Afrika: Drogba duplája után elszabadult a pokol Szenegálban

Vágólapra másolva!
2012.10.14. 00:21
null
Tűz a lelátón Dakarban: nehezen viselték az elefántcsontparti gólokat Szenegálban (Fotó: Reuters)
A vendégek 2–0-s vezetésénél félbeszakadt a Szenegál–Elefántcsontpart mérkőzés: az Elefántok 6–2-es összesítésbeli eredménnyel továbbjutásra álltak az Afrika-kupa selejtezőjének visszavágóján, amikor Didier Drogba második gólja után tarthatatlanná vált a lelátói helyzet, majd negyven perc várakozás után a lelátói indulatok elszabadulása miatt félbeszakították a találkozót.
SZÁRNYALÓ FEKETE SASOK

A hazai 2–2 után talán reménykedtek még a libériai szurkolók, hogy lehet esélyük Nigéria ellen, a kontinens nagyhatalma azonban hazai pályán esélyt sem adott ellenfelének, így az idei kihagyás után jövőre ott lehet az ANK-n. A Fekete Sasok már szünetben 2–0-ra vezettek, majd a második félidő elején gyorsan született két újabb gól végleg eldöntötte a továbbjutás kérdését, amit csak megerősített, hogy a 71. percben emberelőnybe kerültek a hazaiak. Victor Moses duplájával végül 6–1 lett az összecsapás vége, Nigéria 8–3-as összesítéssel jutott tovább.


Tunézia ellenben nagyon megszenvedett a továbbjutással, a Sierra Leone elleni hazai gól nélküli találkozó azt jelenti, hogy végül csak idegenben szerzett góljainak köszönhetően lélegezhetett fel.

Ünnepelhetett viszont egy másik észak-afrikai ország, Marokkó is, méghozzá nem akármilyen győzelmet: a 4–0-s második meccs sima továbbjutást sejtet, pedig az Atlasz Oroszlánjainak sem volt könnyű az útja az első meccs 0–2-je után. Mozambik a 64. percig jól tartotta magát, akkor azonban Miro kiállítást és tizenegyest érően szabálytalankodott, Huszin Hardzsa kiegyenlítette a párharcot, Marokkó pedig a hajrában Jusszef el-Arabi és Nordin Amrabat révén felőrölte ellenfelét.

A korábbi mérkőzésekről – benne a kontinensbajnok maratoni szétlövéséről – itt olvashat!

A mérkőzés 57. percében – nem sokkal a hazai támadó, Papiss Cissé nagy helyzete után – Drogba szabadrúgásból szerzett vezetést az Elefántoknak, akik ezt követően rendkívül kényelmes helyzetbe kerültek, hiszen az első mérkőzés 4–2-es győzelme után Szenegál számára gyakorlatilag elszálltak a maradék remények a továbbjutás kiharcolására. A hazaiak hiába próbálkoztak, nem sokkal később ismét Drogba vette be a kaput, ezúttal tizenegyesből, 0–2 után pedig tarthatatlanná vált a lelátói helyzet...

Az indulatok már korábban elszabadultak: az első gólt követően még csak a VIP-szektor felé szálltak tárgyak – minden, ami egy futballmeccsen egy szurkoló kezébe akadhat –, majd a második gól előtt egy hazai fanatikus vette célba Drogbát a pályára rohanva, ám a támadót a biztonságiaknak sikerült épp leteperni a fizikai kontaktus megvalósulása előtt. A tizenegyes értékesítése után viszont valóságos csatatérré alakult át a lelátó.


A beszámolók szerint a szurkolók egy része kivonult a stadionból, akik viszont maradtak, pokoli hangulatot teremtettek: tárgyakat dobáltak, tüzeket gyújtottak, néhány szurkoló valósággal őrjöngött. A játékosok, a cserék és a két edzői stáb a pálya közepén talált némi biztonságot. A játékosok végül – negyven perc várakozás után – a rendőrök kíséretében tudták elhagyni a pályát, az illetékesek pedig a meccs félbeszakítása mellett döntöttek.

A Reuters szombat késő esti, első tudósítása öt-hat sérültről ír, és helyi forrásokra támaszkodva beszámol róla, hogy a rendfenntartók és bizonyos szurkolói csoportok között az utcán is folytatódtak az összecsapások. A Szenegáli Hírügynökség híre szerint a pályára berohanó szurkolót őrizetbe vették, továbbá a tudósítás szerint a mérkőzés egyik hivatalos személyét eltalálták egy lövedékkel.

NEM ELŐSZÖR
2008 októberében hasonló jelenetek zajlottak le Dakarban: akkor Szenegál a 2010-es világbajnokságra és ANK-ra kvalifikáló sorozat utolsó körében Gambiát fogadta, és a továbbjutáshoz győznie kellett volna hazai pályán. Ám a mérkőzés 87. percében Gambia kiegyenlített, azt követően pedig tüzek gyulladtak a lelátókon. Akkor befejezték végül a meccset, ám Szenegál elbukott az 1–1-gyel.
ELSZABADULT A POKOL...



A SZURKOLÓ A FÖLDÖN, SZENEGÁL A PADLÓN


AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Szombati mérkőzések
Malawi–Ghána 0–1
Továbbjutott: Ghána, 3–0-s összesítéssel
Botswana–Mali 1–4
Továbbjutott: Mali, 7–1-es összesítéssel
Uganda–Zambia 1–0
Továbbjutott: Zambia, 1–1-es összesítéssel, 11-esekkel (9–8)
Nigéria–Libéria 6–1
Továbbjutott: Nigéria, 8–3-as összesítéssel
Tunézia–Sierra Leone 0–0
Továbbjutott: Tunézia, 2–2-vel, idegenben szerzett gólokkal
Szenegál–Elefántcsontpart 0–2-nél félbeszakadt
Az első mérkőzésen: 2–4
Marokkó–Mozambik 4–0
Továbbjutott: Marokkó, 4–2-es összesítéssel
Vasárnapi mérkőzések
Etiópia–Szudán
Az első mérkőzésen: 3–5
Kamerun–Zöld-foki-szigetek
Az első mérkőzésen: 0–2
Egyenlítői-Guinea–Kongói DK
Az első mérkőzésen: 0–4
Angola–Zimbabwe
Az első mérkőzésen: 1–3
Niger–Guinea
Az első mérkőzésen: 0–1
Togo–Gabon
Az első mérkőzésen: 1–1
Burkina Faso–Közép-afrikai Köztársaság
Az első mérkőzésen: 0–1
Algéria–Líbia
Az első mérkőzésen: 1–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik