A lényeg, hogy nyerjünk!

Vágólapra másolva!
2008.10.11. 00:12
Ahogy közeledtünk a magyar–albán vb-selejtező felé, úgy nőtt napról napra az ellenfél ázsiója. A sorsoláskor még egy kézlegyintéssel elintézett albán futballistákról kiderült, hogy ők sem fejelik a taccsot… Az meg természetes, hogy győzni jöttek Budapestre. Még szép! Két forduló után a csoport élén állnak. Mi más lehetne a céljuk? Meg aztán mutassanak nekem egy olyan válogatottat, amelyik nem ilyen szándékkal lép pályára. Láttam őket a tévében, amint a vecsési pályán tréningeztek. Mosolyogtak, viccelődtek, sütött róluk a magabiztosság. Mintha ma este nem a magyarok, hanem mondjuk San Marino amatőrjei ellen kellene pályára lépniük.

Nem tudom, hogy az ellenfél egyik legjobbja, az Olympique Marseille ásza, Lorik Cana ismeri-e azt a kifejezést, hogy „győzelmi kényszer”, azt viszont igen, hogy a mieink ennek terhével futnak ki a Puskás-stadion üde gyepére. Legalábbis ezt mondja a magyar válogatott pszichológusa, Nagy Sándor. Értem is, meg nem is. A sport, a labdarúgás lényege ugyanis – legalábbis profi szinten – a siker, a győzelem. Régen rossz, ha a cél egyben teher is. A magyar futballistákat – s úgy általában a magyar sportolókat – vajon miért nem dobja fel a tét? Miért van az, hogy kevés kivételt leszámítva a mieink rendre hibáznak a sorsdöntő pillanatokban?

Ma nem történhet ez meg!
Ezúttal a magyar válogatottnak nincs más választása, győznie kell. Teherrel vagy anélkül. Fogcsikorgatva vagy lazán, könnyedén. Mindegy. Nyerni kell. Le kell győzni az albánokat. Nem lehet pechünk, nem lehetünk bírói tévedés áldozatai; nem lehet kifogás, hogy Babos helyett Fülöp vagy éppen Köteles védi a kapunkat, hogy Gera vagy bárki más nem játszhat. Ma este Magyarország futballválogatottja játszik. Az aktuálisan legjobb tizenegy. Kapitányunk, Erwin Koeman érti, tudja, teszi a dolgát. Rajta biztosan nem múlik. Gólt azonban – sajnos – ő nem rúghat.

Apropó, gól. Nekünk édes mindegy, hogy ma este ki szerzi a magyar válogatott győztes gólját. Az sem baj, ha egy vékonyka öngóllal nyerünk. A lényeg, hogy nyerjünk. Vannak olyan meccsek, amelyeken kötelező a győzelem. A magyar válogatott számára az albánok elleni ilyen. Úgyhogy: hajrá, magyarok!

BUZGÓ JÓZSEF
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik