Sorsoltak Luzernben: együtt a holland, olasz, román és francia csapat

Vágólapra másolva!
2007.12.02. 13:02
Vasárnap délben elkészítették a jövő évi, osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását. A luzerni ceremónián kiderült, hogy a címvédő és a legrangosabb kiemelési kalapban lévő görög válogatott a svéd, a spanyol és az orosz gárdával találkozik.
A luzerni sorsolás végeredménye
Reuters
A luzerni sorsolás végeredménye
A luzerni sorsolás végeredménye
Reuters
A luzerni sorsolás végeredménye

A legerősebb kvartett a C jelű lesz: a holland, az olasz, a román és francia együttes találkozói páratlan izgalmakat igérnek.

A sorsolás előtt a korábbi Európa-bajnokságokon győztes csapatok képviselőit, valamint az UEFA-t irányító Michel Platinit köszöntötték a színpadon. Megjelent: Valentyin Ivanov (Szovjetunió - 1960), Luis Suárez (Spanyolország - 1964), Dino Zoff (Olaszország - 1968), Franz Beckenbauer (NSZK - 1972), Anton Ondrus (Csehszlovákia - 1976), Bernard Dietz (NSZK - 1980), Michel Platini (Franciaország - 1984), Marco van Basten (Hollandia - 1988), Peter Schmeichel (Dánia - 1992), Jürgen Klinsmann (Németország - 1996), Didier Deschamps (Franciaország - 2000), Teodorosz Zagorakisz (Görögország - 2004

A nyitómérkőzést június 7-én Bázelben a svájci és a cseh együttes játssza, a döntőt júnoius 29-én Bécsben játsszák.

A sorsolás során mutatták be a torna hivatalos labdáját is, amely az Europass névre "hallgat", s a korábbi évek világversenyeihez hasonlóan ezúttal is az adidas fejlesztette ki.

Az A csoportból picit kiemelkednek a 2004-ben Eb-ezüstérmes és tavaly világbajnoki elődöntős portugálok, a papírforma alapján ők a legesélyesebbek az első helyre. A csehek és a törökök nagy csatát vívhatnak a második továbbjutó pozícióért, de nem írhatjuk le a hazai pályán szereplő svájciakat sem.

A B jelű kvartett nagy esélyese a tavaly hazai pályán világbajnoki bronzérmet szerző német együttes, de Joachim Löw fiai nem kezelhetik könnyedén a csoportmérkőzéseket. Erre a négyesre is elmondhatjuk, hogy a társrendező picit kilóg a mezőnyből. Ha ez így lesz, akkor a selejtezőben remeklő horvátok és a szintén erős tizeneggyel rendelkező lengyelek rangadója dönt a második negyeddöntős helyről.

Egyértelmű, hogy a C csoport mezőnye a legerősebb, a románok talán kilógnak. A hollandok, az olaszok és a franciák azonban pokolian izgalmas kilencven percekkel ajándékozhatják meg a drukkereket. A francia és az olasz nemzeti tizenegy az utóbbi egy évtizedben harmadszor fut össze nagy tornán: 1998-ban a vb negyeddöntőjében és 2000-ben az Eb döntőjében a gallok, míg a tavalyi világbajnokság fináléjában az itáliaiak diadalmaskodtak. A mostani selejtezőben a francia gárda hazai pályán 3-1-re nyert Roberto Donadoni válogatottja ellen, míg a „visszavágón” gólnélküli döntetlen született.

A D jelű négyesben bármi megtörténhet, így az sem lenne meglepetés, ha a címvédő görögök nem jutnának tovább. Itt is lesz olyan összecsapás, amelynek van előzménye a selejtezőből: a svédek otthon 2-0-ra múlták felül a spanyolokat, akik 3-0-s győzelemmel válaszoltak.

A 2008-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTJAI

A csoport (Bázel) B csoport (Bécs) C csoport (Bern, Zürich) D csoport (Innsbruck, Salzburg)
Svájc Ausztria Hollandia Görögország
Csehország Horvátország Olaszország Svédország
Portugália Németország Románia Spanyolország
Törökország Lengyelország Franciaország Oroszország
---- A csoport:
június 7.: Bázel: Svájc-Csehország 18 ó Genf: Portugália-Törökország 20:45
június 11.: Genf: Csehország-Portugália 18 Bázel: Svájc-Törökország 20:45
június 15.: Bázel: Svájc-Portugália 20:45 Genf: Törökország-Csehország 20:45
B csoport:
június 8.: Bécs: Ausztria-Horvátország 18 Klagenfurt: Németország-Lengyelország 20:45
június 12.: Klagenfurt: Horvátország-Németország 18 Bécs: Ausztria-Lengyelország 20:45
június 16.: Bécs: Ausztria-Németország 20:45 Klagenfurt: Lengyelország-Horvátország 20:45
C csoport:
június 9.: Zürich: Románia-Franciaország 18 Bern: Hollandia-Olaszország 20:45
június 13.: Zürich: Olaszország-Románia 18 Bern: Hollandia-Franciaország 20:45
június 17.: Zürich: Franciaország-Olaszország 20:45 Bern: Hollandia-Románia 20:45
D csoport:
június 10.: Innsbruck: Spanyolország-Oroszország 18 Salzburg: Görögország-Svédország 20:45
június 14.: Innsbruck: Svédország-Spanyolország 18 Salzburg: Görögország-Oroszország 20:45
június 18.: Salzburg: Görögország-Spanyolország 20:45 Innsbruck: Oroszország-Svédország 20:45
NEGYEDDÖNTŐ:
június 19.: Bázel, 1. negyeddöntő: A csoport 1.-B csoport 2. 20:45
június 20.: Bécs, 2. negyeddöntő: B1-A2 20:45
június 21.: Bázel, 3. negyeddöntő: C1-D2 20:45
június 22.: Bécs, 4. negyeddöntő: D1-C2 20:45
ELŐDÖNTŐ:
június 25.: Bázel: az 1. negyeddöntő győztese-a 2. negyeddöntő győztese 20:45
június 26.: Bécs: a 3. negyeddöntő győztese-a 4. negyeddöntő győztese 20:45
DÖNTŐ:
június 29.: Bécs 20:45 ---- A vasárnap déli luzerni sorsolást követően a 2008-as Európa-bajnokságon résztvevő csapatok szövetségi kapitányai értékeltek.

"Úgy gondolom, nagyon erős, komoly csoportba kerültünk" - mondta Fatih Terim, a magyarok selejtezőcsoportjából továbbjutott törökök szövetségi kapitánya, aki kitért arra is, hogy a svájciakkal vívott 2005-os, isztambuli vb-pótselejtező kapcsán történt botrány és ellenségeskedés már a múlté.

"Nagyon érdekes kvartettbe kerültünk. Mint minden torna előtt, számomra Németország a favorit, Ausztria pedig nagyon esélytelen. Vendéglátók vagyunk, ez nagy megtiszteltetés számunkra és az is, hogy ilyen együttesekkel játszhatunk" - latolgatta az esélyeket a társházigazda osztrákokat irányító Josef Hickersberger.

Leo Beenhakker, az Eb-újonc lengyelek kapitánya szintén úgy véli, hogy a németek a csoport esélyesei.
"Németországé a világ egyik legjobb csapata. Ausztria a házigazda, a horvátok pedig fantasztikusan teljesítettek a selejtezők során. A lengyelek viszont szeretik a kihívásokat" - mondta.

"Már a sorsolás előtt azt mondtam, hogy nem lesz könnyű vagy halálcsoport" - vélekedett Slaven Bilic horvát szövetségi kapitány. "Örülünk a csoportbeosztásnak, de más ellenfelek esetén is ezt éreznénk. Minden riválist tisztelünk. Az első meccsünk nagyon kemény lesz, de bizakodunk. Ha jól felkészülünk, és fel fogunk, akkor kis szerencsével jó eredményt érhetünk el."

A németeket irányító Joachim Löw azt mondta: boldog, hogy nem a C csoportba kerültek, amelyben szerinte nagyon nehéz lesz a továbbjutás kiharcolása.

"A többi kvartett eléggé kiegyensúlyozottnak tűnik. A mi négyesünkben Horvátország elbúcsúztatta az angolokat a selejtezőn, a lengyeleket jól ismerjük, a házigazda ellen játszani pedig mindig nehéz, de egyben felemelő is. Jó esélyünk van a továbbjutásra."

Marco van Basten, a hollandok kapitánya tartózkodott attól, hogy halálcsoportnak nevezze az ő csapatát is magában foglaló C jelű négyest.

"Az olaszokkal kezdünk, aztán jönnek a franciák. Tudjuk, mi vár ránk."

"A selejtezőcsoportunk sem volt könnyű és most sem mosolygott ránk a szerencse. Éreztem a gyomromban, hogy így fog történni" - fogalmazott Roberto Donadoni, a világbajnoki címvédő olaszok trénere.

Raymond Domenech francia kapitány sem tűnt felhőtlenül boldognak a sorsolás után.

"Biztosan a többi ellenfelünk sem örül ennek a csoportbeosztásnak, de hát az ember nem ünnepelhet, ha egy ilyen négyesbe kerül."

A címvédőként rajtoló görögök edzője, Otto Rehhagel óva intett mindenkit attól, hogy a 2004-es meglepetés-diadalból induljon ki:
"2004 már történelem, már nem számít. Most a 2008-as Eb-re készülünk. Nem szeretném latolgatni a csoporton belüli esélyeket, számomra az a legfontosabb, hogy a játékosaim tökéletes állapotban érkezzenek meg a tornára."

"Megoldható csoportba kerültünk, de nagyon oda kell figyelnünk a játékunkra. Tiszteljük az ellenfeleinket, de meg kell mutatnunk nekik, hogy jobbak vagyunk náluk" - mondta Luis Aragones spanyol kapitány. MTI
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik