A svéd tank, akit nem hasonlítanak össze Ibrával

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2013.01.11. 13:34
null
Milan-csapatkép az 1950–1951-es évadból. Az álló sor közepén (balról a 3., 4. és 5.) a kopaszodó Gren, mellette Nordahl és Liedholm, a jobb szélen Nordahl „állandó" mestere, az azt megelőzően Norrköpingben edzősködő Czeizler Lajos (Fotó: Imago)
Lionel Messi izomláza tán még el sem múlt a negyedik Aranylabdája emelgetésétől, és máris itt az újabb eredményhirdetés. Ez azonban nem a FIFA gálája, hanem a Nemzeti Sport Online-é – a helyszín ezúttal nem a zürichi Kongresshaus, hanem a kibertér. Szerkesztőségünk gondolt egy merészet, és – az első alkalommal 1956 végén átadott, tavaly decemberben tehát 56 éves Ballon d'Or alapítói, valamint a díjjal valaha is kapcsolatba kerülő labdarúgók és voksadók előtt tisztelegve – 2012 utolsó napjaiban közös játékra hívta a honi sportújságíró-szakma műhelyeit és jeles képviselőit (szerkesztőségeket, rovatokat, szakírókat), hogy „kiderüljön", kik voltak/lehettek az egyes esztendők legjobbjai az Aranylabda-választás előtti időkben, 1950-től 1955-ig. Ankétunk a France Football ódon szabályait követte: kizárólag az Európában játszó európai játékosok kaphattak szavazatot, beleértve a honosítottakat is; az első helyezett öt pontot, a második négyet, a harmadik hármat, a negyedik kettőt, az ötödik egyet kasszírozott. Múltidéző sorozatunk második részében az 1951-es „NSO-Aranylabda-szavazás" végeredményét hirdetjük ki.

Telmo Zarra nem tudta megvédeni Aranylabda-elsőségét 1951-ben – döntöttek erről azok a szakírók, valamint sportszerkesztőségek (összesen 19-en), akik, illetve amelyek az elmúlt napokban tettek eleget voksolásra jogosító felkérésünknek. Az Athletic Bilbao korszakos klasszisa (annak ellenére, hogy az 1950–1951-es bajnoki kiírásban 30 mérkőzésen 38 gólt szorgoskodott össze, amely csúcs hatvan évig élt Spanyolországban; C. Ronaldo döntötte meg 2010–2011-ben) ezúttal a hatodik helyre szorult a lajstromban, amelyen három magyar és két svéd került elébe.

KOCKA KILÉPETT AZ ÁRNYÉKBÓL

GREN NEM, KOLEV IGEN

Török Péter, a Nemzeti Sport egykori rovatvezetője, főmunkatársa, szakíró, sporttörténész, a korszak ismerője sajátságos szabályrendszert dolgozott ki magának, miután felkértük a szavazásra. Egy nevet csak egyszer írt fel listájára, a duplázásokat, triplázásokat, stb. kapásból kizárta, minél több játékosnak „helyet biztosítva". Így végül a lehető legtöbb, harminc névvel jelentkezett retróankétunkra.

„Kezdetben ennél is több volt, sokkal több – újságolta Török Péter. – Vagy száz nevet írtam fel a papírra, ebből lett harminc. Állati szomorúságomra ki kellett hagynom Kopán kívül minden franciát, beleértve Fontaine-t, Vincent-t, de ki kellett hagynom Palotás Pétert is. Sajnáltam Faas Wilkest, a nagyon fiatal Duncan Edwardsot, a müncheni légi katasztrófában huszonegy évesen életét vesztő manchesterit, de nemcsak őt, szinte az egész angol társulatot ki kellett hagynom. Aztán gyakorlatilag az egész spanyol garnitúrát Zarra kivételével, a svédek közül Grent, Liedholmot. Nyers Pista repült, Csik Csajkovszki repült, és Wilkes mellett a másik holland, Abe Lenstra is. A tizenegyszeres bolgár bajnok Kolevet ellenben, aki tizenhat éven keresztül játszott a válogatottban, nem volt szívem kihagyni. Ezzel a válogatással az volt a célom, hogy minél több olyan labdarúgóról emlékezzünk meg, akiről amúgy nem szoktunk.”

Az ötödik helyen – a magyar–csehszlovák határon 1946-ban illegálisan átkelő – Nyers István, az Internazionale balszélsője végzett, aki szélső létére egy gólkirályi második helyet (31 gól, karriercsúcs!) tudott felmutatni a tárgyévben. A negyedik helyre Puskás Ferenc került, annak ellenére, hogy az 1951-es esztendő nem tartozott pályafutása legjobb évei közé. A harmadik Nils Liedholm lett, aki viszont az egyik legjobb évét tudhatta maga mögött: klubjával, a Milannal megnyerte a kor legjelentősebb nemzetközi kupáját, a Latin Kupát, és az olasz bajnoki győzelmet jelentő scudettót is kitűzhette.

Második Kocsis Sándor. Az egykori ferencvárosi Kocka ebben az évben lépett ki a Ferencek árnyékából: 1945–1946 óta hol Deák (3-szor), hol pedig Puskás (3-szor) fején volt a gólkirályi korona, ezúttal azonban Kocsis nyert, 26 bajnokin 30-szor a kapuba találva. Nem mellesleg a válogatottban is villogott a jobbösszekötő, három mérkőzésen hat gólt ért el (Puskás ezen mutatója 3/4, Hidegkutié 3/3 volt 1951-ben).

1951 győztese, vagyis az NSO-Aranylabda második nyertese Gunnar Nordahl, egészen precízen Gunnar III Nordahl lett. Az 1921. október 19-én született Gunnarnak ugyanis volt két bátyja, a másfél évvel idősebb Knut és a négy évvel korosabb Bertil; ők is egész tűrhetően futballoztak, Gunnarhoz hasonlóan svéd aranylabdát (Guldbollen) nyertek, de ami ennél is értékesebb (és érdekesebb), hogy öccsükhöz hasonlóan 1948-ban ők is olimpiai bajnokok lettek a brit fővárosban!

Családi kötelék ide, labdával jól bánó bratyók oda, Gunnar Nordahl neve nem Knutéval és/vagy Bertilével forrt össze az idők folyamán, hanem két összekötője, Gunnar Gren és a már említett Liedholm nevével. Ők voltak a világhírű Gre-No-Li, a Milan támadósorának szenzációs belső hármasa 1949-től 1953-ig, Gren Firenzébe való távozásáig – előtte pedig a svéd válogatottban játszottak együtt az 1947-es és az 1948-as esztendőben.

A trió az ötvenes években kizárólag a Milanban tündökölt, a válogatottban már nem. Hogy miért nem, erről kérdeztük az évtizedek óta Svédországban élő újságírót, Imi Markost, a harmincas évek remek Bocskai-jobbszélsőjének, a sokszoros válogatott Markos Imrének a fiát, aki örömmel válaszolt a Nemzeti Sport Online kérdéseire.

BAJTÁRSAK, NEM PUSZIPAJTÁSOK

– Igaz, hogy 1950-ben a Milan gyakorolt nyomást a Gre-No-Lira, hogy ne utazzon el a brazíliai világbajnokságra, vagy Nordahlék azért nem játszottak a vébén, mert nem kaptak meghívót a válogatottba?

A Gre-No-Li trió
A Gre-No-Li trió

– Gunnar Nordahl és társai azért nem szerepelhettek az 1950-es világbajnokságon, mert profik voltak. A Svéd Labdarúgó-szövetség szigorúan betartotta a szabályait akkoriban, ami ez esetben azt jelentette, hogy csak amatőrök léphettek pályára a válogatottban. Így azok a játékosok, akik 1948-ban olimpiai aranyéremmel a nyakukban tértek haza Londonból, hogy azután elmenjenek profinak Itáliába, mint Nordahl, Gren és Liedholm, vagy éppen Spanyolországba, mint a franciaországi kitérővel végül az Atléticóban kikötő Henry „Garvis" Carlsson, sokáig nem szerepelhettek a válogatottban. Az 1948-as csapat majdnem teljesen kicserélődött 1950-re, amikor a svédek az új belső hármasuk, a Palmér, Jeppson, Skoglund trió jóvoltából bronzot szereztek a brazíliai világbajnokságon. Az egyetlen kivétel, aki maradt az alapcsapatban, a balhátvéd, Erik Nilsson volt, aki a londoni diadalt követően sem hagyta el a Malmőt. Csupán 1958-ban, a svédországi világbajnokság előtt enyhültek a szabályok, a szövetség csak akkor fogadta vissza a válogatottba a „megélhetési hazaárulókat"...

– Az akkorra már hazaköltöző Gren és a még mindig milanos Liedholm ott is volt a hazai rendezésű vébén, a legnagyobb ász, Nordahl azonban hiányzott róla. Miért?
– Egyszerűen azért, mert a svéd válogatóbizottság túl öregnek és túl kövérnek tartotta őt 1958-ban (abban az idényben mindössze két gólt szerzett négy bajnokin – a szerk.). Túl volt már a fénykorán. Akárcsak Jeppson. Így a fiatal Agne Simonssonra esett a választás, ő lett a center.

– Nordahl milyen kapcsolatban volt Liedholmmal és Grennel? Barátok voltak vagy csak kollégák?
– Nils Liedholm, mivel sokáig nőtlen volt, szinte naponta Nordahléknál vendégeskedett; keresztapja volt Gunnar fiának, Thomas Nordahlnak, aki később játszott a svéd válogatottban is (1970-ben vb-résztvevő volt – a szerk.). Máskülönben a svéd játékosok magyar értelemben nem barátok vagy haverok, inkább, mint a németek, bajtársak, akik mindent megtesznek egymásért a pályán, de pályán kívül ritkán puszipajtások – ilyenformán Gren „pályán kívül" állt.

– A svéd sportsajtó mit gondol ma Nordahlról? Mennyire fontos személyisége ő a svéd labdarúgásnak, amikor már Ibrahimovic a sztár? Összehasonlítják őket egyáltalán?
– Hogy is mondjam, a svéd sportsajtó történelmi szegénységben szenved. Sok a fiatal sportújságíró, aki nem látta a régieket focizni. Elismerik ugyan, hogy Gunnar Nordahl öt olasz gólkirályi címe behozhatatlan rekord, de lényegében ennyi. Az idősebb kollégák, akik látták Gunnart játszani, úgy tartják, Nordahlt nem lehet összevetni Ibrahimoviccsal. Gunnar egy tank volt, mint Deák Bamba, aki hátizsákként cipelte a centerhalfokat. Ibrahimovic inkább artista. Az új generáció szerint a legnagyobb, de legalábbis a legmagasabb a maga 195 centijével.


MORTENSEN VAGY MORTENSON?

Az világos, hogy lehet akár Stan vagy akár Stanley (utóbbi a hivatalos) is, de vajon e-vel vagy o-val írja/írta a családnevét? Mármint Mortensennek vagy Mortensonnak? A fentebb idézett Török Péter szerint csakis Mortensonnak, a többség azonban úgy véli, a Mortensen változat a jó. Legalábbis erre utal, hogy a világhálón szinte mindenhol Mortensenként ismerik a Blackpool (1941–1955) legendás középcsatárát. Persze akadnak kivételek: az angol nyelvű soccerlens.com portálon a Football’s Greatest War Heroes című írás például végig Mortensonként, tehát o-val említi a nevét. Ki tudja, melyik a helyes verzió, mi mindenesetre – elnézést, Péter – maradunk a Mortensennél.

MÉG MINDIG PIOLA MÖGÖTT

Visszatérve az 1951-es esztendőhöz: Nordahl bajnok és Latin Kupa-győztes lett a Milannal, ráadásként a Serie A gólkirályi címét is bezsebelte 34 találattal. Még öt szezont lehúzott a piros-feketéknél, majd Rómába igazolt. 1958–1959-ben már játékos-edző a helyi AS-nél, 1959 őszén pedig már hazájában tevékenykedik. Két évtized múlva pedig Norrköpingben hagyja abba az edzősködést.

Nordahl 1995 óta nincs az élők sorában, de számos, mindmáig fennálló rekordja halhatatlanná teszi. A pazar gólátlag a svéd válogatottban (33 meccsen 43 találat), vagy a legtöbb svéd (4) és a legtöbb olasz (5) gólkirályi cím. Az olasz élvonal örök-góllövőlistáján még mindig övé a második hely 225 találattal Silvio Piola (274) mögött, igaz, Francesco Totti (221) az idén megelőzheti. Ha így is lesz, sohasem feledjük.

NSO-ARANYLABDA 1951
A SZAVAZATI LISTA
Bors
1. Gunnar Nordahl, 2. Puskás Ferenc, 3. Hans Schäfer, 4. Vszevolod Bobrov, 5. Hidegkuti Nándor
csakfoci.hu
1. Robert Dienst, 2. Gunnar Nordahl, 3. Kocsis Sándor, 4. Stanley Mortensen, 5. Silvio Piola
DIGI Sport
1. Gunnar Nordahl, 2. Kocsis Sándor, 3. Puskás Ferenc, 4. Gerhard Hanappi, 5. Alf Ramsey
FourFourTwo
1. Puskás Ferenc, 2. Gunnar Nordahl, 3. Ernst Ocwirk, 4. Bozsik József, 5. Nyers István
Képes Sport
1. Gunnar Nordahl, 2. Stanley Mortensen, 3. Kocsis Sándor, 4. Nyers István, 5. Telmo Zarra
Magyar Hírlap
1. Ernst Ocwirk, 2. Nils Liedholm, 3. Billy Wright, 4. Gunnar Nordahl, 5. Nyers István
Magyar Nemzet
1. Gunnar Nordahl, 2. Stanley Mortensen, 3. Kocsis Sándor, 4. Telmo Zarra, 5. Roger Piantoni
Magyar Távirati Iroda
1. Gunnar Nordahl, 2. Nyers István, 3. Puskás Ferenc, 4. Kocsis Sándor, 5. Robert Dienst
MTVA Sportszerkesztőség
1. Gunnar Nordahl, 2. Nyers István, 3. Robert Dienst, 4. Váczi György, 5. Bozsik József
nb1.hu
1. Nils Liedholm, 2. Gunnar Nordahl, 3. Nyers István, 4. Puskás Ferenc, 5. Gerhard Hanappi
Nemzeti Sport
1. Gunnar Nordahl, 2. Telmo Zarra, 3. Kocsis Sándor, 4. Hidegkuti Nándor, 5. Robert Dienst
Nemzeti Sport Online
1. Gunnar Nordahl, 2. Nils Liedholm, 3. Gunnar Gren, 4. Robert Dienst, 5. Nyers István
Népszabadság
1. Gunnar Nordahl, 2. Kocsis Sándor, 3. Nils Liedholm, 4. César Rodríguez, 5. Hidegkuti Nándor
(Egyedül ezen a listán ugyanaz az első három sorrendje, mint az összesítésben.)
[origo]
1. Gunnar Nordahl, 2. Telmo Zarra, 3. Kocsis Sándor, 4. Nyers István, 5. Váczi György
Sport Televízió
1. Gunnar Nordahl, 2. Telmo Zarra, 3. Ernst Ocwirk, 4. Puskás Ferenc, 5. Nyers István
Dénes Tamás
1. Nils Liedholm, 2. Gunnar Nordahl, 3. Gerhard Hanappi, 4. Nyers István, 5. Harry Johnston
Hajdú B. István
1. Kocsis Sándor, 2. Puskás Ferenc, 3. Gunnar Nordahl, 4. Stanley Mortensen, 5. Telmo Zarra
Lakat T. Károly
1. Gerhard Hanappi, 2. Nils Liedholm, 3. Harry Johnston, 4. Billy Wright, 5. Gunnar Nordahl
Török Péter
1. Giampiero Boniperti, 2. Bozsik József, 3. Ivan Kolev, 4. José Travassos, 5. Thorbjörn Svenssen
A VÉGEREDMÉNY
1. NORDAHL (svéd, Milan) 77 pont
2. Kocsis (magyar, Bp. Honvéd) 30
3. Liedholm (svéd, Milan) 25
4. Puskás (magyar, Bp. Honvéd) 23
5. Nyers (magyar-olasz, Internazionale) 21
6. Zarra (spanyol, Athletic Bilbao) 16, 7. Dienst (osztrák, Rapid Wien), Mortensen (angol, Blackpool) 12-12, 9. Ocwirk (osztrák, Austria Wien), Hanappi (osztrák, Rapid Wien) 11-11, 11. Bozsik (magyar, Bp. Honvéd) 7, 12. Boniperti (olasz, Juventus), Wright (angol, Wolverhampton) 5-5, 14. Johnston (angol, Blackpool), Hidegkuti (magyar, Bp. Bástya) 4-4, 16. Gren (svéd, Milan), Kolev (bolgár, CDNA Szófia), Schäfer (nyugatnémet, 1. FC Köln), Váczi (romániai, Progresul Oradea) 3-3, 20. Bobrov (szovjet, VVSZ), César Rodríguez (spanyol, Barcelona), Travassos (portugál, Sporting) 2-2, 23. Piantoni (francia, Nancy), Piola (olasz, Novara), Ramsey (angol, Tottenham), Svenssen (norvég, Sandefjord) 1-1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik