Gay nyerte a párharcot

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.08.01. 02:08
Címkék
Tyson Gay 100 méteren legyőzte Asafa Powellt, hátszéllel 9.79 másodpercet ment. Allyson Felix a világ idei legjobbjával, 21.88 másodperccel nyerte meg a női 200 métert. A súlylökő Tomasz Majewski 21.95 méterrel ugyancsak a ranglista élére került a stockholmi Szuper Grand Prix-n.

Két évvel ezelőtt még a stockhol mi lett volna az év összecsapása. Akkoriban minden versenyszervező azért dolgozott, hogy öszszehozza 100 méteren az Asafa Powell, Tyson Gay találkozót. Azóta a jamaicai Usain Bolt lett a vágtaszámok uralkodója, de a Powell, Gay párharc még mindig igazi csemege.

Még akkor is, ha egyik futó sem érkezett kedvező előjelekkel a helyszínre. A jamaicai Powell egy hete Londonban fáradtan versenyzett, csak hatodik lett, ám mint mondta, azóta jól sikerültek az edzései, és bizakodva várta a futást. Az elmúlt három évben ő nyerte meg itt a 100 métert, s folytatni akarta a hagyományt. Az amerikai Gaynek a legutóbbi fellépésén kiújult a sérülése, s még mindig érezte egy kicsit az ágyékát, de fontos volt neki ez a futás, meg kíváncsi volt, milyen formában van két héttel a világbajnokság előtt.

Mint kiderült, remekben. Bár csak a második rajtra jöttek el a futók, mindketten jól indultak, de Powell csak féltávig tudta tartani a lépést Gayjel. Az amerikai ellenállhatatlanul ment előre, 9.79 másodperccel nyerte meg a versenyt. Mivel a hátszél a megengedettnél erősebb (+2.6) volt, ideje nem kerül fel a ranglistákra, de a világbajnoksággal kapcsolatban megnyugodhat. Powellnek viszont még van mit tennie: Gayen kívül a szintén amerikai Darvis

Patton (9.95) is megelőzte, s 9.98cal harmadik lett.

Nagyot futott női 200 méteren Allyson Felix: a világbajnoki cím védője élete második legjobbjával, 21.88 másodperccel nyerte meg a versenyt. Az amerikai sprinter nagyon jól rajtolt, erősen kezdett, s a táv második felében is tartani tudta az iramot.

A világbajnoksághoz közeledve egyre jobb formába lendül a szintén amerikai Jeremy Wariner is. Az Oszakában 400 méteren győztes futó év elején visszatért edzőjéhez, aki olimpiai és világbajnoki aranyhoz segítette, s most arra készül, hogy megvédje címét. Stockholmban nem volt igazán erős ellenfele, ennek megfelelően csak magára kellett figyelnie, s nagy fölénnyel, idei legjobbjával, 44.83 másodperccel lett első.

Hiába szeretett volna végre ismét 13 másodpercen belülre kerülni, a 110 méteres gátfutás világrekordere (12.87), Dayron Robles, még várnia kell. A nyár folyamán apróbb sérülésekkel bajlódó kubai annak örülhetett, hogy végre panaszmentesen versenyzett, de meg kellett elégednie a győzelemmel és 13.11 másodperccel.

Egy nappal korábban nem a stadionban, hanem a város szívében rendezték meg a súlylökést, s a férfiak versengése kiváló eredményt hozott. A lengyel Tomasz Majewski első kísérletére (21.65) megjavította egyéni csúcsát, másodikra pedig 21.95 méterrel a világ idei legjobbját érte el.

Eredmények a 17. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik