Első pontját szerezte története során a világ legrosszabb csapata

M.G. M.G.M.G. M.G.
Vágólapra másolva!
2008.10.30. 11:44
Hat év, vereségek sora, és sehol, sehol egy árva pontocska – legalábbis múlt szombatig. A FIFA világranglistája alapján a világ legrosszabb válogatottjának számító Kelet-Timor végre elérte első döntetlenjét az AFF Suzuki Kupán, az „áldozat” Kambodzsa nemzeti csapata volt. A kezdőben van zöldséges, postai dolgozó és katona is, a játékosok semmilyen költségtérítést nem kapnak a válogatott szereplésért. Fedezzék fel Önök is a világranglista 200. helyén „feszítő” piros-fekete csapatot!
Íme, a világ legrosszabb válogatottja: Kelet-Timor hat év után először szerzett pontot
Fotó: Reuters
Íme, a világ legrosszabb válogatottja: Kelet-Timor hat év után először szerzett pontot
Íme, a világ legrosszabb válogatottja: Kelet-Timor hat év után először szerzett pontot
Fotó: Reuters
Íme, a világ legrosszabb válogatottja: Kelet-Timor hat év után először szerzett pontot

KELET-TIMORI ÉRDEKESSÉGEK

  • A csapat legjobb helyezése 198. volt a világranglistán
  • A nemzeti csapat első meccsét 2003-ban vívta, Sri Lanka ellen: 3–2-re kikaptak Colombóban, az Ázsia Kupa előselejtezőjében.
  • 2004-ben egy nyolcast kaptak Kuala Lumpurban Thaiföldtől, ez a legnagyobb különbségű vereségük.
  • 2005-ben csatlakoztak a FIFA-hoz
  • A válogatottban van többek között katona, zöldséges és postai dolgozó is. A csapattagok semmilyen juttatást nem kapnak.
Közép-afrikai Köztársaság, San Marino, Anguilla, Guam, Montserrat, Cook-szigetek, Amerikai Szamoa és Pápua Új-Guinea: ez az a „díszes társaság”, mellyel Kelet-Timor válogatottja megosztja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistájának utolsó, 200. helyét.

A világ legrosszabb válogatottjának tartott gárda fennállásának hat éve alatt még egy döntetlenre sem volt képes, egészen idáig: most ugyanis hazai pályán, Diliben 2–2-s döntetlent játszottak Kambodzsával.

„Ez az első meccsünk, amit nem vesztettünk el, és nagyon büszkék vagyunk a döntetlenre” – nyilatkozta a szövetségi kapitány Pedro Almeida, aki az elmúlt évek kudarcsorozata alatt végig a válogatott kispadján volt. A szakvezető egyébként „tisztes foglalkozást” is űz: motorokat szerel a fővárosban…

„Nyilván nem vagyunk elégedettek a világranglista-helyezésünkkel, és remélem, a játékosok tovább fognak fejlődni” – tette hozzá Almeida.

A kelet-timori gárda pocsék körülmények között készül. Sok pályán csak nyomokban található fű, nagyon nehezen lehet ellenfelet találni barátságos válogatott meccsekre, és a szövetség bevételei a nullával egyenlők. A csapat ráadásul állandóan cserélődik, mert a játékosok nem engedhetik meg maguknak a válogatottság „luxusát”.

„Csak az elmúlt hónapban tizenkét új játékos fordult meg közöttünk. Nincsenek anyagi forrásaink a válogatott együtt tartására, a focisták pedig a családjukat tartják el – nem engedhetik meg maguknak, hogy 21 vagy 22 éves koruknál tovább szerepeljenek a nemzeti csapatban” – kesergett az 53 éves Almeida.

A FIFA-VILÁGRANGLISTA SEREGHAJTÓI

San Marino 0 pont
Anguilla 0
Guam 0
Montserrat 0
Cook-szigetek 0
Amerikai Szamoa 0
Pápua Új-Guinea 0
Kelet-Timor 0
A kelet-timori válogatott ennek ellenére kétségtelenül fejlődik. Első vb-selejtezőjükön csak egy öngól miatt maradtak alul Hongkong ellen, Kambodzsa ellen pedig csak tíz percet kellett volna kihúzni a győzelemhez. Persze a történelmi pontszerzést így is hatalmas ünneplés követte...

A válogatottnak két profi futballistája van, az ausztrál Wollongong FC-ben játszó csapatkapitány, Alfredo Esteves, és a Nagyszalontán, a Libertyben játszó Reinaldo Moreira.

„Látható a fejlődés, egy kicsit már jobbak vagyunk. Sok ügyes fiatal játékos van, és hiszek abban, hogy előbb-utóbb megmutatjuk: a kelet-timoriak is tudnak focizni” – nyilatkozta a korábban az Egyesült Államokban is profiskodó, 32 éves védő.

„A közeljövőben a FIFA támogatásával végre lesz egy jó talajú pályánk, és ez sokat segíthet. Nem érzem úgy, hogy a következő egy-két évben képesek lennénk a győzelemre, de egy biztos: sohasem adjuk fel” – tette hozzá.

AKCIÓBAN A VILÁG LEGROSSZABB CSAPATA: KELET-TIMOR–HONGKONG 2–3 (MEGLEHETŐSEN VICCES GÓL 1:58-NÁL)


Kapitány és játékosai: balra Pedro Almeida, jobbra a csapattagok hallgatják a himnuszt
Fotó: Reuters
Kapitány és játékosai: balra Pedro Almeida, jobbra a csapattagok hallgatják a himnuszt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik