Felettébb kínos: vb-címvédőként csak a hetedik helyen zártuk az olimpiát

Vágólapra másolva!
2008.08.17. 04:59
A magyar férfi kardválogatott 45:44-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól a negyeddöntőben, így eldőlt, hogy a Decsi Tamás, Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron összetételű csapat nem szerez érmet. Sajnos a folytatás sem sikerült, a Nemcsik helyett Lontay Balázzsal felálló magyar együttes Kínától is kikapott, így csak a 7. helyért Egyiptommal vívhattak Nébald György tanítványai. Az utolsó feladat nem okozott gondot, 45:25-re vertük az észak-afrikaiakat.
Kínjában kiáltott Nemcsik Zsolt, az utolsó asszóban nagyon nem ment neki a vívás...
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kínjában kiáltott Nemcsik Zsolt, az utolsó asszóban nagyon nem ment neki a vívás...
Kínjában kiáltott Nemcsik Zsolt, az utolsó asszóban nagyon nem ment neki a vívás...
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kínjában kiáltott Nemcsik Zsolt, az utolsó asszóban nagyon nem ment neki a vívás...
Remekül kezdődött az amerikaiak elleni negyeddöntő számunkra a férfi kardcsapatok küzdelmében, az első asszóban Decsi Tamás 5:4-re legyőzte az egyéni versenyben Szilágyi Áront búcsúztató Keeth Smartot, majd az athéni egyéni ezüstérmes, Nemcsik Zsolt is hasonló arányban győzte le Jason Rogerst.

Sajnos azonban a fiatal Szilágyi Áron nehezen lendült bele, 7:2-re veszített Tim Morehouse ellen, azaz három mérkőzés után az amerikaiak vezettek 15:12-re.

Jött Decsi Tamás, aki nagyszerű vívással 7:5-re megverte Rogerst, majd Szilágyi is belejött, és visszavágott Smartnak, legyőzve őt 6:4-re. A hatodik párosításban aztán Nemcsik Morehouse-szal vívott, és a magyar klasszis lendületes vívással 5:4-re hozta az asszót, azaz már 38:28-ra vezettünk!

Hat asszó után tehát kéttusos előnyből kezdhettük meg a záró harmadot, és a kissé bizonytalanul vívó Szilágyi Áron, bár növelni nem tudta, egy tust azért megőrzött a fórból (35:34).

Ismét Decsi Tamás érkezett a pástra, legjobb formában lévő vívónk szó szerint lekardozta Morehouse-t; 5:2-es győzelme azt jelentette, hogy Nemcsik és Smart négypontos magyar előnynél kötött be (40:36).

Nemcsik azonban sajnos nagyon nem érezte a vívást, indiszponáltan és bizonytalanul mozgott a páston, és hihetetlenül izgalmas végjátékban végül 9:4-re kikapott, ez pedig azt jelentette, hogy az amerikaiak 45:44-re győztek, és továbbléptek a négy közé.

Nekünk pedig maradt a folytatás a helyosztókon az ötödik helyért – ehhez az első meccset Kína ellen kellett (volna) megnyernünk.

Az első asszóban Csong Man 5:1-re verte meg Szilágyi Áront, majd a tartalékként Nemcsik Zsolt helyére beszálló Lontay Balázs 9:4-re legyőzte Vang Csing-csét, és átvettük a vezetést.

Ám ekkor az Egyesült Államok ellen remekül vívó Decsit lenullázta Huang Jao-csiang, ezzel a 6:0-val lett 15:10 oda. Eztuán Lontay "ikszelt" Csonggal (5:5), majd Szilágyi kikapott 5:4-re Huangtól, de Decsi javított, 6:5-re legyőzte Vangot. Az öttusos hátrányt azonban nem tudtuk ledolgozni, hiszen Lontay 5:4-re kikapott Huangtól, majd Decsi 5:2-re Csongtól.

Az utolsó asszóban Szilágyi 7:4-re vezetett Vang ellen, amikor az ellenfél bevitte a 45. tust. Ezzel 45:38 oda, azaz a világbajnoki címvédő magyar férfi kardcsapat csak a 7. helyért küzdhet – az Egyiptom–Fehéroroszország mérkőzés vesztesével, vagyis az észak-afrikai együttessel –, és ez felettébb kínos meglepetés...

Azért szerencsére Egyiptom legyőzése nem okozott gondot, 45:25-re nyertünk, és a hetedik helyen zártuk a pekingi olimpiát.

Az utolsó meccsen a Decsi Tamás, Lontay Balázs, Szilágyi Áron összetételű csapat a kilenc asszóból nyolcban győzött, míg az ellenféltől csak Gamal Fati tudott nyerni egy csörtét Lontay Balázs ellen.

Az 5. helyen Fehéroroszország legjobbjai végeztek, miután 45:39-re legyőzték a házigazda kínai együttest.

A döntőt magyar idő szerint 13 órakor rendezik, míg a bronzmeccset egy órával korábban vívják.

NEMCSIK NEM ÉREZTE A RITMUST

"Egyszerűen nem tudtam kitalálni, milyen ritmusban támadjak. Ami két éve tus volt, azt már nem adják meg, és ehhez nem voltam képes alkalmazkodni. Nemcsak most, az egész szezonban így volt ez. Nem tudtam olyan ritmusban támadni, amilyenben szoktam, s ezzel ki is húzták a méregfogam" – mondta a találkozó után nem sokkal a Magyar Rádió munkatársának a magyar kardvívó.

"Lehet, hogy meg kéne tanulnom újra vívni, de most inkább sok mindenen el kell gondolkodnom, főleg mesterem, Gerevich György halála után. A felkészülésem sem volt az igazi, mentális gondjaim adódtak, nem tudtam magam úgy jól érezni ebben a közegben, ahogy azt egy vívóversenyen kellene" – tette hozzá Nemcsik Zsolt.

"Sok mindent meg kell majd beszélnünk a következő hónapokban a csapattal és a kapitánnyal a folytatásról, de elsősorban a hátralévő két meccsen szeretnénk minél jobban szerepelni."

Egy újságírói kérdésre Nemcsik elismerte, hogy nem szívesen folytatja most a páston a szereplését: "Már nincs sok kedvem vívni most, de a hazámat, Magyarországot képviselem, ezért megpróbálok mindent kiadni magamból, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtani."


VÍVÁS, FÉRFI KARD, CSAPATVERSENY

NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Egyesült Államok 44:45
Franciaország–Egyiptom 45:31
Fehéroroszország–Olaszország 39:45
Oroszország–Kína 45:36

ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Egyesült Államok 44:45
Olaszország–Franciaország 41:45

HELYOSZTÓ AZ 5–8. HELYÉRT
Magyarország–Kína 38:45
Egyiptom–Fehéroroszország 22:45

A TOVÁBBI PROGRAM

DÖNTŐ
Egyesült Államok–Franciaország

A 3. HELYÉRT
Oroszország–Olaszország

AZ 5. HELYÉRT
Kína–Fehéroroszország 39:45

A 7. HELYÉRT
Magyarország–Egyiptom 45:25

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik