„Egy szerethető ügy”

AMLER ZOLTÁNAMLER ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2009.05.18. 23:02
Címkék

Olimpia Szingapúrban. Furán hangzik? Egy pillanatra sem. Nem, mert jövőre, augusztus 14–26. között a négy és fél milliós városállam – biztosak lehetünk benne – szenzációs olimpiát rendez. Az I. ifjúsági olimpiai játékokat. Kesereghetnénk kicsit, hogy nem Debrecen lesz a házigazda, hiszen nyolc jelentkező mellett a hajdúsági város is kandidált, de ne tegyük. Ne, mert önmagában a gondolat is csodálatos: a 14–18 éves sportolók ötkarikás csúcstalálkozón mérhetik össze erejüket. Ráadásul – miképpen az a hétfői sajtótájékoztatón is elhangzott – a történelmi esemény nemcsak a sportról, a nevelésről, a kultúráról is szól majd. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nem véletlenül fogalmazott ekképpen: „Az olimpiai mozgalomban ez egy roppant szerethető ügy!”

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az ötletgazda, 2007 júliusában Guatemalában egyhangúlag támogatta a szervezet a négyévenkénti rendezést. Schmitt Pál kiemelte, az olimpiai eszme terjesztésére kifejezetten ráfért a „polírozás”, a megújulás, és az ifjúsági olimpiánál keresve sem találni jobb figyelemfelhívó, az eszmét erősítő rendezvényt.

„A gyerekeknek az életöröm, nekünk, felnőtteknek, szülőknek az egészségre nevelés forrásának kell lennie a rendezvénynek. Lehangoló adatok bizonyítják, hogy manapság milyen kevés gyermek sportol rendszeresen. Mindent meg kell tennünk érte, hogy a sportot közelebb hozzuk a fiatalokhoz” – tette hozzá az elnök, aki határozottan kijelentette, nem tartaná szerencsésnek, ha a versenyzőket pénzjutalom motiválná. Ugyanakkor a MOB igyekszik majd megtalálni az edzőket, felkészítőket, iskolákat leginkább ösztönző módokat. Költségvetésről, anyagi kérdésekről még korai beszélni, a MOB saját keretein belül is igyekszik segíteni, de az állam támogatására is szükség van – az idén ez sem maradt el, 40 millió érkezett ezen a címen.

A szingapúri játékok magyar felelőse az olimpiai bajnok kajakos, MOB-alelnök Gyulay Zsolt, aki büszke a feladatra, társaival folyamatosan kapcsolatban áll az iskolákkal, edzőkkel, tanárokkal. Jelenleg 220 fiatal magyar sportoló alkotja a keretet – érdekesség, közülük három úszó, Kapás Boglárka, Dobár Éva és Bernek Péter ott volt tavaly a pekingi olimpián. Konkrét cél mindezek ellenére sem fogalmazódott még meg, egyelőre a lehető legtöbb kvóta megszerzése a fő feladat. Amúgy 26 sportágban 201 aranyérmet osztanak majd ki, 3600 sportoló vehet részt az eseményen, országonként egyéniben összesen legfeljebb hetven fiú és lány indulhat. Pénteken kora este az I. ifjúsági olimpiai játékokra készülő fiatalok ünnepélyes csapatgyűlésére a SYMA-rendezvénycsarnokban kerül sor. Nem kevesebb mint kétezer meghívót küldtek ki, a fiatalok mellett ott lesznek a jelen és a múlt nagyságai is.

A sajtótájékoztató végén Schmitt Pál és Fejér Miklós, a Régi Sipos Halászkert tulajdonosa újabb együttműködési megállapodást írt alá. Stílszerűen a sportolók egyik bevallottan kedvenc helyén, a Régi Siposban…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik