Gyász: „Messihez volt hasonló” - elhunyt Afrika nagy bajnoka

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.21. 18:58
null
John „Shoes” Moshoeu (1965–2015)
Mindössze negyvenkilenc évesen, gyomorrákban elhunyt Dél-Afrika valaha volt egyik legjobb labdarúgója, John „Shoes” Moshoeu.

A sowetói születésű Moshoeu hazájában a Giant Blackpool, a Kaizer Chiefs, az AmaZulu és az Alexandra United mezét viselte, 1993 és 2003 között Törökországban légióskodott, megjárta a Genclerbirligit, a Kocaelisport, a Fenerbahcét és a Bursasport.

„Shoes” Moshoeu – szokatlan becenevét remek technikai képzettsége miatt kapta – karrierjének legnagyobb sikere az 1996-os Afrika-kupa-győzelem volt Dél-Afrika válogatottjával. Akik nézték a tornát, emlékezhetnek rá, hogy a hazai kedvenc minden labdaérintésekor „Shoes, Shoes, Shoes!” rigmusba kezdett a lelátó. A hetvenháromszoros válogatott irányító középpályás ANK-ezüst és -bronzérmet is szerzett, a Fenerbahcéval török bajnokságot, a Kocaelispor csapatával Török Kupát nyert. Részt vett az 1998-as világbajnokságon.

„Nagyon, nagyon szomorú hír ez. Csodálatos futballista volt, Messihez hasonló. Kiváló testi adottságokkal rendelkezett, ugyanakkor rendkívül sokoldalú is volt. Minden idők legjobb dél-afrikai játékosai között van a helye” – búcsúztatta volt csapattársát Neil Tovey, az ANK-győztes válogatott csapatkapitánya.

„Shoes zseni volt a pályán, és intelligens ember a pályán kívül. Mindenki emlékezetében úgy marad meg itt, mint a játékos, aki egyedül legyőzte Ghánát az 1996-os Afrika-kupán. Egy hőst vesztettünk el” – nyilatkozta Danny Jordaan, a Dél-afrikai Labdarúgó-szövetség elnöke.

Egy távoli bomba…

…és egy okos fejes a technikás irányítótól

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik