Egyre tisztább lesz a kép

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.07.01. 00:16
Címkék
Napokon belül kiderül, hogy a DigiSport vagy a Sport Tv csatornái adják-e a magyar bajnokikat. A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége elfogadta a Digi Tv ajánlatát, ám a jelenlegi jogbirtokos még élhet opciós lehetőségével. A DigiSport szerdán megkezdi adását.

A Digi Tv előfizetői szerdától már nézhetik az új sportcsatornát. A DigiSport megkezdi adását, ám egyelőre még nem jelentkezik élő műsorral, ugyanis most viszonylag kevés sporteseményt rendeznek, ám a tervek szerint július második felében már saját élő műsorral jelentkezik a csatorna. Mint arról korábban beszámoltunk, a Digi Tv a hazai viszonyok között szinte hihetetlen ajánlatot tett a Soproni Liga közvetítési jogaiért. A cég három év alatt 2.1 milliárdot fizetne, ezen felül százmilliót adna az utánpótlásnak, minden klub hozzájuthatna kétezer előfizetéshez, amelyet értékesíthetne, s a nemzetközi kupában induló együtteseket külön is jutalmazná.

Mesésnek hangzik az ajánlat, de egyelőre még nem vehetjük ténynek, hogy a Digi Tv lesz a közvetítő, ugyanis a Sport Tv birtokolja a magyar élvonalbeli mérkőzések közvetítési jogát, s a cégnek opciós joga van a hoszszabbításra. Azaz ha a Sport Tv tartja a Digi Tv ajánlatát, minden marad a régiben, vagyis pénteken a Duna Tv közvetít, szombaton és vasárnap pedig a Sport1 és a Sport2.

„Egyelőre nincs mit tennünk, várjuk a jelenlegi jogtulajdonos válaszát – mondta Sárai Endre, a Digi Tv ügyvezető igazgatója. – Csak annyi biztos, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége elfogadta cégünk ajánlatát. Mostantól kezdve minden a Sport tévén múlik. Az biztos, hogy szerdán elindul a DigiSport adása, persze most csak úgynevezett demók kerülnek műsorba. Aztán ha miénk lesz a magyar bajnokság, nálunk is minden beindul.”

A sorsolás már megvan, ám éppen a közvetítő céggel kapcsolatos kérdőjelek miatt egyelőre nem tudni, mely meccseket adja a televízió. Ha a Digi Tv lesz a befutó, a cég választ majd először, a második meccset pedig a Duna Tv kérheti.

„Jó lenne, ha már tudnánk, mi lesz ennek az ügynek a végeredménye – mondta a cégvezető. – Az biztos, hogy mi választunk először, és csak utánunk jön a Duna Tévé a pénteki meccsel. A közszolgálati adó egy találkozót ad, mi viszont akár négyet is a műsorunkra tűzhetünk, vagy előfordulhat olyan forduló is, amelyből öt mérkőzést láthatnak a nézők. Nagyon tetszik a kettős rangadók ötelete, így egymás után két találkozót láthatnának a tévénézők. Cégünk szorgalmazza, hogy a programban legyenek ilyen meccsek is! Ha ez nem jön össze, mi akkor is sok bajnokit szeretnénk közvetíteni, és még az sincs kizárva, hogy nálunk pénteken, szombaton és vasárnap is lesz műsoron hazai futball.”

Miután a társaság megszerezte a Bajnokok Ligája- és az Európa-liga-mérkőzések közvetítési jogait, már a rajt előtt is lehet magyar érdekeltségű mérkőzés a tévében.

„A helyzet azért nem ilyen egyszerű, hiszen a Haladás úgy tudja, hogy már értékesítette a jogait, de eközben erre jelentkezett egy másik cég is – mondta Sárai Endre. – Ugyanakkor a szombathelyiektalálkozója a kazah Irtis Pavlodar ellen azért nem csúcstalálkozó. Az Újpest és a román Steaua Európa-liga-találkozója egészen más. Azt a két meccset mindenképpen adni akarjuk, mert roppant éles párharc lehet.”

A DigiSporttal kapcsolatban két kérdés vetődik fel. Az egyik a Sport Tv-s opció, a másik, hogy azok, akik más szolgáltatónál fizettek elő a szolgáltatásokra – esetleg kétéves hűségnyilatkozattal –, tudják-e nézni a magyar meccseket.

„Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik más szolgáltatók részéről a csatornánk iránt – nyilatkozta az igazgató. – A kábelszövetség is jól reagált a szerződéstervezetre, optimista vagyok ebben az ügyben. Konkrét ajánlatot egyelőre nem tettünk, de jó a helyzet. Úgy gondolom, hogy a konkurencia nem tudja tartani az ajánlatunkat, vagyis hozzánk kerülnek az NB I-es jogok. Nemcsak a jogdíj miatt gondolom ezt, hanem egyéb körülmények miatt is. Sok pénzt adunk az utánpótlásra, és abból a kétezer előfizetésből, amelyet minden klub megkap, szép bevételre tehetnek szert.”

(A kézi- és a vízilabda-bajnokság közvetítési jogaival kapcsolatos írásunk a 12. oldalon)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik