A harmadik negyed döntött

MIHÁLYI ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁNMIHÁLYI ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2009.05.14. 22:45
Címkék
Egy félidőn keresztül cibálta az oroszlán bajszát a ZTE, aztán a harmadik negyedben két külső embere, Thomas Kelley és Wittmann Krisztián vezérletével úgy faképnél hagyta a PVSK, hogy onnan már nem volt visszaút, így idő előtt eldőlt a csata.

Bár már elődöntőt játszottak ked venceik, semmivel sem voltak többen a pécsi szurkolók, mint a negyeddöntő során: az ok nemcsak a hétköznapi időpont volt, hanem az is, hogy a kosármecscsel éppen egy időben kezdődött el a város labdarúgócsapatának Ligakupa-döntője – Siófokon. Az aranylábúakat állítólag több mint félezer drukker kísérte el, és még az is lehet, hogy a fanatikusok látták a zalaegerszegiek épp’ Pécsre tartó buszát, amely lerobbant Lengyeltótiban. Szerencsére még idejében megérkezett a pótjármű, így a kék-fehérek nem késtek, maximum a mérkőzésre hangolódásukat zavarhatta meg a kellemetlen incidens.

De a látottak alapján azt sem túlságosan, mert kezdettől fogva szívósan tapadt vendéglátójára a már a legjobb négy közé kerülést is nagy sikerként megélő ZTE. Az első félidőben csupán az első negyed második felében torpantak kissé meg a látogatók, amikor a pontokat megbízhatóan szállító amerikai Thomas Kelley vezérletével öt ponttal megugrott a PVSK. De a második játékrész elejére semmissé tette amúgy is minimális hátrányát a Zalaegerszeg, még úgy is, hogy több tiszta távoli dobóhelyzete kimaradt. Aztán amikor kivágott egy 9–0s rohamot, hirtelen hétpontos előnyben találta magát, annak ellenére, hogy lepattanózásban kenterbe verte a Pécs. De csak abban! Így történhetett, hogy ha csak egyetlen ponttal is, de meglepetésre a vendégek vezettek a nagyszünetben.

Azok a vendégek, akiknek az éppen a baranyai megyeszékhelyről elcsábított mestere ezen a meccsen ugyanúgy cserélt, mint tanítómestere, a pécsiek szakmai igazgatója, Sztojan Ivkovics: folyamatosan. Tehát teljesen más szisztémában, mint az előző párharcban, a dombóváriak ellen – talán azt gondolhatta, ez is lehet a siker titka az alapszakaszgyőztes ellen, hiszen így a kulcsemberek kevésbé őrlődnek fel a napjaink kosárlabdázására jellemző hatalmas húsdarálóban. Mégis megtört a Zete lendülete a harmadik negyedben, de úgy is jellemezhetjük ezt a szakaszt, hogy a PVSK elkezdett védekezni. A hazaiak ugyanis keményítettek a hátsó alakzatukon, és ennek máris markáns eredménye lett. Előbb tíz ponttal húzott el a házigazda, majd némi szusszanás után 11 pontot dobva sorozatban, tizennyolccal.

A záró játékrészben kicsit közelebb lopakodtak az egerszegiek, de a rutinos pécsiek odafigyeltek az eredményre: tízen belülre már nem engedték ellenfelüket. Összességében magabiztos és meggyőző győzelmük értékét növeli, hogy a térdsérüléssel bajlódó Grebenár Péter nélkül érték el, pedig a válogatott center hiányzott a magas poszt rotációjából.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Pécs javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik