Brazíliának megint nem sikerült, az Egyesült Államok a győztes

Vágólapra másolva!
2008.08.21. 17:48
Akárcsak négy éve, ismét az Egyesült Államok és Brazília vívta a női labdarúgók olimpiai fináléját. Akkor az amerikaiak nyertek, azt követően viszont visszavonult Mia Hamm, az amerikaiak legendája, és helyét Marta vette át a nemzetközi labdarúgás porondján – azonban ő az aranysárga-kékeket erősíti…
A brazilok hiába voltak fölényben, a gólt az amerikaiak lőtték
Fotó: Reuters
A brazilok hiába voltak fölényben, a gólt az amerikaiak lőtték
A brazilok hiába voltak fölényben, a gólt az amerikaiak lőtték
Fotó: Reuters
A brazilok hiába voltak fölényben, a gólt az amerikaiak lőtték

Esős idő fogadta Brazília és Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottját a „Dolgozók Stadionjában” Pekingben, ahol a döntőt rendezték, és ez nem vált a csapatok előnyére.

A mérkőzés kérdése az volt, hogy Pekingben a címvédő Egyesült Államok vagy a nagy kihívó, az olimpián eddig remekül szereplő Brazília viheti haza az érmet. A braziloknak volt törlesztenivalójuk az amerikaiakkal szemben, hiszen négy éve ugyanez a két csapat vívta a finálét, és akkor a Team USA Hamm vezetésével győzött 2–1-re.

A csúszós talajt Lindsay Tarpley próbálta meg először kihasználni, és távolról tesztelte Barbarát, a brazilok kapusát a hetedik percben. A túloldalról Marta vétette észre magát néhány trükkel, ám az első harminc percben ezen kívül különösebb említésre méltó esemény nem történt.

Ekkor természetesen újra Marta aktivizálta magát azzal, hogy becsapott két védőt, ám lövése szélesre sikerült. A második félidő elején tovább folyt a mezőnyjáték brazil fölénnyel, de a dél-amerikaiak sem jegyezhettek fel óriási lehetőséget. Egy sorfalba rúgott tizennyolc méteres szabadrúgás már komoly eseménynek számított…

A 86. percben Angela Hucles dönthette volna el a mérkőzést, ám tizenhat méteres lövését Barbara nagyszerű védéssel fogta meg a gólvonal előtt. A nagy lehetőség tehát az Egyesült Államok előtt adódott, ám a kimaradt lehetőség után a mérkőzés hosszabbításba torkollott.

A ráadás elején jött a dráma, a 95. percben Carli Lloyd szánta el magát lövésre a tizenhatos vonala elől, a labda közvetlenül Barbara előtt pattant meg, és a kapus mellett a háló bal oldalába jutott (0–1) vezetéshez juttatva a címvédőt.

A svéd Pia Sundhage által irányított amerikaiak (akikért a lelátón szorított Kobe Bryant is) ezután szinte csak a védekezésre összpontosítottak – és a szerencse az ő oldalukon állt. Néhány centiméter mindig hiányzott: beadás után a csatárnak, egy passzhoz, hogy ne legyen les vagy lövéshez, hogy beljebb menjen.

Megint sem sikerült. Brazíliának maradt a bosszankodás és a sírás…

NŐI LABDARÚGÁS

DÖNTŐ
BRAZÍLIA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 0–1 (0–0, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után
Peking, Dolgozók Stadionja; 51 612. V.: Damkova (cseh).
Brazília: Barbara – Simone (Rosana, 104.), Tania, Renata, Erika – Maycon, Daniela (Fabiana, 77.), Formiga (Francielle, 106.), Ester – Cristiane, Marta. Sz. k.: Jorge Barcellos.
Egyesült Államok: Solo – Mitts, Rampone, Markgraf, Chalupny – Lloyd, Boxx, O'Reilly (Kai, 101.), Tarpley (Cheney, 70.) – Hucles, Rodriguez (Cox, 120). Sz. k.: Pia Sundhage.
G.: Lloyd (96.)


AZ OLIMPIAI TORNA VÉGEREDMÉNYE

Olimpiai bajnok: Egyesült Államok (Nicole Barnhart, Shannon Boxx, Rachel Buehler, Lori Chalupny, Lauren Cheney, Stephanie Cox, Tobin Heath, Angela Hucles, Natasha Kai, Ali Krieger, Carli Lloyd, Kate Markgraf, Heather Mitts, Christie Rampone, Heather O`Reilly, Amy Rodriguez, Briana Scurry, Hope Solo, Lindsay Tarpley, India Trotter, Aly Wagner, Kacey White)
2. Brazília (Andreia, Andreia Rosa, Barbara, Christiane, Daiane, Daniela, Erika, Ester, Fabiana, Formiga, Francielle, Juliana, Marta, Maycon, Maurine, Pretinha, Raquel, Renata Costa, Rosana, Simone, Tania, Thais)
3. Németország (Nadine Angerer, Isabell Bachor, Fatmire Bajramaj, Saskia Bartusiak, Melanie Behringer, Linda Bresonik, Kerstin Garefrekes, Ariane Hingst, Ursula Holl, Annike Krahn, Simone Laudehr, Renate Lingor, Anja Mittag, Martina Müller, Celia Okoyino Da Mbabi, Babett Peter, Conny Pohlers, Birgit Prinz, Bianca Rech, Ulrike Schmietz, Sandra Smisek, Kerstin Stegemann)
4. Japán (Ando, Arakava, Fukumoto, Goto, Hara, Ikeda, Ivasimizu, Jamago, Janagita, Jano, Kaihori, Kato, Kinga, Kumagai, Marujama, Mijama, Nagaszato, Ono, Szakagucsi, Szamesima, Szava, Ucugi)
5. Kína (Csang Jan-zsu, Csang Jing, Csang Na, Csiang Su-aj, Csou Kao-ping, Han Tu-an, Han Ven-hszie, Hszie Caj-hszia, Hszü Jüan, Juan Kan, Ku Ja-sa, Li Csie, Liu Hua-na, Liu Sza, Lou Hsziao-Hszü, Lou Csia-huj, Pi Jen, Pu Vej, Vang Kun, Vang Tan-tan, Ven Hszin-cse, Veng Hsziao-csie)
6. Svédország (Almgren, Arnosson, Dählqvist, Edlund, Fischer, Forsberg, Hammarström, Jönsson, Ländström, Larsson, Lindähl, Oqvist, Ostberg, Paulson, Rohlin, Schelin, Seger, Segerström, Sjögran, Svensson, Thunebrö, Westberg)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik