Profizmus télvíz idején

TŐSÉR NORBERT, ZOMBORI ANDRÁSTŐSÉR NORBERT, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.12.04. 23:10
Címkék
Visszatérő probléma, hogy hazánkban december elejétől (az idén november közepétől) február végéig szünetel a bajnokság. A Ligakupa is véget ér ezen a hétvégén, és a januári felkészülésig szabadságra mennek a játékosok. No de mit tehetnek – és mit nem tehetnek – a pihenő alatt?

A bajnok MTK-nál a játékosok meg is érdemelték a hosszabb pihenőt.

„A nyáron meglehetősen rövidre sikerült labdarúgóink pihenője, így a mostani, viszonylagosan hosszabb szabadság szükségszerű – mondta Garami József, az MTK Budapest szakmai igazgatója. – Hétfőn

edzünk utoljára, és a felkészülést csak január ötödikén kezdjük. Az természetes, hogy a kerettagok kapnak majd feladatokat, a legfontosabb azonban, hogy sérült játékosaink rendbe jöjjenek. Pályafutásom során egyetlen csapatomnál sem volt még ennyi sérült, és remélem, jövőre nem kell ennyi problémával megküzdenünk. Somodi László irányításával a gyógyulók egész decemberben rehabilitációs edzéseken vesznek részt, nagyon fontos lesz, hogy számolhassunk velük a folytatásban. A kispályás futballnak nem vagyok híve a szünet alatt, korábban több sérülés is történt már, az úszás és a futás azonban javasolt.”

A mozgásnak nincs ellene Csertői Aurél, a Szombathelyi Haladás vezetőedzője sem, sőt a felnőttcsapat keretéből is többen edzésben maradnak, átirányítják őket az Illés-akadémiára. A szakember óva inti futballistáit a túlzott erőfeszítésektől, mert aki sérülten jelentkezik a januári felkészülésen, szankciókra számíthat.

„Az extrém sportokon kívül – beleértve a síelést vagy éppen a lovaglást – nincs tiltva semmilyen mozgás a játékosoknak a téli szünetben, ugyanakkor ha valaki ez idő alatt megsérül, pénzbüntetésre számíthat– hangzik Csertői Aurél intelme. – A napokban a keret húszesztendős játékosai csatlakoztak az Illés-akadémia labdarúgóihoz, így ők továbbra is edzésben maradnak, illetve az idősebb és korábban sérült futballisták is külön rehabilitációs foglalkozásokon vesznek részt. Kimondottan személyre szabott edzésterv nem készült, de egy héttel a felkészülés előtt mindenkinek ajánlatos elkezdenie futni. A vezetőséggel meghatároztunk egy limitet, mely szerint legfeljebb két kilogramm súlyfelesleget fogadunk el egy-egy játékostól.”

A hízásnak a Vasasnál sem örülnének, s Mészöly Géza vezetőedző bízik is játékosai profizmusában. Gondolkodását a szerb légiósok mellett Németh Norbert, a lengyel Mariusz Unierzyski, illetve a csapatkapitány Tóth András is elfogadja, és segítenek a többiekkel is megértetni a szemléletváltás jelentőségét.

„Nincs olyan sportág, amelyet tiltanánk a játékosoknak, sőt az ünnepek alatt is azt ehetnek, ami jólesik nekik, de mértéket kell tartaniuk – ecsetelte Mészöly Géza. – Korábban Franciaországban megtanultam: bármit is tegyen egy futballista, mindenképpen alárendeli magát profizmusának, mert ebből él. A Vasasnál több hasonló szemléletű játékost sikerült magam mellé állítanom, akik segíthetnek a többieknek is, így remélem, nem fordul elő, hogy valaki súlyfelesleggel tér vissza januárban. A hosszabb ideig sérültek, Balog Zsolt, Lázok János és Kiss Márton egyéni edzéstervet is kaptak. Emellett persze szüksége van tíz-tizennégy nap teljes kikapcsolódásra minden labdarúgónak, de a három hét leállás már nem engedhető meg.”

A pihenésre, regenerálódásra szánt idő fontosságával egyetért Csank János, a ZTE vezetőedzője is, aki Mészöly Gézához hasonlóan bízik futballistái profi gondolkodásában. A tapasztalt szakember ugyanakkor már most figyelmezette csapata tagjait, mire számíthatnak az első januári edzésnapon.

„Két hét teljes pihenőre szükség van, december második felében azonban már mozogniuk kell a kerettagoknak – adta ki az ukázt Csank János. – Profi játékosokról beszélünk, vagyis mindenki tisztában van vele, hogy a szabadság ideje alatt mennyi erősítésre, milyen pulzusszámmal végzett futásra van szüksége annak érdekében, hogy az alapkondíciója ne essen hetven százalék alá. A fiatalabb korosztály tagjainak hangsúlyoztam, hogy ők többet is vállalhatnak az előirányzottnál – úgy vettem észre, ezt maguktól is tudják. Január ötödikén felméréssel kezdünk, a háromezer-kétszáz méteres futást a mezőnyjátékosoknak illik tizenkét és fél perc alatt teljesíteniük. A kispályás futballt, a síelést nem javaslom a szabadság idejére, ha ugyanis emiatt valaki sérülten jelentkezik, abból kellemetlensége adódhat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik