Amikor a foci a kiút: a nairobi nyomornegyedtől a bajnoki címig

Vágólapra másolva!
2009.01.13. 11:17
Címkék
Van, hogy egy labdarúgócsapat sokkal több egyszerű sportegyesületnél. Lehet egy ország vagy tartomány szimbóluma (elég csak az Athletic Bilbao vagy a Barcelona szerepére gondolni), lehet hatalmas üzlet, de lehet kitörési lehetőség is a fiataloknak: a kenyai bajnok Mathare United 21 éve a világ egyik legszörnyűbb nyomornegyedéből indult útjára. Az időközben Afrika legnagyobb ifjúsági szervezetévé váló alapító egyesület annak idején azzal a céllal indult, hogy perspektívát adjon a matharei gettó fiataljainak – a csapat sikere fényes bizonyíték arra, hogy érdemes volt elkezdeni a munkát.
Sztárvendégek is ellátogatnak Matharébe: itt éppen Bobby Charlton, a Manchester United legendája játszik a gyerekekkel
Fotó: Action Images (archív)
Sztárvendégek is ellátogatnak Matharébe: itt éppen Bobby Charlton, a Manchester United legendája játszik a gyerekekkel
Sztárvendégek is ellátogatnak Matharébe: itt éppen Bobby Charlton, a Manchester United legendája játszik a gyerekekkel
Fotó: Action Images (archív)
Sztárvendégek is ellátogatnak Matharébe: itt éppen Bobby Charlton, a Manchester United legendája játszik a gyerekekkel

MATHARE BÜSZKESÉGE

A Mathare United az MYSA profi csapataként 1994-ben alakult meg. 1996-ban már fel is jutott a másodosztályba, és onnan nyerte meg a Kenyai Kupát 1998-ban. 2000-ben megismételte a kupasikert, feljutott az élvonalba, melyben története során először 2008-ban az élen végzett. Most már a „tartalékcsapat”, a hivatalosan függetlenül működő Mathare Youth is az első osztály tagja.
Mindössze néhány sarokra Nairobi nagy szállodáitól terül el a világ egyik legkeményebb és legveszélyesebb nyomornegyede, a Mathare-völgy. A kenyai főváros rossz hírű környékén százezrek élnek szörnyű körülmények között, a nyomor és a bűn árnyékában. Az afrikai labdarúgás egyik legújabb sikersztorija innen indult el, még 1987-ben.

Ekkor alakult meg ugyanis a klubelnök Bob Munro javaslatára a Mathare Youth Sports Association (MYSA) egyesület, amely a fiataloknak akart kitörési lehetőséget kínálni. Az MYSA tagjai szervezett keretek között sportolhattak – abban az esetben, ha segítettek a nyomornegyed szemetét összeszedni.

Az MYSA saját labdarúgó-bajnokságaiban nem csak a pályán lehet pontokat szerezni: a különböző, Matharéban elvégzett sikeres közösségi projektek elvégzéséért is pluszpontok járnak.

Az ifjúsági egyesület mára 20 ezer fiatalnak (!) nyújt lehetőséget (közöttük 5000 lánynak), és egy élvonalbeli labdarúgócsapatot is indít a kenyai ligában, a Mathare Unitedet – amely 2008-ban története során először megnyerte a bajnokságot.

„Rengeteg gyerekkori barátom már halott. Lelőtték őket a rendőrök, kábítószeresek lettek, vagy bűnözők. Ha az MYSA nem segített volna rajtam, lehet, hogy már én sem lennék az élők sorában” – vázolta a komor „karrierlehetőségeket” Anthony Kimani, a United válogatott csapatkapitánya a BBC-nek.

A profik utánpótlása folyamatos: az MYSA saját bajnokságában több mint 1000 együttes játszik, és természetesen a fiatalok álma a United mezét felhúzni – ide a „második csapatnak” tekinthető, szintén élvonalbeli Mathare Youth gárdáján keresztül lehet eljutni.

A KLUB LEGHÍRESEBB JÁTÉKOSA

Hogy meddig lehet eljutni Matharéból? A legmesszebb eddig Dennis Oliechnek, a kenyai válogatott remek képességű csatárának sikerült. Oliech a katari al-Arabiban kezdte a légióskarrierjét, majd a Nantes-hoz igazolt, jelenleg pedig az Auxerre játékosa.
Érdekesség, hogy bár a bajnoki címet a kenyai élvonal utolsó fordulójában megszerző United játékosai között válogatottak sora található, a felnőtt labdarúgóknak is kötelező segíteniük különböző projektekkel Mathare lakosságát.

Egyszóval vissza kell adniuk azt a segítséget, amit kaptak a szervezettől.

A 2008-as szezon bajnoki elsősége amúgy hatalmas fiesztát indított el a nyomornegyedben: a drukkerek olyan csapatot ünnepelhettek, amely valóban ezer szállal kötődik közvetlen környezetéhez, és fiatalok ezreit mentette meg a korai haláltól, a bűnözéstől és a drogoktól.

Ennél nagyobb elismerést pedig aligha kaphat Afrika legnagyobb ifjúsági programja.

NÉHÁNY SZÓ MATHARÉRÓL

Mathare a világ egyik legnagyobb nyomornegyede: több mint 500 ezer ember él a hasonló nevű folyó partján (180 ezer fő volt az eredeti kolónia létszáma), többnyire megfelelő egészségügyi intézmények, áram és szemétgyűjtés nélkül. Nem csoda, hogy hatalmas a népszerűsége az MYSA-hoz hasonló önsegélyező szervezeteknek. A lakosság 70 (!) százaléka egyedülálló dolgozó nő, vagy fiatalkorú. Hatalmas a bűnözési ráta, és nem egyszer polgárháborús állapotok uralkodtak a negyedben, amely etnikai villongások színtere is. 2007 júniusában két rendőrt meggyilkoltak a negyedben, a kirobbanó zavargásoknak pedig további 22 halottja és 100 sebesültje volt. Még ugyanabban az évben a választások után kitört erőszakos cselekmények során több mint száz otthon égett porig.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik