Női vb: nyertek a brazilok, Marta (is) történelmet írt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.10. 02:54
A francia válogatott 1–0-ra megverte az angolokat a Kanadában zajló női világbajnokság F-csoportjának első fordulójában, míg a kolumbiaiak 1–1-es döntetlent játszottak Mexikóval. Az E jelű négyesben Spanyolország és Costa Rica nem bírt egymással, a brazil játékosok pedig rekordokat döntve múlták felül Dél-Koreát.

A francia–angol mérkőzés egyetlen gólját az Olympique Lyon kétszeres Bajnokok Ligája-győztes támadója, Eugénie Le Sommer szerezte, aki a 29. percben nagy gólt ragasztott a kapu bal oldalába. A szigetországiak legutóbb 1974 novemberében győzték le a francia válogatottat, amely az európai csapatok ellen 48 meccse veretlen.francia–angol mérkőzés egyetlen gólját az Olympique Lyon kétszeres Bajnokok Ligája-győztes támadója, Eugénie Le Sommer szerezte, aki a 29. percben nagy gólt ragasztott a kapu bal oldalába. A szigetországiak legutóbb 1974 novemberében győzték le a francia válogatottat, amely az európai csapatok ellen 48 meccse veretlen.

LE SOMMER GYŐZTES GÓLJA

A mexikói nemzeti csapat emlékezetes góllal szerzett vezetést Kolumbia ellen, hiszen Verónica Pérez találatánál a női világbajnokság történetében először kellett alkalmazni a gólvonal-technológiát. A Hawk Eye (magyarul: Sólyomszem) megállapította, hogy a 27 esztendős támadó beadása után a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.

Ez bizony bent volt (Fotó: Twitter)
Ez bizony bent volt (Fotó: Twitter)

A meccs legszebb jelenetét a 82. percben láthatta a közönség, amikor Daniela Montoya óriási találatával egyenlített a dél-amerikai együttes. Lehet, hogy a kolumbiai hölgy a vb legnagyobb gólját jegyezte.

Az E-csoportban két újonc, a spanyol és a Costa Rica-i válogatott csapott össze. Az 1–1-es döntetlenre végződő mérkőzésen a gólok a meccs elején hatvan másodperc leforgása alatt születtek.

A brazil válogatott Dél-Korea magabiztos legyőzésével mutatkozott be. A selecao első találata a 37 éves és 98 napos Formiga nevéhez fűződik, aki a világbajnokságok történetének legidősebb gólszerzője lett. A veterán futballista a hatodik vb-jén lépett pályára, így a japán Szava Homaréval egyetemben rekordot döntött. (Hat vb-n a férfi mezőnyben még senki nem szerepelt.)

Történelmet írt a második félidő elején tizenegyesből betaláló Marta is. A világ legjobbjának ötször megválasztott klasszis maga mögé utasította a német Birgit Prinzet, és 15 góljával most már egyedüliként áll a világbajnokságok mindenkori góllövőlistájának élén.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, KANADA
1. FORDULÓ, E-CSOPORT
Spanyolország–Costa Rica 1–1
(Losada 13., ill. R. Rodríguez 14.)
Brazília–Dél-Korea 2–0 (Formiga 33., Marta 53. – 11-esből)

F-CSOPORT
Franciaország–Anglia 1–0
(Le Sommer 29.)
Kolumbia–Mexikó 1–1
(D. Montoya 82., ill. V. Pérez 36.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik