ebből profitálhatnának a játékosok, a klubok és a magyar válogatott is.

Álló István: – Melyik volt a Stars and Friends menedzseriroda legnagyobb nyári átigazolása?
EM: – Ezt a kérdést több szempontból lehet vizsgálni. A magyar futballszeretők leginkább Dzsudzsák Balázs sorsával voltak elfoglalva, de ne felejtsük el, hogy a bajnokság átszervezése és az NB I-ből kizárt klubokban felszabaduló játékosok sorsa számunkra ugyanolyan fontos volt. Ha mégis választanom kéne 2015-ből, akkor egy téli átigazolás említenék, az 1997-ben született Bénes László nagy meglepetésre a szlovák MSK Zilina csapatát választotta, amelyben azóta fontos szerepet játszik a csapat legfiatalabb tagjaként.
Nemzetközi viszonylatban a szintén az irodánkhoz tartozó Martin Skrtel liverpooli szerződéshosszabbítását, a Tottenhamhez igazoló Kevin Wimmert és a Watfordhoz szerződő Sebastian Prödlt emelném ki, valamint az ugyancsak a Stars and Friends menedzseriroda közreműködésével a Genoától a Milanba igazoló Juraj Kuckát sorolnám még ide.

Gyulai Ákos: – A magyar futball megítélése és eredményei miatt jól látható, játékosaink az átigazolási piacon hátrányban vannak kelet-európai társaikkal szemben. Legfőképpen a topbajnokságokból hiányolható a magyarok jelenléte. Csak a futballisták, klubjaik vagy a játékosügynökök tehetnek a mostanra kialakult helyzetről?
EM: – Mint azt korábbi válaszomban is írtam, átrendeződés tapasztalható a piacon. A magyar játékosokba és általánosságban véve a magyar piacba vetett bizalmat újra kell építeni. Ez hosszú folyamat, amelyben a kluboknak, játékosoknak és közvetítőknek egyaránt fontos szerep jut.

DZSUDZSÁK BALÁZS

Molnár Szabolcs: – Melyik volt az a magyar csapat, amelyik vitte volna Dzsudzsákot? Miért nem igazolt végül a Herthához?
EM: – Konkrét csapatnév említésére nincs felhatalmazásunk, a Hertha-ügy pedig rendkívül összetett kérdés. Többször jeleztük, a Hertha prioritást élvez, de a berliniek sajnos nem voltak abban a helyzetben, hogy teljesítsék a Dinamo feltételeit, Balázs pedig nem várhatott a végtelenségig, hiszen nyakunkon a magyar–román Eb-selejtező.

Köves Alex: – Van rá esély, hogy Dzsudzsák a Bursasporban töltött egy-két jó év után topbajnokságba igazoljon?
EM: – A török futballban történt átszervezéseknek köszönhetően meggyőződésem, a liga rendkívül erős lesz. Ha megnézzük, hogy a Galatasaray, a Fenerbahce vagy a Besiktas kiket igazolt (Podolski, Van Persie, Quaresma), láthatjuk, hová tart a bajnokság. Ha Balázs jól teljesít a Bursasporban, akkor igenis lesz lehetősége arra, hogy az említett klubok egyikébe, vagy nyugat európai sztárcsapatba igazoljon.

Fodor István: – Amennyiben Dzsudzsák Balázs az Ön fia lenne, engedte volna a törökökhöz igazolni?
EM: – Amennyiben egy 28 éves felnőtt fiam lenne, nem venném a bátorságot, hogy beleszóljak az életébe. Ugyanakkor a Törökországban tapasztaltak alapján teljes mellszélességgel támogattam volna. Balázst olyan fogadtatásban részesítették, mint Isztambulban Robin van Persie-t vagy bármelyik nagy sztárt a világon. Ha egy valamit kívánhatnék a saját fiamnak, az az lenne, hogy élje át, amit Balázs kapott Bursában. Vörösbaranyi József bő tíz éve foglalkozik Dzsudzsák Balázs karrierjének építésével, szinte apa-fiú kapcsolat van köztük, azt gondolom, ő is mindig azt kívánta neki, hogy egy ilyen fanatikus közegben futballozzon.

– Dzsudzsák miért nem várt négy hónapot, hogy szabadon igazolhatóvá váljon? Ez nem volt opció?
EM: – Minden lehetőséget mérlegeltünk. Balázs ebben az esetben nem kapott volna szerepet a Dinamo Moszkvában, ez pedig személyes pályafutására és a válogatott szereplésére is negatív hatással lehetett volna. Rendkívül profi játékosról beszélünk, számára a játék mindennél fontosabb. Meghatározó tényező volt, hogy a románok elleni selejtezőre már játékban legyen, és jó formában vezethesse a csapatot.

MINDEN MÁS

Lala: – Miért szálltak el ennyire az átigazolási díjak?
EM: – Az átigazolási összegek jellemzően azokban az országokban szálltak el, amelyekben nagyon magas televíziós jogdíjakat kapnak a csapatok, ezt láthatjuk az angol klubok vagy a Real Madrid és a Barcelona esetében. A közel-keleti befektetők (lásd: PSG, Manchester City) megjelenése szintén hatással van az árak emelkedésére. Emellett persze minden átigazolást számos egyéb tényező befolyásol.

Beke Krisztián: – Ön szerint jól igazolt idén a Liverpool?
EM: – Szerintem a Liverpool egyik legnagyobb erősítése Martin Skrtel megtartása volt. Roberto Firmino és személyes kedvencem, Christian Benteke leigazolása hatalmas fegyvertény. És ne felejtsük el, számunkra a nyár legnagyobb liverpooli igazolása Bogdán Ádám. Ellentétben a kétkedőkkel, azt gondolom, hogy magyar játékosként fantasztikus a Liverpool kötelékébe tartozni, és Ádámnak meglesz a lehetősége, hogy bizonyítsa, helye van ebben a kiváló csapatban.

Wágner Tamás: – Kezdő formulaautó-versenyző vagyok. Csak labdarúgókkal foglalkoznak vagy más sportágból is menedzselnek embereket?
EM: – Egyelőre csak labdarúgókkal foglalkozunk, de Vörösbaranyi Józseffel folyamatosan ötletelünk a profil bővítésén. Jó ötlet az autósport is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik