Újabb „magyar Aranylabda”, Puskás egy ponttal Hidegkuti előtt

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2013.01.14. 13:52
null
Két szenzációs futballista: egy pont döntött Öcsi (jobbra) és az Öreg között
Lionel Messi izomláza alig múlt el a negyedik Aranylabdája emelgetésétől, és máris itt az újabb eredményhirdetés. Ez azonban nem a FIFA gálája, hanem a Nemzeti Sport Online-é – a helyszín ezúttal nem a zürichi Kongresshaus, hanem a kibertér. Szerkesztőségünk gondolt egy merészet, és – az első alkalommal 1956 végén átadott, tavaly decemberben tehát 56 éves Ballon d’Or alapítói, valamint a díjjal valaha is kapcsolatba kerülő labdarúgók és voksadók előtt tisztelegve – 2012 utolsó napjaiban közös játékra hívta a honi sportújságíró-szakma műhelyeit és jeles képviselőit (szerkesztőségeket, rovatokat, szakírókat), hogy „kiderüljön”, kik voltak/lehettek az egyes esztendők legjobbjai az Aranylabda-választás előtti időkben, 1950-től 1955-ig. Ankétunk a France Football ódon szabályait követte: kizárólag az Európában játszó európai játékosok kaphattak szavazatot, beleértve a honosítottakat is; az első helyezett öt pontot, a második négyet, a harmadik hármat, a negyedik kettőt, az ötödik egyet kasszírozott. Múltidéző sorozatunk negyedik részében az 1953-as „NSO-Aranylabda-szavazás” végeredményét hirdetjük ki.

Újfent magyar labdarúgó, sőt – az 1952-es esztendőhöz hasonlóan – újfent Puskás Ferenc nyert szerkesztőségünk retróankétján, ám a balösszekötőt ezúttal nem az Aranycsapat másik összekötője, Kocsis Sándor követte a lajstromban, hanem a támadósor minden posztján bevethető, rendeltetésszerűen (visszavont) középcsatár Hidegkuti Nándor. Az is különbség az 1952-es szavazáshoz képest, hogy amíg Puskás azon 26 egységet vert a második helyezett Kockára, az 1953-as ankéton már nem volt ekkora fölénye: Öcsit csupán egy pont választotta el az Öregtől.

AZ ÖREG

„A magyar futball egyik legnagyobb éve az Aranycsapat lábai elé térdepeltette a nemzetközi közvéleményt is. Immár Sebes Gusztáv csapatát kiáltották ki a vb első számú esélyesének, és játékosait többre tartották, mint a két, egyaránt háromgólos különbséggel legyőzött válogatott, az olasz és az angol sztárjait. Hidegkuti Nándor mesterhármast ért el az évszázad mérkőzésén, és ő szerezte az első gólt a római stadionavatón, az olaszok ellen. Két góljával oroszlánrészt vállalt az októberi bécsi győzelemben is. Ráadásul csapata, a Vörös Lobogó lett a magyar bajnok" – fogalmazott ankétunkra írt évértékelőjében Dénes Tamás, az NS korábbi főszerkesztője, szakíró.

Nem mellékesen, tesszük hozzá, Hidegkutit az év játékosának is megválasztották Magyarországon. „Szédületes technikája, roppant áttekintése, fáradhatatlansága, óriási területet betöltő játéka, remek passzai, önzetlensége mellett is mindig ébren levő egyéni vállalkozó kedve, lövő és fejelő tudománya, cselsorozatai, amelyekkel Sindelar-szerűen tudta tisztára játszani magát, gyorsasága, különösen gyors labdavitele mind-mind hozzájárult, hogy ebben a nagyszerű esztendejében – övé legyen az év játékosa cím, rang, dicsőség” – méltatta a világ legszűkebb élvonalába a 30. életévén túl berobbanó Öreget Hoppe László Labdarúgó-bajnokságaink 1901–1969 című kötetében.

S ha mindez még mindig nem lenne elég a nagyszerű 9-es játékának általános, de különösen az 1953-as esztendőre igaz ismertetéséhez, elemzéséhez, álljanak itt Török Péter szavai a 6:3 – az évszázad mérkőzése című könyvből: „Gyémánttengelyként működtette a génsebészeti pontossággal összerakott csapatgépezetet. Az ő csodálatos egyénisége adta a taktikához a rugalmasságot, a bonyodalmak nélküli változtatás lehetőségét, az árnyalatok színskáláját.”

A 6:3 ÖSSZEFOGLALÓJA

KI KICSODA?

Johnny Hancocks: a Wolverhamptonban tizenegy esztendőt eltöltő jobbszélső az 1953–1954-es idényben bajnok, 1949-ben pedig kupagyőztes lett a Wanderersszel, amelyben többször is házi gólkirályi címig vitte (158 élvonalbeli góljával még most is övé a klubcsúcs). Jimmy Glazzard: tíz esztendőt játszott a Huddersfield Townban, amelyben közönségkedvenc volt; 142 bajnoki találata közül 29-et az 1953–1954-es évadban szerzett, amivel gólkirály lett (ő a klub egyetlen élvonalbeli gólkirálya). Roger Marche: a 63-szoros francia válogatott balbekk két vb-n is szerepelt (1958-ban bronzérmet nyert), a tárgyévben bajnoki címet és Latin Kupa-győzelmet tudott felmutatni a kor francia sztárcsapatával, a Stade de Reimsszel. Gunnar Andersson: a svéd labdarúgás negyvenes-ötvenes évekbeli erejét jól jelzi, hogy az Olympique Marseille színeiben – 1952 után – 1953-ban már másodszor francia gólkirály támadó sohasem volt svéd válogatott; 179 találatával a 9. minden idők legjobb francia bajnoki góllövőinek rangsorában.

Hidegkuti nemcsak a szépségre, a kunsztokra, a fifikára, az elmés meglátásokra, a taktika pontos, ugyanakkor sokszínű megvalósítására adott 1953-ban, hanem a „lényegi kérdésekre” is: ő szerezte a legtöbb gólt az évet veretlenül záró válogatottban. Hét meccsen nyolcszor volt eredményes, Puskás ugyanennyi találkozón hatszor talált kapuba (Kocsis mutatója 5/1). Az Öreg csupán egyszer szerzett ennél is több gólt, 1954-ben kilencet, de akkor majd’ kétszer annyi, 13 mérkőzésen szerepelt összesen.

ÖCSI

„Puskás Ferenc is igazán nagyszerű évet zárt, talán az utolsó makulátlant hazai pályafutása során. Két gólt lőtt Rómában, s kettőt a Wembleyben. Utóbbi kettő közül az egyik, a visszahúzós, a magyar futballtörténelem egyik leghíresebb gólja (Öcsi elfektette Billy Wrightot – a szerk.)” – írja Dénes Tamás. Puskás 27 találattal gólkirály is lett a magyar bajnokságban – az önmagához képest haloványabb Kocsist (24), valamint Hidegkutit (23) megelőzve. Ez volt a negyedik, egyben utolsó magyar gólkirályi címe, ezt követte még ugyancsak négy spanyol.

Mivel ő volt az Aranycsapat kapitánya s már akkor is a „legismertebb magyar” (labdarúgó), a nemzetközi közvélemény elsősorban vele, s nem mondjuk Kocsissal, Bozsikkal, Grosiccsal vagy éppen Hidegkutival azonosította a magyar futball sikereit (természetesen remekül is futballozott azokban az években), már 1953-ban több egyéni díjjal kitüntették. Főképp az Európa-bajnoki címmel szinte ekvivalens Gerö-kupa-győzelemnek (lásd római stadionavató) és a 6:3-as londoni diadalnak köszönhetően a földrész legjobb játékosának választották, és a tekintélyes World Soccer ankétján is befutott elsőként. Hangsúlyozzuk: már 1953-ban!

GYŐZELEM A RÓMAI STADIONAVATÓN

„Ez az a Puskás-mozdulat, amely megrendítette Angliát a Wembleyben. Figyeljük meg a tökéletes uralmat a labda felett” – idézi a tekintélyes Daily Mirrort Puskás legendássá váló gólja kapcsán a 6:3 – az évszázad mérkőzése című könyv, kiemelvén, hogy a Mirror a „világ legnagyobb labdarúgójaként” aposztrofálta a magyar 10-est a londoni kilencven perc után.

1953-AS FA-KUPA-DÖNTŐ


A 6:3-RÓL MONDTÁK, ÍRTÁK

Sebes Gusztáv magyar szövetségi kapitány: „Világosan írtam le a sérelmemet az angol mérkőzéssel kapcsolatban. Remegnem kellett, mert lekötöttem. Vád volt ellenem, hogy engedély nélkül kötöttem le.”

Billy Wright, Anglia csapatkapitánya: „A magyaroktól nem volt szégyen kikapni. Megvallom, el sem tudtam képzelni, hogy ilyen jó lehet a magyar együttes…”

Angol lapvélemény: „Olyan erőnlétet láttunk a magyaroktól, amilyet nálunk sohasem követelnek meg… Tragédia, hogy az angol csapat meg tudott volna verni bármely más csapatot a világon – csak a magyart nem. Ez a mérkőzés történelmi fordulatot jelent a labdarúgásban.”

A svéd Dagens Nyheter véleménye: „Nyugodtan megjósolhatjuk, hogy a jövő évi világbajnokságnak a magyarok az esélyesei.”

Osztrák újságok címei: „A magyarok megtörték az angol legendát”; „Magyar csárdás Londonban”; „Az észfutball diadala az erőfutball felett”

Tutto Sport, olasz sportlap: „A magyar csapat játéka félelmetes magasságot ért el. Az együttes az utóbbi évek kimagaslóan legjobb válogatottja.”

Sir Stanley Rous, az angol szövetség főtitkára: „Sajnos a magyar játékosok nem engedték megmutatni a mieinknek, hogy tulajdonképp mire képesek. Tanulságos volt számunkra a mérkőzés, és nem szégyellünk tanulni a tanítványoktól. A magyarok új elemeket vittek a labdarúgásba, ezzel jelentősen előremozdították a sportág fejlődését.”

Vittorio Pozzo, az olaszok egykori szövetségi kapitánya: „Olyan élményt hozott a mérkőzés, amilyenben nagyon ritkán lehet része egy sportembernek. Már az olimpiai selejtezők során megjósoltam, hogy a magyarok nyerik meg az olimpiát. Megmondtam, hogy legyőzik Londonban az angolokat, és azt is kijelentettem, hogy meg fogják nyerni a világbajnokságot is. Három jóslatom közül kettő már beteljesedett.”

NSO-ARANYLABDA 1953
A SZAVAZATI LISTA
Bors
1. Kubala László, 2. Puskás Ferenc, 3. Raymond Kopa, 4. Nyikita Szimonjan, 5. Deák Ferenc
csakfoci.hu
1. Puskás Ferenc, 2. Hidegkuti Nándor, 3. Johnny Hancocks, 4. Raymond Kopa, 5. Igor Netto
DIGI Sport
1. Bozsik József, 2. Hidegkuti Nándor, 3. Puskás Ferenc, 4. Stanley Matthews, 5. Zlatko Csajkovszki
FourFourTwo
1. Puskás Ferenc, 2. Hidegkuti Nándor, 3. Stanley Matthews, 4. Nyikita Szimonjan, 5. Bozsik József
Képes Sport
1. Puskás Ferenc, 2. Gunnar Nordahl, 3. Hidegkuti Nándor, 4. Bozsik József, 5. Telmo Zarra
Magyar Hírlap
1. Hidegkuti Nándor, 2. Stanley Mortensen, 3. Puskás Ferenc, 4. Bozsik József, 5. Roger Marche
Magyar Nemzet
1. Hidegkuti Nándor, 2. Puskás Ferenc, 3. Raymond Kopa, 4. Kubala László, 5. Gunnar Gren
Magyar Távirati Iroda
1. Raymond Kopa, 2. Gunnar Nordahl, 3. Hidegkuti Nándor, 4. Puskás Ferenc, 5. Kocsis Sándor
MTVA Sportszerkesztőség
1. Puskás Ferenc, 2. Hidegkuti Nándor, 3. Kubala László, 4. Jimmy Glazzard, 5. Stanley Matthews
nb1.hu
1. Hidegkuti Nándor, 2. Puskás Ferenc, 3. Bozsik József, 4. Ernst Ocwirk, 5. Stanley Mortensen
Nemzeti Sport
1. Puskás Ferenc, 2. Hidegkuti Nándor, 3. Bozsik József, 4. Raymond Kopa, 5. Stanley Matthews
Nemzeti Sport Online
1. Hidegkuti Nándor, 2. Puskás Ferenc, 3. Raymond Kopa, 4. Nat Lofthouse, 5. Ernst Ocwirk
Népszabadság
1. Puskás Ferenc, 2. Hidegkuti Nándor, 3. Bozsik József, 4. Stanley Matthews, 5. Raymond Kopa
[origo]
1. Puskás Ferenc, 2. Gunnar Andersson, 3. Gunnar Nordahl, 4. Hidegkuti Nándor, 5. Nyikita Szimonjan
Sport Televízió
1. Hidegkuti Nándor, 2. Raymond Kopa, 3. Puskás Ferenc, 4. Kubala László, 5. Stanley Mortensen
Dénes Tamás
1. Hidegkuti Nándor, 2. Puskás Ferenc, 3. Bozsik József, 4. Stanley Mortensen, 5. Ernst Ocwirk
Hajdú B. István
1. Hidegkuti Nándor, 2. Puskás Ferenc, 3. Gunnar Nordahl, 4. Nyikita Szimonjan, 5. Kocsis Sándor
Lakat T. Károly
1. Puskás Ferenc, 2. Bozsik József, 3. Hidegkuti Nándor, 4. Ernst Ocwirk, 5. Stanley Mortensen
Török Péter
1. Raymond Kopa, 2. Hidegkuti Nándor, 3. Stanley Mortensen, 4. Gerhard Hanappi, 5. Vszevolod Bobrov
A VÉGEREDMÉNY
1. PUSKÁS (magyar, Bp. Honvéd) 75 pont
2. Hidegkuti (magyar, Vörös Lobogó) 74
3. Kopa (francia, Reims) 28
4. Bozsik (magyar, Bp. Honvéd) 26
5. Nordahl (svéd, Milan) 14
6. Kubala (magyar-spanyol, Barcelona), Mortensen (angol, Blackpool) 12-12, 8. Matthews (angol Blackpool) 9, 9. Szimonjan (szovjet, Szpartak Moszkva) 7, 10. Ocwirk (osztrák, Austria Wien) 6, 11. G. Andersson (svéd, O. Marseille) 4, 12. Hancocks (angol, Wolverhampton) 3, 13. Glazzard (angol, Huddersfield Town), Hanappi (osztrák, Rapid Wien), Lofthouse (angol, Bolton), Kocsis (magyar, Bp. Honvéd) 2-2, 17. Bobrov (szovjet, Szpartak Moszkva), Z. Csajkovszki (jugoszláv, Partizan), Deák (magyar, Bp. Dózsa), Gren (svéd, Milan és Fiorentina), Marche (francia, Reims), Netto (szovjet, Szpartak Moszkva), Zarra (spanyol, Athletic Bilbao) 1-1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik