Tévez kapcsolata javult Mancinivel; Szalaiék újra csatasorban

Vágólapra másolva!
2013.01.19. 13:08
Újra teljes a paletta a nemzetközi futballhétvégén, miután a Bundesligában is elkezdődik a nagyüzem – Stieber Zoltánék a Bayern Münchennel, Szalai Ádámék a Freiburggal, Hajnal Tamásék a Wolfsburggal játszanak. Angliában a bajnoki címre esélyes csapatok közül a Manchester City lép pályára, a Fulhamet látja vendégül. Spanyolországban az éllovas Barcelona San Sebastiánban mérkőzik, Olaszországban a listavezető Juventus az Udinesét fogadja.

PREMIER LEAGUEPREMIER LEAGUE

Tévez és Mancini között már szent a béke? 
(Fotó: Action Images, archív)
Tévez és Mancini között már szent a béke? (Fotó: Action Images, archív)

Angliában a Premier League 2. helyén álló Manchester City a Fulhammel játszik szombaton abban a reményben, hogy közelebb férkőzik a tabellán hétpontos előnnyel vezető, vasárnap a Tottenham vendégeként várhatóan nehéz mérkőzést játszó Manchester Unitedhoz. A győzelem kötelező, már csak az öltözőben honoló béke fenntartása miatt is.

A Citynél Roberto Mancini menedzser ugyanis hajlamos rá, hogy összevesszen játékosaival, az utóbbi hetekben Mario Balotelli és Samir Nasri is neheztelt rá. A tavalyi nagy történet Carlos Tévezzel történt veszekedése volt, a nagy vita miatt hetekre hazaköltöző argentin most elárulta, majdnem visszavonult a történtek miatt.

„Tavaly majdnem azt mondtam, hagyom az egészet, és visszavonulok – mondta Tévez egy argentin rádiónak adott telefonos interjúban. – Egyedül ültem a szobámban, és sírtam, semmi kedvem nem volt játszani. Minden rossz egyszerre jött össze az életemben: a Copa Américán hazai pályán égtünk le, a klubban összevesztem Robertóval, teljesen elment a kedvem a focitól.”

„Szerencsére már jól vagyok, újra élvezem a játékot, az edzővel jobb a kapcsolatom, de nem szeretem, ha lecserél, vagy a kispadra ültet. Ám higgadtabb vagyok, már jobban elviselem ezeket, mint korábban, és a játékom is megváltozott, elégedett vagyok, hogy részt vehetek a támadás építésében, nem feltétlen akarom én lőni a gólt” – mondta Tévez, aki Edin Dzeko vagy a sérüléséből felépülő Sergio Agüero mögött játszhat visszavont csatárt.

A Cityben továbbra is sok a hiányzó, a Yaya Touré, Kolo Touré, Abdoul Razak trió az Afrika-kupán szerepel, míg Micah Richards és Maicon sérült. Jó hír viszont, hogy Samir Nasri letöltötte hárommeccses eltiltását, és a szövetség törölte a Vincent Kompany Arsenal elleni piros lapja utáni automatikus eltiltást, így a csapatkapitány is ott lehet a pályán.

BUNDESLIGA

Az egy hónapos téli szünetet követően tegnap a kilenc gólt – köztük két Huszti Szabolcs-találatot – hozó Schalke–Hannover (5–4) találkozóval folytatódott az élvonalbeli német labdarúgó bajnokság.

A Bundesligában a hét híre volt, hogy a következő szezontól Josep Guardiola irányítja a Bayern Münchent a nyugdíjba vonuló Jupp Heynckess helyett. A tavaszi szezontól azonban még nem igazán várhatunk földrengésszerű változásokat a német élvonalban.

Általános vélekedés, hogy a tabellát a Leverkusen előtt kilencpontos előnnyel vezető Bayernt már nem lehet letaszítani a trónról. A kérdés innentől pedig már csak az, hogyan osztja el egymás között a dobogós, illetve a nemzetközi kupás helyeket a Leverkusen, Dortmund, Frankfurt, Schalke, Freiburg ötös, illetve, hogy a nagyon szoros középmezőnyből még beleszólhat-e valamelyik csapat a legjobban fizető helyezések sorsába.

A több csapattal is hírbe hozott Szalai Ádámhoz ragaszkodó Mainz például ma nagyon fontos lépést tehet előre a tabellán. Szalaiék a hozzájuk hasonlóan 26 pontos, de egy hellyel előttük, hatodikként telelő Freiburgot fogadják. A szoros középmezőny tagja a télen szerződést hosszabbító Hajnal Tamás csapata, a Stuttgart is, amely a Wolfsburgot fogadja.

A tabella alsó felében már sokkal nagyobb a pontkülönbség a csapatok között. Az imént említett, a még éppen biztos bennmaradást érő 15. helyen álló Wolfsburg hét ponttal előzi meg a jelenleg osztályozós Hoffenheimet. Ráadásul a „farkasok” jelentősen erősödhetnek a téli rekordigazolással, a Dortmundtól 7.5 millió euróért (2.2 milliárd forint) megvett Ivan Perisiccsel.

Éppen ezért elég nehéz helyzetben van Stieber Zoltán csapata, a sereghajtó Fürth is, amely ma éppen a Bayern vendégeként kezdi az évet.

„Előbb-utóbb úgyis játszanunk kell mindenkivel, az meg utólag derül ki, hogy mérhetetlen pech vagy szerencse volt-e éppen a rekordbajnokkal kezdeni – reagált a Nemzeti Sport megkeresésére Stieber Zoltán, az újonc Fürth 24 éves szélsője, aki ősszel három gólt szerzett és két gólpasszt adott a Bundesligában, ezzel csapata legeredményesebb labdarúgója. – Napok óta várom a pillanatot, hogy elkezdődjön a szezon, meg persze az egyik legjobb európai klubcsapat elleni meccs.”

„Azért dolgozunk, hogy méltók legyünk az élvonalbeli tagságra. Mivel a keretünk túlnyomó része alig vagy egyáltalán nem játszott korábban a német első osztályban, az ősz tanulási folyamattal ért fel – tanulnunk kell a hibáinkból” – mondta Stieber, aki várhatóan kezdőként kap szerepet a Bayern ellen.

A középpályás őszi javuló formájára is kitért: „Az elmúlt fél évben elvégzett munkának, no meg az étrendváltoztatásomnak köszönhetően terhelhetőbb lettem, igyekszem legalább olyan teljesítményt nyújtani a tavasszal, mint az őszi évad utolsó tíz meccsén. És nagyon szeretnék gólt lőni a Bayernnek.”

A magyar edzőlegenda, Csernai Pál véleménye Josep Guardiola szerződtetéséről

SERIE A

Olaszországban két érdekesnek ígérkező mérkőzést játszanak szombaton: a hét közben a Napoli pontlevonás elleni sikeres fellebbezése miatt a tabella 2. helyezését elveszítő Lazio Szicíliába látogat, hogy ha csak ideiglenesen is, Palermóban visszavegye a pozíciót a nápolyiaktól, míg a legutóbbi két mérkőzésén pontokat veszítő Juventus otthon javítana.

A Juventus két bajnokit játszott 2013-ban, de egyiket sem nyerte meg: előbb hazai pályán kikapott a Sampdoriától, majd 1–1-et játszott Parmában. Az Udinese viszont az Internazionalénak és a Fiorentinának is hármat vágott, s folytatta felzárkózását a rémes november után.

A torinóiaknál Claudio Marchisio és Andrea Pirlo is sérüléssel bajlódik. Nagy érvágás Kwadwo Asamoah Afrika-kupa miatti elvesztése, rajta kívül Giorgio Chiellini, Nicklas Bendtner és Simone Pepe hiányzik, ők sérülés miatt.

Az Antonio Di Natale által vezérelt udineieknél a Fiorentina ellen megsérülő Zseljko Brkics kapus nem játszhat, és itt is nélkülöznek az Afrika-kupa miatt: a ghánai Emmanuel Badu és a marokkói Mehdi Benatia utazott el. Francesco Guidolin vezetőedző 500. Serie A-mérkőzésén kellemes meglepetés lenne a bravúrgyőzelem.

A négymeccses győzelmi sorozatot építő, de Miroslav Klose nélkül délre utazó Lazio sebzett vaddal néz szembe: a Palermo november óta nem nyert bajnokit, a legutóbbi hat meccsén egy pontot szerzett, és már négy pontra van a bennmaradást érő 17. helytől.

PRIMERA DIVISIÓN

Szombaton Spanyolországban a Barcelona újabb rekordot dönthet és folytathatja idegenbeli menetelését. A Granada menekülhet a kieső zónától, a Málaga pedig visszakerülhet a Bajnokok Ligáját érő helyre.

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 20. fordulójában az Anoetában csap össze a sérült David Villa nélkül felálló Barcelona a Real Sociedaddal, és egy esetleges győzelemmel a gránátvörös-kékek folytathatják egyedül álló sorozatukat ebben a szezonban, hiszen az eddig begyűjthető 57 pontból 55-öt szereztek, ráadásul idegenben mindig győztek. A San Sebastián-i csapat ellen szól idei nyeretlenségük is, így nagy meglepetés lenne, ha épp ma szerezné meg a kék-fehér csapat az első győzelmét.

A Granada az idei meglepetéscsapatot, a hatodik helyen álló Rayo Vallecano együttesét fogadja. A hazai csapat kötelező feladata a pontszerzés, ugyanis egy újabb vereséggel azonnal a kiesőzónába kerülhet, jelenleg is csak jobb gólkülönbségüknek köszönheti 17. helyét.

A 12. Sevilla egy esetleges győzelemmel visszaelőzheti a tabellán mai ellenfelét, az otthon játszó, jelenleg 11. Getafét.

A Málaga a kiesőzóna elől menekülő Celta Vigót fogadja, és a három pont begyűjtésével a Bajnokok Ligáját érő 4. helyre is odaérhet a csapat, ha a Betis holnap kikap a Bilbaótól.

SZOMBATI NEMZETKÖZI FUTBALLPROGRAM
AFRIKA-KUPA, A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
17.00: Dél-Afrika–Zöld-foki-szigetek (Tv: Eurosport)
20.00: Angola–Marokkó (Tv: Eurosport)
ANGOL PREMIER LEAGUE (Tabella itt!)
16.00: Liverpool–Norwich City
16.00: Manchester City–Fulham (Tv: Digi Sport 1)
16.00: Newcastle United–Reading
16.00: Swansea City–Stoke City
16.00: West Ham United–Queens Park Rangers
16.00: Wigan Athletic–Sunderland
18.30: West Bromwich Albion–Aston Villa (Tv: Digi Sport 1)
SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN (Tabella itt!)
16.00: Granada–Rayo Vallecano
18.00: Real Sociedad–Barcelona (Tv: Sport2)
20.00: Getafe–Sevilla (Tv: Sport2)
22.00: Málaga–Celta Vigo (Tv: Sport2)
OLASZ SERIE A (Tabella itt!)
18.00: Palermo–Lazio (Tv: Sport Klub)
20.45: Juventus–Udinese (Tv: Sport Klub)
NÉMET BUNDESLIGA (Tabella itt!)
15.30: Bayer Leverkusen–Eintracht Frankfurt
15.30: Bayern München–Greuther Fürth (Tv: Eurosport 2)
15.30: Hoffenheim–Mönchengladbach
15.30: Mainz–Freiburg
15.30: Wolfsburg–VfB Stuttgart
18.30: Werder Bremen–Borussia Dortmund (Tv: Eurosport 2)
FRANCIA LIGUE 1
16.00: FC Sochaux–Stade Reims
17.00: Marseille–Montpellier
20.00: Ajaccio–Valenciennes FC
20.00: Brest–Saint-Étienne
20.00: FC Lorient–ES Troyes AC
20.00: Toulouse FC–Nancy
SKÓT PREMIER LEAGUE
13.45: St. Mirren–Ross County
16.00: Celtic–Hearts
16.00: Hibernian–Dundee FC
16.00: Inverness–Aberdeen
16.00: Kilmarnock–Dundee United
HOLLAND EREDIVISIE
18.45: SC Heerenveen–Heracles
19.45: FC Twente–RKC Waalwijk
19.45: NAC Breda–VVV Venlo
20.45: AZ–Vitesse Arnhem
BELGA PRO LEAGUE
18.00: Gent–Standard Liege
20.00: Genk–Charleroi
20.00: Kortrijk–Beerschot
20.00: Lierse–Waasland-Beveren
20.00: Mons–KV Mechelen
20.00: Oud-Heverlee Leuven–Lokeren
PORTUGÁL PRIMEIRA LIGA
21.15: Porto–Pacos Ferreira (Tv: Digi Sport 1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik