Bajban egy klublegenda: csőd fenyegeti az 1991-es BEK-győztest

Vágólapra másolva!
2009.03.26. 21:23
Gyors segítség hiányában eltűnhet a süllyesztőben az európai futball egyik legendás együttese: csőd fenyegeti a labdarúgó Bajnokcsapatok Európa-kupája egyetlen jugoszláv győztesét, a Crvena zvezdát. A klub állami beavatkozásban reménykedik, és küzd a fennmaradásáért.
Zdenek Zemannak komoly összeggel tartozik a Cz
Fotó: Action Images (archív)
Zdenek Zemannak komoly összeggel tartozik a Cz
Zdenek Zemannak komoly összeggel tartozik a Cz
Fotó: Action Images (archív)
Zdenek Zemannak komoly összeggel tartozik a Cz

NÉVJEGY

  • A klub neve: FK Crvena zvezda
  • Alapítva: 1945
  • Stadion: Marakana (Crvena zvezda-stadion, 55 000 férőhelyes)
  • BEK-győztes (1990–1991)
  • UEFA-kupa-döntős (1978–1979)
  • Interkontinentális Kupa-győztes (1991)
  • 25-szeres jugoszláv, szerb-montenegrói és szerb bajnok
  • 22-szeres jugoszláv, szerb-montenegrói és szerb kupagyőztes
Súlyos anyagi helyzete miatt a szakadék szélére került a szerb labdarúgás legendás csapata, a Crvena zvezda. A BEK-győztes, Szuperkupa-győztes, a nemzeti bajnokságot összesen 25-ször megnyerő egyesületre csődeljárás várhat, ha március 31-ig nem tudja megoldani pénzügyi problémáit.

A klub több volt játékosának és volt edzőjének, Zdenek Zemannak is tartozik, az egykori tréner pedig már fel is jelentette a Crvena zvezdát az UEFA-nál. A klub 25 millió eurós tartozása miatt elképzelhető, hogy a Cz nem kap klublicencet, és az európai kupákban sem engedik elindulni.

„Nem könyörgünk a segítségért, és mi magunk nem is vettük fel a kapcsolatot az állami tisztviselőkkel. Annak viszont nagyon örülnénk, ha a kormányzat úgy érezné, a Crvena zvezda olyan érték, amelynek megmentésére érdemes áldozni. Egyelőre még nem tárgyaltunk velük” – mondta a belgrádiak szóvivője, Bogoljub Grujics.

Tomiszlav Karadzsics, a Szerb Labdarúgó-szövetség elnöke jelezte: kész közvetítőként szerepelni, ha a kormány képviselői és a Crvena zvezda vezetői a tárgyalások mellett döntenek.

„Fantasztikus lenne, ha segítő kezet tudnának nyújtani a klubnak, és mi kész vagyunk a közvetítésre. Legkésőbb júniusig minden problémát meg kell oldania a Crvena zvezdának, máskülönben licenc nélkül maradhat. Ez pedig hatalmas csapás lenne a szerb futball egészének. Hiszek abban, ami az egész országunkra jellemző: minden problémának megtaláljuk a megoldását, de csak az utolsó pillanatban” – mondta az UEFA koppenhágai ülésén tartózkodó Karadzsics.

Az egykor sokkal fényesebb napokat megért klub az ezredforduló óta nyögi elnökeinek nem mindig legális tevékenységét. 2008-ban a jugoszláv játékoslegendát és a Cz vezetőjét, Dragan Dzsajicsot azért tartóztatta le a rendőrség, mert Goran Drulics 2001-es eladásából jelentős összeget „eltérített” a saját zsebébe. Dzsajics öt hónapot töltött börtönben.

Egy másik kitűnő egykori futballista, Dragan „Pikszi” Sztojkovics játékoseladásokra kényszerült elődei pocsék pénzügyi tevékenysége miatt, de ezzel olyan népszerűtlenné vált, hogy lemondott, és meg sem állt Japánig. A szponzorok többsége elhagyta a csapatot, egyszer pedig csak a Dusan Baszta eladásából származó pénznek köszönhetően jutottak fizetéshez a játékosok.

A helyzet most minden korábbinál rosszabb, így csak a remény marad: lesz még (élvonalbeli) futballcsapat az európai labdarúgás egyik hírneves „szentélyében”, a belgrádi Marakanában.

Európa egyik legjobb szurkolótábora aggódhat csapata fennmaradásáért
Fotó: Action Images (archív)
Európa egyik legjobb szurkolótábora aggódhat csapata fennmaradásáért
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik