Nyolc gól, remek elődöntő – és fináléban a Manchester United

Vágólapra másolva!
2008.12.18. 13:30
Jó iramú, látványos és nyolc gólt hozó mérkőzésen a Manchester United jutott a labdarúgó klubvilágbajnokság döntőjébe, miután 5–3-ra verte meg a japán Gamba Oszakát. Az MU vasárnap az ecuadori LDU Quitóval találkozik a döntőben.
Vidics fejesgóljával indult a gólözön Jokohamában
Fotó: Reuters
Vidics fejesgóljával indult a gólözön Jokohamában
Vidics fejesgóljával indult a gólözön Jokohamában
Fotó: Reuters
Vidics fejesgóljával indult a gólözön Jokohamában

Jó iramú, látványos és nyolc gólt hozó mérkőzésen a Manchester United jutott a labdarúgó klubvilágbajnokság döntőjébe, miután 5–3-ra verte meg a japán Gamba Oszakát. Az MU vasárnap az ecuadori LDU Quitóval találkozik a döntőben.

Hazai közönség ide, hazai közönség oda, a rögzített szituációkat remekül kihasználó Manchester United esélyt sem hagyott a Gamba Oszakának a Japánban zajló klubvilágbajnokság második, jokohamai elődöntőjében, és a fináléban az ecuadori LDU Quitóval mérkőzik meg vasárnap délelőtt.

Öt percig tartó óvatoskodás után mindkét fél előtt adódott két-két lehetőség: előbb Hasimoto Hideo tornásztatta meg Edwin Van der Sart, majd a másik oldalon Carlos Tévez beadását vágták ki a visszafutó védők a ziccerben érkező Ryan Giggs elől. Cristiano Ronaldo életerős lövéssel próbálkozott (blokkolták), míg Lucas megpróbálta átemelni Van der Sart, de csak a madarakat riogatta.

Az első negyedóra végén aztán csak a holland kapuson múlt, hogy nem vezetett a Gamba: egy kirúgás után az MU védelme elbambult, Jamakazi Maszato lövését viszont hatalmas reflexszel védte Van der Sar.

Az első ijedtség után a manchesteriek átvették az irányítást a jó iramú találkozón, és a 27. percben meg is szerezték a vezetést. Jobb oldali szöglet után a kapus Fudzsigaja tétovázott, Nemanja Vidics viszont nem, és öt méterről a kapu bal oldalába bólintott (0–1).

A szünet előtt aztán ugyanezt a figurát másodszor is „bevette” a japán csapat. Giggs csavart középre balról egy szögletet, Ronaldo lerázta az őrzésével nem túl meggyőzően próbálkozó Miodzsint, és erőből a kapuba stukkolt (0–2).

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



A Gamba nagy lendülettel kezdte a második játékrészt, de hiába dolgozott ki helyzeteket, nem jutott közelebb a szépítéshez. A 63. percben a szabadrúgás-specialista Endo kitűnő lövését nyomta ki a jobb fölsőből Van der Sar, majd húsz másodperccel később a kapus is tehetetlen volt – Bando lövése viszont centikkel elzúgott a léc fölött.

A United cserélt hármat, és kényelmesen játszadozott, de egy villámgyors japán kontra ébresztőt fújt neki a 74. percben: Jamazaki talált be, és lengethették a zászlóikat a Gamba-drukkerek (1–2).

Mintegy harminc másodpercig örülhettek a gólnak a japánok, mikor egy felívelésnél az oszakaiak belső védői rettenetesen rosszul helyezkedtek, Rooney átvette a labdát, és ballal higgadtan a hálóba lőtt a kivetődő Fudzsigaja mellett (1–3).

A hihetetlenül megélénkült mérkőzés következő ziccerét a japánok hibázták el (egy kipattanót nem tudtak két méterről bepüfölni), erre kaptak még kettőt: előbb Fletcher villant (1–4), majd Rooney fejezett be higgadtan egy kontrát (1–5). Négy gól négy perc alatt!

A 85. percben meglett az ötödik is tíz perc alatt: a Gary Neville kezezéséért megítélt tizenegyest Endo nagyon kicentizve a jobb alsóba lőtte (2–5). A slusszpoén (és a nyolcadik gól) is a japánoké volt: Hasimoto talált be a 91. percben, de már ez sem fenyegette a „vörös ördögök” döntőbe jutását.

KLUB-VB

2. ELŐDÖNTŐ
Gamba Oszaka (japán)–Manchester United (angol) 3–5 (0–2)
Jokohamai Nemzetközi Stadion, Jokohama. V.: Benito Archundia Téllez (mexikói)
Gamba: Fudzsigaja – Kadzsi, Nakazava, Jamagucsi, Endo – Jaszuda M., Miodzsin, Hasimoto, Bando – Lucas, Jamazaki
Vezetőedző: Nisino Akira
Man. Utd.: Van der Sar – G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Nani, Anderson, Scholes, Giggs – C. Ronaldo, Tévez
Menedzser: Sir Alex Ferguson
Gólszerző: Vidics (0–1, 27.), C. Ronaldo (0–2, 44.), Jamazaki (1–2. 74.), Rooney (1–3, 75.), Fletcher (1–4, 78.), Rooney (1–5, 79.), Endo (2–5, 11-esből, 85.), Hasimoto (91.)
Sárga lap: Rooney (82.)
Csere: Bando helyett Terada (85.), ill. Scholes helyett Fletcher (68.), Vidics helyett Evans (70.), Tévez helyett Rooney (74.)

KLUB-VB


Helyosztók
December 18., Jokohama, az 5. helyért: al-Ahli–Adelaide United 0–1 (Cristiano 7.)
December 21., Jokohama, a 3. helyért: Pachuca–Gamba Oszaka
December 21., Jokohama, a döntő: LDU Quito–Manchester United
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik