Néző: a skót edző

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.06.23. 23:06
Címkék
William McStay zakóban és farmerben nézte, ahogy az Újpest futballistái egymás ellen játszottak kedden Sajtoskálon. A skót szakember továbbra sem tekinthető a lila-fehérek edzőjének, hiszen a lehetséges kuparivális Celtic alkalmazásában áll. Az UEFA illetékesei már tudnak az ügyről, de még csak az információgyűjtés folyik.

A jelenleg az Újpesttel edzőtáborozó William McStay tréninget ugyan nem irányít, éppenséggel még vezetőedzőnek sem lehet nevezni, de már figyeli a foglalkozásokat.

A Celtic által Budapestre küldött szakember – a lila-fehérek együttműködési megállapodást kötöttek a skót klubbal, s ennek keretében érkezett a szakember Bükfürdőre – egyelőre még nem állhatott munkába. Ugyanakkor magyarországi munkavállalását komolyan veszi, hiszen még segédet is hozott magával. Joe McBride hivatalosan erőnléti edző lesz a csapat mellett, ám Skóciából származó információnk szerint a két tréner már hosszú ideje együtt dolgozik, s kapcsolatukban eddig mindig ő volt a segítő. Vagyis az Újpest mellett most népes szakmai stáb dolgozhatna, hiszen William McStay és Joe McBride mellett Aczél Zoltán és Víg Péter, valamint a kapusedző Pálinkás András is Bükfürdőn edzőtáborozik.

A napi edzéseket viszont továbbra is Aczél Zoltán vezeti.

Erwin Koeman szövetségi kapitány segítője már hétfőn is úgy készült, hogy neki csak végre kell hajtania William McStay utasításait, ezzel szemben továbbra is ő irányít. A skót szakember csak figyel. Kedd délelőtt a büki pálya mellett állva nézte a futballistákat, s úgymond tapasztalatokat szerzett.

Eközben a háttérben azon dolgoznak, hogy a szakember egyáltalán hivatalosan munkát vállalhasson Budapesten. Mint arról már korábban beszámoltunk, az UEFA rendelkezései szerint két, nemzetközi kupában induló csapat között nem lehet közvetlen vagy közvetett gazdasági és szakmai kapcsolat. Egyes értelmezések szerint ha a Celtic edzőt ad az Újpestnek, aki továbbra is a skót klub alkalmazásában marad, akkor a klubok megszegik ezt a szabályt, így pedig egyikük sem vehet részt a nemzetközi kupasorozatokban.

Kedd délután az UEFA illetékesei nem kecsegtettek az ügy gyors lezárásával, vagyis egyelőre nem tudni, mikor derül ki, hogy lehet-e egyáltalán vezetőedző Újpesten a Celtic alkalmazásában álló William McStay, vagy más megoldást kell keresni.

Természetesen felhívtuk az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni székházát, ahol miután az illetékesnek elkezdtük vázolni az újpesti csapatnál fennálló problémát, Wolfgang Eichler gyorsan félbeszakított minket, mondván, tökéletesen tisztában vannak a Celtic és a magyar klub közti kényes szituációval.

„Ne is folytassa, pontosan ismerjük a helyzetet – mondta az UEFA szóvivője, Eichler úr. – Az ügy jelenlegi fázisában viszont nem adhatok önnek semmi információt, vizsgáljuk a részleteket. Bekértünk minden anyagot az üggyel kapcsolatban, bevontuk a Skót és a Magyar Labdarúgó-szövetséget, tőlük is megkértünk minden információt. Egyelőre ennél többet nem mondhatok önöknek...”

Szóval úgy tűnik, hogy ebben a helyzetben az Újpest nem számíthat gyors megoldásra, vagyis még napok telhetnek el addig, hogy az UEFA kialakítsa álláspontját, azaz a közeljövőben is csak néző lehet William McStay az Újpest edzésein.

Kérdés, hogy meddig tart a türelem, hiszen a lila-fehéreknek július 16-án a román Steaua Bucuresti ellen pályára kell lépniük az Európa-liga selejtezőjében. A kupasorsolásról kedd este hazaérkező Sallói István sportigazgató szűkszavúan nyilatkozott a helyzetről: „Az Újpest érdeke, hogy így vagy úgy, de mielőbb lezáruljon ez az ügy.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik