Az R-betűsök nélkül is R-edményre törnek a brazilok

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2009.06.10. 19:02
A brazil labdarúgó-válogatott, a selecao első számú embere soha nincs könnyű helyzetben: ha egy nagy tornán vagy selejtezőn nem az első helyen végeznek, nagy esély van rá, hogy veheti kalapját; ám akkor is készülődhet a helyi illetékességű munkaügyi központba, ha az aranyérmet elnyerik, ám nem szemkápráztató futballal, a jogo bonito, a szép játék legjobb hagyományaihoz hűen. Mission Impossible ez a javából!
Egy futballtörténelmi kép 1994-ből: Dunga kezében a trófeával, jobbra tőle a még gyermek Ronaldo (akkoriban még Ronaldaóként ismertük).
Egy futballtörténelmi kép 1994-ből: Dunga kezében a trófeával, jobbra tőle a még gyermek Ronaldo (akkoriban még Ronaldaóként ismertük).
Egy futballtörténelmi kép 1994-ből: Dunga kezében a trófeával, jobbra tőle a még gyermek Ronaldo (akkoriban még Ronaldaóként ismertük).
Egy futballtörténelmi kép 1994-ből: Dunga kezében a trófeával, jobbra tőle a még gyermek Ronaldo (akkoriban még Ronaldaóként ismertük).



Dunga a nagy elődök árnyékában

A Copa-America-címvédő brazil nemzeti tizenegy talán a legmotiváltabb a nagycsapatok közül a 2009-es Konföderációs Kupán, hiszen a szövetségi kapitány, Dunga az elővilágbajnokságon szeretné bebizonyítani, hogy választottjai a sok kritika ellenére is felveszik a harcot a legjobbakkal.

Igaz, az egykori világklasszis szűrő, akit játékos korában jó ideig hazaárulónak tartottak a jogo bonito megcsúfolásáért, az európai stílusú gyepnyüvés átplántálásáért, ha akart, akkor sem tudott volna elődje, Carlos Alberto Parreira kedvenceire támaszkodni.
Közülük ugyanis többen visszavonultak, vagy már igen közel állnak ehhez (Cafú, Roberto Carlos, Dida, Émerson, Zé Roberto, Juninho Pernambucano), lekopott róluk a világklasszisság fénye (Ronaldinho), vagy éppen kis híján elkallódtak (Adriano, Ronaldo). Elődje a 2006-os világbajnokságra csak három Brazíliában játszó labdarúgót vitt magával, azt is jórészt kényszerből, Dunga viszont bátran nyúlt a „hazai terméshez”.


A tinik ezúttal otthon maradtak

Természetesen egy (játékos)élet munkáját tagadta volna meg, ha 17-18 éves suhancokat kap elő a brazil bajnokságból, emígyen friss emberei is mind húszas éveik derekán járnak. Első válogatott mérkőzésén egyébként csak egyetlen újoncot avatott, Daniel Carvalhót, az argentinok elleni 2007-es Copa-finálén bevetettek közül pedig csupán Doni, Josué (aki amúgy már 1999-ben bemutatkozhatott a selecaóban), Daniel Alves (őt nehéz is lett volna nem felfedezni) és Fernando nevezhető az ő „találmányának”. Közülük a 2009-es Konföderációs Kupára mindössze Josué, Alves és Elano utazhat ki.

Ebben a felállásban múlták felül az agrentinokat a 2007-es Copa America fináléjában.
Ebben a felállásban múlták felül az agrentinokat a 2007-es Copa America fináléjában.


Világklasszisok helyett derék munkásemberek

Nézzük, milyen csapatra számíthatunk Dungától az elő-világbajnokságon!

Az 1-es mez alighanem az interes Júlio Césaré lesz, aki klubjában egyre jobb átlagosztályzatokat produkál, aki idén megvédte a tavaly általa kiérdemelt Év kapusa-címet a Serie A-ban. Olyan jól egyébként most sem állnak portás-poszton a brazilok: César helyettese, Gomes meglehetősen hektikusan teljesített a nemrégiben lezajlott idényben, a harmadik számú kesztyűs ember, Victor pedig teljesen tapasztalatlan nemzetközi szinten. Rogério Ceni hiába került zsinórban háromszor az idény álomcsapatába a Placar nevű szaklap osztályzatai alapján (és korábban még háromszor), a válogatottnál nem jön szóba kora miatt.

Dunga a védelmen is csak ott változtatott, ahol muszáj volt: a két szélen. A jobb oldalon Daniel Alves vagy Maicon szerepeltetése ugyebár klubbéli remekléseik miatt adja magát, középen (a most éppen sérült) Alex, Juan és Lúcio helye megkérdőjelezhetetlen. A kapitány megtartott még egy régi motorost a benficás Luisao személyében, és felfedezte a 24 esztendős középhátvédet, Mirandát. A balbekk Kléber már a 2003-as Konföderációs Kupán is részt vett, vetélytársa ezúttal az abszolút újonc, 26 éves André Santos lesz.


Kaká és más senki

A karmesteri pálca természetesen ki sem eshet Kaká kezéből, akinek a manchesteri Anderson rövid és hosszú távon is megfelelő helyettese, társa lesz – bár Anderson sérülése miatt két héttel a torna előtt kikerült a keretből. A peches tinisztár helyére Dunga ki mást is hívhatott volna be, mint a kőkemény szűrőt, az egykori MU-s Klébersont… Pedig védekező középpályásból nincs hiány: a kapitány kései reinkarnációja, a veterán Gilberto Silva mellett a tavaly feltűnt Felipe Melo, a wolfsburgi futógép, Josué is a keret tagja. Kaká mellett Dunga egyik bizalmi embere, Elano és a fiatal Ramires képes még némi játékszervezésre. Bizony, korábban nem ilyen nevekhez szoktunk a selecao háza táján…

Nem válik hátrányukra viszont, hogy a Real Madrid két egykori menője közül Júlio Baptista és Robinho támadó középpályásként és csatárként is bevethető: előbbi úgy-ahogy „felébredt” Rómában, utóbbi sokat erősödött Angliában. Támadóban szokás szerint most sincs hiány: a sevillai gólgép, Luís Fabiano, a milánói csodagyerek, Pato és a Brazíliában igencsak magára talált Nilmar is a keret tagja. Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor egy portugál, egy német és egy olasz gólkirály nem fért be a selecao keretébe!

Egy lehetséges kezdő a sok közül a Konföderációs Kupára.
Egy lehetséges kezdő a sok közül a Konföderációs Kupára.


R and R and A: a hiányzó üstökösök

Ha végigtekintünk a Placar magazin osztályzataink, akkor hiányolhatjuk az Európában ismertebb (egykori) klasszisok, Ronaldo, Adriano és Ronaldinho mellett például a „hazai” Keirrisont, Wagnert, Borgest vagy Hernanest.

Jogo Bonito: 4–3–1–2-ben

Dunga a ma már evidens négyvédős felállást alkalmazza, azonban a középpályán újított: egykori szűrőként magától értetődő természetességgel a biztonságot tartja szem előtt, amikor egyszerre minimum két középső védekező szakembert szólít harcba. Némi extraként a szélső középpályások helyett egy középső támadó középpályást, alaphelyzetben Elanót szerepeltet a karmester mögött, ezért aztán a szokásosnál is nagyobb teher hárul a felfutó szélsőhátvédekre. Elöl mostanában a Robinho, Luis Fabiano-duó a kapitány kedvence.

Ezúttal Adriano, Ronaldinho és Ronaldo (alulról fölfelé) nélkül a selecao. Ki tudja, lesznek-e még egyszerre a keret tagjai?
Ezúttal Adriano, Ronaldinho és Ronaldo (alulról fölfelé) nélkül a selecao. Ki tudja, lesznek-e még egyszerre a keret tagjai?


Az olaszok ellen viszont 4–5–1-es formációban hadakoztak: a négy védő előtt a Silva, Melo kettős takarított, középen Elano, a középpálya két szélén Robinho (később Baptista) és Ronaldinho tolta a labdákat az egy szem középcsatár, Adriano elé. A portugálok hazai 6–2-es megalázásakor viszont Dunga egy (kontinensnyi) ország csodálkozására egy szűrővel – Silva –, és három támadó középpályással – Anderson, Elano, Kaká – operált, aminek meg is lett az eredménye. Nagy kár, hogy ezután gyorsan vissza is tért a jól megszokott sémájához. Előfordulhat az is, hogy Silva és Melo előtt egy mesteri Kaká, Diego, Ronaldinho trióval állnak fel – de csak a brazil fanok legszebb álmaiban…

Egománia helyett praktika! – adta ki a jelszót a mester, aki játékos korában már kiérdemelte a „Nagy Kapitány” nevet. Edzőként erre még várnia kell, minimum 2010-ig.

2010-ben mindenképpen vége?

Dunga megnyerte legényeivel a Copa Americát, most pedig az olimpiai „kudarcbronz” után a Konföderációs Kupán az örök ellenfél olaszok és az Európa-bajnok spanyolok ellen kell bebizonyítaniuk, hogy esélyesként érkeznek egy év múlva ugyanide, a világbajnokságra. Ami alighanem Dunga karrierjének végét is jelenti jelenlegi posztján: ha nem nyerik meg a versengést, elzavarják, ha igen, akkor bölcsen önként távozik, sikerei csúcsán.

Bár ne feledjük, hogy Dunga egész életében csupa olyan dolgot művelt, ami a többi brazilnak eszébe sem jutott volna…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik