Sztárok várnak rájuk

AMLER ZOLTÁN, KOVÁCS GÁBOR, SZŰCS ANDRÁSAMLER ZOLTÁN, KOVÁCS GÁBOR, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.04.14. 23:09
Címkék
Miközben a magyar válogatott Münchenben készül a vb-re, két csoportellenfele, Kanada és Szlovákia is nyilvánosságra hozta előzetes keretét. Amelyben, mondani sem kell, hemzsegnek a sztárok.

Még kilenc nap, és a magyar válogatott megkezdi szereplését a világbajnokságon. Leírni is gyönyörű! A várakozás hatalmas, tömegesen mennek majd honfitársaink Svájcba drukkolni a csapatnak, az olyannyira szerethető csapatnak. Rögvest az első mérkőzés pikáns lesz, hiszen az ellenfél Szlovákia együttese.

„Még mindig nem emésztették meg, hogy a magyar válogatott 2003-ban legyőzte őket – utalt a felejthetetlen 4–2-es meccsre Sille Tamás, aki azután, hogy a szomszédoknál voltaképpen lemondtak róla (vb-csapatba soha sem sikerült beverekednie magát), magyar színekben szerepelt. És teljesülhet az álma, jégre léphet az A-csoportos vb-n. – Nem kell mondani, milyen meccs lesz nekem az első. Már most beleborzongok” – kereste a szavakat a védő, aki már azt is tudhatja, kik állnak majd vele és társaival szemben. Ján Filc szövetségi kapitány ugyanis kedden kijelölte keretét, amelyet az NHL miatt is természetesen „csupán” előzetesnek tekinthetünk. Ennek ellenére is csak keressük a szavakat, hiszen már ezen a listán tizenegy olyan játékos neve szerepel, aki pályára lépett az NHL-ben…

A hírek szerint nem lesz ott Svájcban, az Richard Zedník, a Florida klasszisa, ő magánéleti problémákra hivatkozva lemondta a szereplést. Elképzelhető, hogy hiányzik majd az egyik legjobb szlovák NHL-játékos, Marián Gáborík is, akit csípősérülése miatt nem biztos, hogy elenged a Minnesota – sorsáról a héten sorra kerülő orvosi vizsgálatok döntenek. A tengerentúlról Michal Handzus (Los Angeles), Andrej Sekera (Buffalo) és Boris Valábik (Atlanta) jövő héten csatlakozhat a nemzeti csapathoz.

Kedden egyébként másik csoportbéli sztárellenfelünk, Kanada is keretet hirdetett. Mondani sem kell, milyet… Dany Heatley, Martin St. Louis, Jason Spezza – folytassuk?

Heatleyt egyébként már jól ismerik a mieink, ott volt, mit volt, parádézott a BS-ben az öt évvel ezelőtti gálameccsen (9–2 Kanadának). Érdekességképpen: az idényben 7.5, jövőre 10 millió dollárt kereső ottawai gólvágó kétszeres világbajnok, világkupagyőztes, 2002-ben az év újonca volt az NHL-ben, négyszer kapott meghívót All Star-mérkőzésre, és a 2003-as gálán ő volt a legértékesebb játékos. A még nem teljes kanadai keretben (ne feledjük, az NHL-ből még bárki érkezhet) két tartalék van: a német élvonalban szereplő Fred Brathwaite és a KHL-ben játszó Joel Kwiatkowski.

„Nekünk, tizenkilenc éveseknek különleges év ez” – közölte a szintén kerettag ifjú, Steven Stamkos, mielőtt elmondta volna azt is, hogy mennyire jó lesz úgy a válogatott tagjának lenni, hogy a régi pajtások is ott lesznek. Stamkos ugyanis tavaly még a junior vb-n parádézott Drew Doughty és Luke Schenn társaságában: aranyéremig repítették a juharleveleseket. Aztán a három fiatal az NHL-draft első körében, azon belül is az első ötben elkelt. Stamkos 1/1-es, Doughty 1/2-es, Schenn pedig 1/3-as lett, miután sorrendben a Tampa, a Los Angeles és a Toronto lecsapott rájuk. Stamkos azóta 46 ponttal zárta bemutatkozó idényét, pedig a Bolts egyetlen csapatnál tudott csak több pontot gyűjteni az alapszakaszban...

„Nem igazán hallottam arról, hogy számolnának velem, amin nem is csodálkoztam, ahogy ment a szezon elején... Kemény időszak volt. Az évad második felében viszont rendbe jöttek a dolgok, de nem nagyon gondolkodtam a vb-ről” – magyarázta Stamkos.

Lindy Ruff (Buffalo) kapitány előző évben ezüstérmes együttese ellen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik