Négy jelölt az Eb után távozó Van Basten helyére Hollandiában

Vágólapra másolva!
2007.12.05. 15:06
Miután tegnap napvilágot látott, hogy Marco van Basten és segítője, John van’t Schip a jövő évi Európa-Bajnokság után távozik posztjáról, a Holland Királyi Labdarúgó Szövetség (KNVB) máris megnevezte azt a négy jelöltet, akik közül kikerülhet a leköszönő kapitány lehetséges utódja, aki legalább két évig irányíithatja majd az Oranjét.
Marco van Basten bejelentett távozása után jelöltekben nincs hiány
Marco van Basten bejelentett távozása után jelöltekben nincs hiány
Marco van Basten bejelentett távozása után jelöltekben nincs hiány
Marco van Basten bejelentett távozása után jelöltekben nincs hiány

A négy szakember közül Frank Rijkaard egyszer már irányította a válogatottat, mégpedig 1998 és 2000 között, és Eb-bronzéremig vezette a narancsmezeseket.

A korábbi kiváló labdarúgó jelenleg az FC Barcelona alkalmazásában áll, de az utóbbi időszakban nem tud eredményes munkát végezni, és a csapat legnagyobb sztárjával, Ronaldinhóval is megromlott a kapcsolata.

Ezért a szövetségnél úgy gondolják, hogy ha konkrét egyeztetésekre kerül majd sor, könnyebben egyezségre juthatnak a felek.

A másik három jelöltnek szintén élő szerződése van. Bert van Marwijk a Feyenoord, Fred Rutten az FC Twente, míg Co Adriaanse a katari Al-Szadd alkalmazásában áll.

Helyzetüket azonban nagyban megkönnyíti, hogy mindhármuk szerződésében van egy kitétel, miszerint ha a honi szövetség keresi meg őket, akkor jogi következmények nélkül válthatnak.

Hármuk közül talán Fred Rutten neve lehet a legkevésbé ismert. A játékosként az FC Twentében profiskodó egykori egyszeres válogatott jelenleg az FC Twente szakmai munkáját irányítja, de előtte hat évig másodedzőként dolgozott a PSV Eindhovennél is.

A KNVB kívánságlistájáról olyan szakemberek maradtak le, mint Martin Jol, Louis van Gaal, Foppe de Haan, vagy éppen Johan Cruyff, akinek neve minden kapitányváltás során felmerül, de végül mindig más edzőre esik a választás.

Ugyanez a helyzet az U21-es válogatott kapitányával, Foppe de Haan-nal is, aki a Jong Oranjével 2006-ban és 2007-ben is Európa-bajnoki címet szerzett.

A korábban a Heerenveen csapatát 19 évig irányító szakember azért is lenne jó választás a szövetségi kapitányi posztra, mert a felnőtt válogatott kereténél jelenleg számításba vett fiatalok szinte kivétel nélkül az ő keze alól kerültek a nagyválogatotthoz.

A kapitányváltásra azért van szökség Hollandiában, mert Marco van Basten jelezte a szövetség felé, hogy segítőjével, John van’t Schip-pel együtt az Eb után távozik a válogatottól.

Van Bastenék azért döntöttek a váltás mellett, mert új kihívások elé szeretnének nézni. Emellett gyaníthatóan az is közrejátszott döntésükben, hogy több játékossal megromlott a kapcsolatuk, minek következtében többen le is mondták a válogatottságot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik