Szobrot avattak a Nagyváradi AC tiszteletére

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.11.09. 17:57
Felavatták kedden, Nagyváradon a száz éve alapított Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) labdarúgócsapat emlékére emelt szobrot. Története során a NAC egyedülálló módon megnyerte a magyar és a román futballbajnokságot is.

A szobrot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezete állította a nagyváradi Brătianu-parkban (korábban Bunyitay-liget) azon a helyen, ahol 1910. július 31-én a NAC első hivatalos mérkőzését játszotta a Kolozsvári Vasutas Sport Club (KVSC) ellen. A műkő talapzaton álló, két labdarúgót ábrázoló, 210 centiméter magas bronzszobor a marosvásárhelyi Deák Árpád alkotása.

"Fontos, hogy megmutassuk, hogy voltunk, vagyunk és leszünk. Ezért jelentős ennek a szobornak a felavatása, és emiatt küzdöttünk azért, hogy a nagyváradi stadiont a NAC egykori játékosáról, Bodola Gyuláról nevezzék el" - mondta az avatóünnepségen Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke szerint a NAC játékosai a történelem viharai között mutattak példát az utókornak. Az avatóünnepség koszorúzással zárult.

A 100 éve alakult NAC tiszteletére Schmitt Pál köztársasági elnök fővédnökségével szombaton gálamérkőzést rendeznek Nagyváradon. A Nagy idők focija című eseménysorozat rendezésében a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) futballcsapata mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is szerepet vállal.

Az 1910-ben alakult NAC 1944-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy első vidéki csapatként megnyerte a magyar bajnokságot, illetve azzal, hogy 1949-ben, immár ICO néven, a román bajnokságban is az első helyen végzett. Az 1963-ban megszűnt NAC-ban olyan játékosok fordultak meg, mint Lóránt Gyula, az Aranycsapat tagja, vagy a román és a magyar válogatottban is szerepelt Bodola Gyula és Pecsovszky József. További érdekesség, hogy a NAC ellen játszotta első élvonalbeli mérkőzését Puskás Ferenc.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik