Akár az Anderlecht, akár a Liege ér célba, lesz magyar bajnok a belgáknál

Vágólapra másolva!
2009.05.09. 13:47
Melyik ujjunkat harapjuk meg, avagy kinek szurkoljunk, az Anderlechtnek vagy a Standardnak? – kérdezi a magyar futballdrukker. A belga tabellát azonos pontszámmal vezető klubok közül az előbbinél Juhász Roland meghatározó játékos, az utóbbinál Bölöni László sikeres vezetőedző. Ha az utolsó két forduló sem dönt, jöhet a bajnoki finálé.
Juhász Roland csúcsra érhet az Anderlechttel
Fotó: Actions Images
Juhász Roland csúcsra érhet az Anderlechttel
Juhász Roland csúcsra érhet az Anderlechttel
Fotó: Actions Images
Juhász Roland csúcsra érhet az Anderlechttel

Sajátos belga szabályok szerint ha az élen végző két rivális pontjainak és győzelmeinek száma is megegyezik (hetek óta ez a helyzet), akkor bajnoki döntő megrendezésével hirdetnek aranyérmest.

Juhász Roland együttese, az Anderlecht elvileg közelebb áll a sikerhez, mert – papíron – könnyebb ellenfelek várnak rá, de hát a legutóbbi fordulóban is simán kellett volna nyernie, mégis éppcsak egyenlített az utolsó percben (Tubize, 1–1). Naná, hogy a Standard is akkor játszott döntetlent… A helyzet tehát megint nem változott, egyik klub sem tudja leszakítani vetélytársát. De mit mondanak a főszereplők?

„Akár így lesz, akár úgy, a Standard pozitív szezont zár – mondta Bölöni László, a liege-iek vezetőedzője. – Nemzetközi szinten figyelemre méltó produkciót nyújtottunk. Még az a helyzet is előállhat, hogy a mi szereplésünk révén indulhat majd az Anderlecht közvetlenül a BL főtábláján, ha bajnok lesz. Tizennyolcmillió euróért eladtuk Marouane Fellainit az Evertonnak, ami szintén nagy siker, még ha gyengítette is a csapatot. Minden meccsünkön telt ház van, harmincezer ember, két hónapja nincs eladatlan jegy, ami megint csak öröm számomra, mert itt az edzőnek az anyagi biztonság megteremtésében is szerepe van.”

„Úgy vagyunk versenyben a bajnoki címért, hogy húszmillióért adtunk el, miközben csak kétszázezerért vásároltunk játékosokat. Hajszálon múlik az arany sorsa, itt már nem a tudás számít. Célom, ahogyan eddig is, hogy képességeimhez képest a maximumot nyújtsam. Ne feledje, a mi klubunk csak a negyedik leggazdagabb belga egyesület, büdzsénk fele az Anderlechtének.”

Noha a gólkülönbség és az egymás elleni eredmény (2–1 és 2–4 a Standard szemszögéből) figyelembevétele az Anderlechtnek kedvezne, Bölöni furcsállja a belga szabályokat. „Vannak itt különös dolgok, furcsa szabályok. Ilyen ez a bajnoki döntő is. Másutt ilyen nincs” – fogalmazott a korábban a francia és a portugál élvonalban is dolgozó szakember.

Juhász Roland sem örül kimondottan ennek az intézménynek, amely két pluszmeccset jelentene. S nemcsak azért, mert újszülött kislánya és párja már nagyon várja haza, hanem mert szerinte sem illik egy bajnoki sorozathoz az efféle finálé.

„Amikor befejeződik egy hosszú sorozat, máshol a nemzetközi szokások szerint végeredményt hirdetnek, van egy első meg egy második helyezett, és kész” – mondta a Nemzeti Sportnak a magyar válogatott és az Anderlecht középső védője, aki ebben az idényben egy mérkőzést sérülés, egyet eltiltás miatt hagyott ki, az összes többin kezdő volt.

„Az izgalmak ilyetén fokozása jó lehet a közönségnek és a jegybevétel, valamint a televíziós bevételek szempontjából, mégis szokatlan megoldás. Más kérdés, hogy én úgy érzem, nem lesz döntő, bajnokok leszünk, méghozzá tisztán, pontelőnnyel. De ez csak megérzés és egyelőre álom, hiszen ha az esélyekről kérdez, tárgyilagosan ötven százalékot adnék mindkét csapatnak.”

A TELJES CIKK A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN OLVASHATÓ.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik