Árnyék

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.12.08. 02:00
Szentes Lázár klasszis center volt. A Rába ETO csatáraként BEK-meccsen bevette a Standard Liege, az izlandi Vikingur Reykjavik, az akkor még szovjet Dinamo Minszk hálóját is, Szabó Ottóval a jobb, Hajszán Gyulával a bal oldalán a hazai szinten félelmetes támadósort alkottak.

A futballistaként népszerű Szentes Lázár edzőként már meglehetősen vegyes hatást gyakorolt az emberekre. Valamiért még körvonalaiban sem hasonlított a mágusra, Verebes József könnyed, optimista, olykor túlzó stílusa nem ragadt rá. Ehelyett állandó harcban állt az újságírókkal, a szurkolókkal, saját játékosaival, olykor a széllel, s időnként a szögletzászlóval. Nem volt könnyű munkakapcsolatot kialakítani vele.

Sem nekünk tollal a kézben, sem a futballistáknak dresszben, klottgatyában.

Ettől persze még lehetne kiváló, sikeres edző is Szentes Lázár. De valahogy az igazi áttörés, a kiugró siker még hiányzik pályafutásából. Pedig Debrecenben nagy lehetőséget kapott a sorstól, s most Újpesten újra a trónon ülhetne. Az már külön szerencséje, hogy a Megyeri útról bizony egyre aggasztóbb híreket hallani, olyasmiket, hogy kiürült a kassza, a legjobb játékosokat el kellene adni a túlélés reményében. Erről persze nem nyilatkozik senki a lila-fehér vezérkarból, ehelyett Szentes Lázár mondja most a magáét: visszafogottan, reménykedve.

Arról, hogy az Újpest miért nem tudott bajnoki címet nyerni az elmúlt tíz évben, nem egy ciket, talán vaskos könyvet lehetne írni. A lilák mostani játékoskerete megint alkalmas lehetne a hőn áhított arany megszerzésére. Ehhez kellene a stabil háttér, amely a gazdasági válság közepette egyre nehezebb. S ehhez kellene a kiváló szakmai munka, amelyet a nyár óta Szentes Lázártól várnak a Szusza Ferenc Stadionban. Tény: az ősszel akadtak jó periódusaik a liláknak, hogy aztán néhány gyengébb teljesítmény máris lelohassza a szurkolókat. Az edzőnek pontosan tudnia kell, mit jelent húsz, harmincezer néző előtt futballozni – annak idején a Verebes-féle Győrben tapasztalhatta ezt. Újpesten joggal reménykednek a most épp a túlélésért küzdő vezetők, hogy legalább hat-hét vagy tízezer szurkoló buzdítsa a lila-fehéreket.

Ehhez látványos, gólratörő támadófutball kellene. S ehhez kellene a pedagógusként és edzőként is maradandót nyújtó Szentes Lázár.

Vajon képes lesz-e átlépni a tavasszal a saját árnyékát?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik